nekaj vprašanj za J primorke
Tretji odgovor in seveda tretje mesto 🙂
Jaz osebno ne bi nikoli živela v Portorožu, Piranu, centru Kopra in večjem delu predmestja Kopra. Posebej bi se izogibala še markovca.
Daleč daleč najbolj prijazno mestece je Izola. Dovolj majhno, da je vse na kupu in dovolj razvito, da ima vse kar ti srče poželi. Najlepši del meni je Jagodje, ki pa je malček izven samega centra še vedno pa peš prideš povsod. Turistično se je ful razvila zato je z lepim vremenom zelo prijeten center za sprehode pa tudi dogaja se vsako leto več.
Lucija je pa zame tipično spalno naselje. Sicer imaš vse od vrtca, šole, trgovine, lekarne, zdr.doma. Poleg tega so pa samo še bloki. Meni ni všeč.
Potem je pa tu še cena. Najemnine v Portorožu, Izoli ne moreš primerjati z recimo Koprom.
V delu Kopra kjer zdaj precej dokaj novih stanovanj je pa še za upoštevat komarje, smrad (rezultat zaščitene mlakuže za železniško postajo) in pa ropot Luke in kamijonov, ki pač prevažajo od tam naprej.
Centri mesta pa verjetno veš kakšni so. Brez svetlobe, brez parkinga, vlaga in muzika do konca. To velja za Koper, Izolo, Piran. Meni to recimo niti najmanj ne odgovarja nekaterim je pa ful komot in zato manj moteče.
Jaz sedaj 3 leta ne živim več Izoli 🙁 Zaradi službe in drugih okoliščin smo kupili hiško malo bolj v notranjosti (Kozina). Sem pa praktično 3-4x na teden še vedno v Izoli saj sem tu odrasla in tu imam starše in sestro.
Livade so blizu vsemu. Trgovine, vrtec, šola, zdravstveni dom, lekarna vse je na dometu nekaj minut peš hoje. Tudi center mesta za sprehode in plaža je dosegljiva peš.
Sicer je pa to splalno naselje kjer je kot v vsakem blokovskem naselju koncentracija ljudi precej visoka.
Jaz sem bila podnajemnica nekje 2 leti sicer že precej let nazaj in sem bila super. Res sem bila pa na robu livad in zato ne obdana povsem naokoli s cementom.
Če je ponudbe dovolj bi jaz bila pozorna samo na to. Bloki, ki so malo bolj na robu so vsekakor prijaznejši, zgornji del so pa tudi večinoma dokaj novi ali povsem novi in z mogoče malo več zelenja. Če se vam ne mudi zelo zelo lahko najdete prav luškano stanovanje v Livadah.
Aja bloki malo bolj na robu in zgornji del imajo tudi večjo dostopnost z avtomobilom. Tisti znotraj naselja je pa treba par korakov peš.
Seveda pa pišem po lastnem okusu. Osebno sem malo razvajena 🙂 verjetno zato ker sem odrasla v hiši.
Ne strinjam se, da so centri vlažni, brez svetlobe,…
Sem iz centra Kopra (v bližini glavne cerkve in trga) in tako mirno ni niti pri mojemu fantu na vasi, kjer če že ni drugega ropotajo freze in traktorji.
Stanovanje v Kopru ima cel dan sonce, zjutraj sije direktno v kuhinjo, popoldan pa v ostale prostore. Pa še kos vrta imamo, tako da je možnost poleti biti zunaj, pa vendar ne na ulici, v parku…
Vse je blizu; trgovina, lekarna, zdravstveni dom, šola, vrtec,…kino, gledališče,banka, pošta vse je samo 5 hoje oddaljeno.
lp
Definitivno Izola, če bi izbirala stanovanje v najem, bi ga izbrala v Oktobrski revoluciji. Stari bloki, debele stene z dobro zvočno izolacijo, malo stanovanj, dovolj parkirišča, veliko zelenja, igrišče čez cesto, šola par 100m, bloki pa samo v dveh vzporednih vrstah.
Livade – definitivno ne. Prevelika koncentracija blokov, stalo šviganje z motorji gor in dol, hrup na kvadrat. Bloki, grajeni v poznih 80. letih, slabe kakovosti, novejših ne poznam, ker nikoli nisem bila v njih, so pa obupni na videz. Povsod betonirane steze, kjer mladež tuli pod okni od jutra do večera, malo nič zelenja, daleč od vsega (razen od šole).
Jagodje… moje rodno… Definitivno najlepši kraj na Obali. Ampak manj primerno za najem. No, mogoče štirje vijola bloki, v hišo v najem ne bi šla (ostalo so namreč same hiše). Pa preveč v hrib tudi ne.
Portorož, Lucija, Piran… no way.
Koper? Bi se lahko kak zanimiv konec mesta našel, ja, ampak v primerjavi z Izolo neprimerljivo.
Skoraj tipično je, da bo vsak (bolje rečeno vsaka) hvalil svoj rodni kraj ali pa vsaj kraj, kjer je odraščal, resnica pa je, da morate sami ugotoviti, kakšne so vaše prioritete in njim na ljubo pač požreti kakšno malenkost.
Če dam primer: mi smo v službi cele dneve, zato smo se odločili, da bomo živeli v večstanovanjski hiši, ker nimamo časa za vrt in urejanje okolice hiške, izbrali smo semedelo, ulico, kjer sem tudi sama odraščala. stanovanja so lastniška oz dovolj velika, da jih najemajo družine, ki imajo namen tam bivati in si ustvariti normalne življenjske okoliščine (ni vikendašev, turistov, študentov – nimam nič proti, vendar je v teh okoliščinah potem vedno kak škandal v zvezi s parkiranji, vzdrževanjem, hrupom, …), vrtec blizu, šola blizu, dovolj blizu trgovin in dovolj daleč od obleganih centrov, ulica je enosmerna, v tem okolišu je mirno, ni nekih drogerašev itd (jih vidim več zdaj ko živim na vasi v predmestju, ko se zbirajo ob gozdičku, kjer opravljajo svoje…storitve…), stanovanje je v drugem nadstropju, ne prekrivajo ga bloki, tako da ga sonce fino zajame, minusi sicer so (parking recimo), samo niso dovolj negativni, da bi se odločili drugače.
naj ti bo izhodišče služba, šola, ostalo si prilagodi. če boste najeli stanovanje, potem pa itak niste več kot toliko vezani, če vam ne paše, najdete drugo, čeprav tudi najemniška stanovanja ne rastejo na drevesih, se jih pa vseeno najde. srečno!
Nihče pa te ni opozoril,da boš kot “žabarka” (če si ljubljančanka oz.20 km okrog) povsod nezaželena…Da bo tvoj otrok v šoli tarča posmeha,itd.
Na žalost.tako je.Domačini so do prišlekov iz centralne Slo zelo neprijazni,kar jih je po svoje tudi za razumet.Obala postaja namreč eno samo vikend naselje,hrupno,umazano,prepotentno…Govorim ti odkrito in žal mi je ,da je tako.
Kar pa se krajev ali naselj tiče-kot prišlek se odločaj bolj po lastnih občutkih.Nam je precej lažje,ker nismo obremenjeni s lokalpatriotizmom.Sama sem nekaj časa živela na markovcu (naselje v Kp),ki je po mnenju domačinov nekaj takega kot so fužine v Ljubljani,pa mi je bilo super.
Tako da,bi ti rekla,da je vseeno kje.Obala je namreč tako majhna,da se nam ,iz notranjosti,zdi vse blizu.
Lep pozdrav
V centru Kopra prav nič ne smrdi in nobenih kamijonov nikjer.Za parking se dobi.Pa še sonce sije nanj do zahoda.Jaz tu živim pa ga ne bi menjala za nobeno drugo mesto tu na obali.Tudi Izola mi je všeč saj tam imam mamo.Vsekakor mi je Koper lepši.V Luciji in Portorožu so cene za najem stanovanja najdražje.
Tudi v moji bivši ulici ne gledajo ravno lepo na Ljubljančane, to pa zato, ker se je pred petimi leti preselila družina iz Ljubljane in so vsi tako prepotentni (otroci še najbolj), da jih nihče ne mara. Sedaj pa ti razloži 75-letniku, da niso vsi Ljubljančani enaki…
V center Pirana ne bi šla nikoli živet, ker je grozno. Ozke, temne in vlažne ulice, ki so povrh še umazane – treba je preskakovati iztrebke psov. Okolica Pirana je že lepa, so pa cene hiš astronomske.
V Portorožu in Luciji je enako… v bloku ni lepo, če imaš hišo in vrt je čudovito, še posebej, če je razgled na morje.
Jaz sem se preselila v eno vas blizu Kopra in je čudovito. Okoli narava, mir je, nimam blizu sosedov, vas ima pošto, vrtec in šolo, trgovino, cvetličarno in mehanika. Z avtom rabimo 10 minut do centra Kopra, zjutraj 15.
kar se tiče žabarjev, vedi kk, da je tega čedalje manj, da smo se tudi mi, koprčani in ostali prebivalci obale, naučili (ali se pač učimo) sobivati s tem, odkar imamo univerzo in študente od vsepovsod, tudi tujce, to vzamemo v zakup.
kar se tiče gneče in turizma, nekateri od tega živijo.
nekateri tega ne marajo.
poleti je škandal.
pozimi zatišje.
za vsakega se kaj najde.