Ali cerkev dobiva oblast na državo?
z nenormalno velikim “vračanjem” denarja in nepremičnin, zakonskim idejam npr. plačevanje abortusa z namero prepovedi abortusa, horo legalis, proglaševanjem rimokatoliške vere za našo najmnožičnejšo veroizpoved, proglaševanjem vojnih zločincev za nedolžne, negiranje kolaboracije z okupatorjem itd.itd.itd.
Kaj mislite?
Po mojem smo prej priča zmanjševanju ali celo izginjanju nekdaj odločilnega vpliva religioznih institucij (ločitev cerkve in države, laizacija šole…), zmanjševanju navezanosti posameznika na cerkve in verske institucije (o tem govorijo predvsem podatki o manjši udeležbi pri cerkvenih obredih), zavračanje ali nesprejemanje tradicionalnih verskih predstav in naukov (empirične raziskave kažejo na redukcijo in selekcijo, ter kombinacijo različnih verovanj) in spreminjanju samih cerkva (v smislu prilagajanja vsebine in načina delovanja, opuščanje posebnih religioznih dejavnosti – upad števila duhovnikov in redovnic, učenje o peklu in hudiču se postavlja v ozadje).
Vse našteto je prej znak sekularizacije kot kaj drugega.
****Pojdi no malo ven,v naravo in ko boš že tam boš stoposto,
naletel na kakšno cerkvico.Ustavi se ob njej.Pravijo,da so okoli
cerkva,najboljše energije.Naužij se jih, *****
Pa ko boš že tam, še kakšen bankovec vrži v puščico, saj je Cerkev oproščena plačat davka od daril, za razliko od vseh nas drugih.
Mislim da to, kar si napisal drži.
Sara, se absolutno strinjam. Zaradi premoženja naše Cerkve, ne bo nobeden bolj ubog ali bolj bogat. Kjer je Cerkev je pa dokazano višji standard, ker se zavzema, živi in uči: solidarnost, spoštovanje do lastnine, spoštovanje do soljudi, spoštovanje do domovine, pravičnost. Najprej pa spoštovanje do Boga Stvarnika. Dokaz za višji standard so zahodne države. Komunistične so pa vse obubožale, država in državljani. Pa tu so še afriške in azijske države, ki so nekatere revne ali pa večino. Tudi tu je Cerkev še šibkejša.
Boss, sprejmem kritiko, ki je argumentirana, ne pa politične pamflete brez vsebine.
Sama najbolj vem, kaj je vredu in kaj ni v Cerkvi.
Hecno pa je, da meni neverni (ateisti) govorijo, kaj je narobe v moji Cerkvi.
To je kot da bi jaz prišla k nekomu domov in mu solila pamet, kako ima kaj pospravljeno, urejeno…
Od kot ti podatek, ali je tisti, ki ti govorijo kaj je narobe v tvoji? Cerkvi ateist, veren, krščen, komunist ??????
Sem popolnoma prepričan, da so tisi, ki kritizirajo Cerkev in njeno bogatenje v veliki večini prav člani te iste Cerkve, ki pa so bolj v srce vzeli Kristusove besede o bogatstvu in napuhu….. kot pa spolitizirani samoimenovani božji nasledniki.
Takih pa vsaj jaz v tej temi nisem zasledil. Zakaj jih torej omenjaš?
Okoli tega, kdo komu pušča svoje prepričanje pa premisli, ko bo Cerkev zopet zahtevala verouk v šole.
Sicer pa poglej v preteklost kako se je širilo krščanstvo. Misliš da je Cerkev pustila indijancem in črncem svoje prepričanje, tako da so sedaj v večini katoličani?
V prejšnji državi pa sam dobro vem, da oblast ni omejevala ne verouka, ne obiskovanja svetih maš. Kdor je pač želel k verouku ali k maši je pač šel, kdor ni hotel pa ne. Brez kakšnih sankcij.
Verouk v šolo pa pomeni prisilo in pokristjanjevanje.