Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Cepljenje proti klopom…

Cepljenje proti klopom…

Sem v dvomih… Ali naj našega 2,5 letnika cepim proti klopnemu meningoencefalitisu? Smo iz NOve Gorice, poleti pa smo dosti v Bovcu, kjer imamo vikend…
Sicer smo že malo pozni, vendar ne še čisto prepozni…

Sicer smo iz Ljubljane, ampak našega 22 mesečnika bova dala cepit proti klopnemu meningitisu. Je naročen ta teden – prva doza. Mislim, da je zadeva zelo dobrodošla.

LP Maja

Lep pozdrav !

Preveri še enkrat, če za letos niste prepozni. Klopov je že polno.

Mi smo se cepili vsi štirje, vendar nihče ni bil tako majhen. Ta mali je imel 6 let. Nihče ni imel nobene reakcije.

Našadva sta se cepila pred dobrim tednom, stara sta 3 leta in 1,5 let. Tako, da premajhen ni. Sedaj sva se še midva odločila, da se cepiva.

Kot so meni povedali cepijo še do konca aprila, potem pa naj bi bilo konec.

Smo začeli s cepljenjem prejšni mesec, ta mesec dobi drugo dozo. Star bo štiri leta in ker živimo zraven gozda smo se odločili za cepljenje. Reakcije ni bilo nobene.

Jaz se kar ne morem odločiti. Živimo blizu gozda, imamo psa, s katerim grem jaz vsak dan v gozd, otroka občasno. Lani otroka nista imela niti enega klopa, jaz dva, pa še ta nisem dobila v “domačem” gozdu, ampak na izletu nekje drugje…
Je kakšen link z možnimi stranskimi učinki?

Metuljčica, te čisto razumem. Tudi jaz sem tako razmišljala, doker niso začeli zbolevati sorodniki. Moj stric je popolnoma delovno nesposoben, ker mu niso odkrili bolezni pravočasno, zbolel pa je tudi moj tast. Pri nas so klopi pogosti in okuženi. Kar nekaj ljudi v moji domači vasi je žal zbolelo.

Predvidevam, da za boreliozo? Men. je veliko redkejši?

Stric je žal zbolel za klopnim menigitisom, tast pa za boreliozo. Stric se je moral še enkrat učiti hoditi, govoriti. Popolnoma se je spremenil, tudi značajsko. Pravi pekel imajo, ker občasno popolnoma ponori, nič ne dela, samo sitnari in je.

Cepljenje proti klopnemu meningoencefalitisu se lahko izvaja preko celotnega leta, s tem, da je v toplem delu leta smiselno cepiti po t.i. “hitri shemi”, ko damo prva dva odmerka cepiva v razmiku 14 dni. Samo to je potrebno vedeti, da človek po prvem odmerku cepiva še ni zaščiten (kot, seveda, tudi necepljeni ni), ni pa dokazov, da bi morebitna okužba z virusom klopnega meningoencefalitisa po prvem odmerku cepiva in torej nepopolni zaščiti, potekala kakorkoli drugače, kot bi tudi sicer. Priporočila pravijo, da v kolikor nas po prvem odmerku vbode klop, damo drugi odmerek cepiva “čim prej”.
Tudi ne drži, da se proti klopnemu meningoencefalitisu cepi le otroke, starejše od 3 treh let, temveč otroke po enem letu starosti (v primeru zelo zelo velikega tveganja se ponekod individualno odločajo celo za cepljenje 6-mesečnikov). V Sloveniji je že par let na voljo cepivo proti klopnemu meningoencefalitisu za otroke, ki ga uporabljamo do 16. leta starosti.
O stranskih učinkih sem precej pisala na forumu cepljenja, kjer pobrskajte z iskalnikom.

A ja, saj vem, da veste, pa vseeno: proti Lyme Boreliozi, oz. meningitisu, ki ga povzroča Borelia, (ki jo prav tako prenaša klop), se, žal, ne moremo cepiti.
LP!
Nina

Nina Pirnat, dr.med., spec.epid.

Uh.
Osebno vem le za soseda, se mu je pojavil madež in je takoj dobil antibiotik, tako da je borelioza šla mimo brez posledic.

Jaz sem tudi cepila mojega sina prejšnji mesec,zdaj pa grema po drugo dozo.Star je pa 2 leti.Ni bilo nobenih stranskih učinkov!

New Report

Close