spet dohodnina
Hči dela preko študenta in je dobila izpolnjeno napoved za doh. Ker ne dobi nič nazaj, me zanima, če jo lahko vpišem jaz pod vzdrževane dr. člane? Ali potem tudi vpišem njen zaslužek? Potem me pa še zanima, če odda sama, ali jo tudi lahko vpišem jaz?
Sem že vprašala Vido, pa nisem sigurna.
Hvala za odgovor
Da ne odpiram spet nove teme o dohodnini, bom vprašala kar tule, čeprav mi je nerodno, da ne vem: bolj ko gledam obrazec za dohodnino, manj mi je jasno, kaj je z dividendami. Saj sploh ni rubrike za jih vpisat. Ali jih je bilo treba morda prijaviti že februarja ali kaj je zdaj to? Mi morda kdo ve razložit??? Sicer imam le ene par (starih) jurjev dividend, a nek red najbrž mora bit tudi za to.
Najlepša hvala za pojasnilo – in potrpežljivost.
Joži, študent vloži napoved, če presega znesek splošne olajšave (604in nekaj), lahko ga vpišeš kot vzdrževanega družinskega člana, če ima status,… Študent vpiše v svojo napoved vse dohodke (tudi dividende – pod ostali dohodki) in skupaj ne sme presegati 1600000,00, če ima več dohodkov plača dohodninno, ker pa ga imate vi za olajšavo, se mu splošna ne odšteje.
Dividende se ne vpisujejo, ker so obdavčane in je tisto dokončni davek. (blagor tistim, ki imajo velike dohodke, so spet prihranili!!!!)