kosilo jutri
Ko jaz moja dva vprašam, kaj bi jedla, zmeraj hočeta “paaaašto” in to s sirom – kar pri nas pomeni, da raztopimo gorgonzolo v sladki smetani. Potem včasih sklenemo kompromis in naredim zraven pašte omako, v katero zrežem zelenjavo.
Drugače pa moja dva od zdravih jedi rada jesta razne juhe in mineštre, meso na tisoč in en način, ribe, rakce, školjke, kalamare – no, vso morsko hrano, bučke v paradižnikovi omaki, rižote na tisoč in en način, korenček…
Ali pa naredi njoke z omako, krompir v pečici namesto pomfrija, riž namesto krompirja ali pašte, kuskus z zelenjavo, cmoke, štruklje…
Evo, zdaj me je pa zgrabilo, da bi kaj skuhala!
Naš si liže prste ko popečem mlad krompirček (lepo hrustljav je če ga že prej naoljiš ter mu dodašek kanček mlete rdeče paprike), zraven naravno popečen piščančji zrezek ali pa žitni/sojin polpet, iz kisle smetane ter svežega drobnjaka naredim omakco za preliv ter bovla solate. Včasih za vrh še spečem ajdove palačinke.
Torej želje mojih otrok so različne; eden bi pomfri in dunajca,drugi pomfri in kalamare ali pa pomfri in pohan sir,tretji pa seveda samo kuhane makarone brez vsega.
Zelo imajo radi tudi kake enoločnice(jota,ričet),občasno pa rižota.
Kadar pa rečem če spečemo palačnike pa obvezno skutine in pečici.
lp mamiMaja
Nekaj predlogov, kar smo ali bomo mi jedli v teh dneh:
-mesno-zelenjavna lazanja+zelena solata
-pečene pišč. krače+riž z grahom in korenčkom+paradižnikova solata
-brokoli juha+pečene sardele+krompirjeva solata
-obara z gov. mesom+palačinke
-zelenjavna rižota z gobicami+zeljna solata
-špinača+pire+oslič
-golaž+polenta+z. solata
-v pečici pečena paprika, paradižnik, korenje, krompir z zelišči+z. solata z jajci
Mi kuhamo zdravo, ker smo na makrobiotiki – jutri ajdova kaša s šitaki gobami (svežimi-eko), zraven kak seitan, pa juha z ogromno zelenjave (čebula, česen, korenček, cvetača, brokoli, por, kolerabica, beluši, kodrasti ohrovt, jušna repica).
No, ajdovo kašo z gobicami bi se po mojem dalo podtaknit otrokom! :))