Kaj pa narkoza pri odraslih?
Malo nižje je govora o otrocih in zbujanju iz narkoze, mene pa zanimajo vaše izkušnje, odraslih, ki ste to že dali skozi, kakšne izkušnje imate s tem? In a se je komu morda zgodilo to, kar sem nekoč gledala po TV, da se nekateri ljudje ves čas zavedajo, čeprav naj bi bili v narkozi, ali pa sredi narkoze oz. operacije “pridejo k zavedanju”, čeprav na zunaj izgleda kot da spijo oz. ne morejo ničesar, niti se premaknit, se oglasit, nič, ker so telesno paralizirani od narkoze… To me je grozno šokiralo, da je kaj takega mogoče in baje, vsaj v tujini, niti ni tako redko… se je komu zgodilo kaj takega oz. kako ste sicer doživljali prebuditev iz narkoze? Najhuje se mi je zdelo, ko je nekdo razlagal, da je slišal, ko so mu vrtali v lobanjo (operacija možgan)…
Hvala in lp,
Maja
Jaz sem bila 2x operirana pri splošni anesteziji, nobenih problemov ni bilo, nobenega zavedanja vmes. Ko so me zbudili sem morala še ležati eno urco na bolniški postelji. V drugo sem bila celo v 7. mesecu nosečnosti in me je bilo edino strah, da bo z otrokom kaj narobe. Takoj, ko sem se zbudila iz narkoze sem ga začutila, da je pobrcal in sem bila pomirjena. verjamem pa, da je možno kaj takega, kot si napisala, sem tudi jaz enkrat gledala po tv. Ma to so redki primeri zato le pogumno.
Teta je imela pred leti operacijo na odprtem srcu in je med narkozo ves čas lahko poslušala pogovore kirurgov. Ko se je zbudila, se je pritožila in ji niso verjeli. No, ko jim je natančno poročala vso vsebino njihovih razgovorov, so bili precej presenečeni in so se ji opravičili. In ko so morali izvesti še eno operacijo, so ji dali večjo dozo anstetika. Je pa res, da je na srečo ni nič bolelo, samo poslušala je lahko. Bilo pa je to v času Jugoslavije in je bila operirana mislim da v Sremski Mitrovici.
Jaz sem imela že več operacij pod totalno narkozo, pa je vedno potekalo vse OK. No,razen enkrat,ko so me komaj zbudili:) Sicer pa sem vedno bila tudi po zbujanju hitro prisebna in brez posledic.
Narkozo sem dobil do sedaj 3x. Po prvi narkozi mi je bilo malo slabo, po drugi pa sem bruhala. Drugače se nisem ničesar zavedala, le tisti dan si še malo omotičen in težko zbereš misli. Je pa verjetno odvisno kako “močno” narkozo dobiš. Moje tretja narkoza je bila dolga 10 – 15 minut in sem jo prenesla brez problemov. Ko sem se prebudila sem po petih minutah že sama odšla iz ordinacije.
Zakaj pa so sploh omenila, da si doživela narkozo na nek poseben način, hkrati pa takoj napišeš, da o tem ne želiš govoriti. Drugič niti ne načenjaj teme…
Kot da bi jaz napisala, da se mi je včeraj pripetilo nekaj neverjetnega, a o tem nočem napisati, ker je samo moja izkušnja… Zakaj bi sploh načenjala pogovor o temu?
No, sprašujem zato, ker je moj oče imel ful hudo izkušjo, je pa res, da je on imel večjo operacijo (rak, 8-urna težja operacija) in je rekel, da ko se je zbudil, da se je zelo čudno in slabo počutil, da kot da so se mu neke grozne misli vsiljevale ali glasovi, ne vem več točno… vglavnem, zelo neprijetni občutki, pa slabo mu je bilo zelo… a on je najbrž imel zelo močno narkozo…
Operirana sem bila zvečer in sem narkozo doživela kot čuden spanec. Najbolj zanimivo je bilo, da sem zbujanje (ko me je med. sestra trepljala po licu in klicala po imenu) doživela nekako zunaj telesa. Spraševala me je, če sem budna in se mi je zdelo, da sem ji nekje izpod stropa rekla, da ja, čeprav se gledala dol nase. Ne znam opisati. Je bil pa zelo prijeten občutek. Potem sem nazaj zaspala in se zjutraj zbudila kot nova.
Ojoj, klofi, srhljivo.
Jaz sem se pač prebudila, bilo je po CR, spregopvorila dve besedi o otročku s partnerjem, potem pa spet zaspala nazaj za celo noč. ČIsto nič posebnega. Edino meni so po moje dali premočno, ker so mi jo dali ob 16. uri, prvič sem se zbudila ob 20. uri, pa takoj nazaj zaspala do jutra. Edino res so me pa prej mučili v porodni 3 dni, mogoče sem bila že od tega čisto aut, da niti sanjati nisem mogla.