Kako lahko pletnarji računajo po 10€ ???
Vem, provokativno, pa vseeno…
Na kakšni osnovi lahko pletnarji računajo po 10 do 12€ na osebo za prevoz na Blejski otok, kjer si večina turistov želi pozvoniti na zvonček želja? V pletno gre tkole na pamet tudi do 20 oseb, kar znese tudi do 200 € za vsega skupaj pol ure efektivnega dela.
Seveda razumem, da skušajo možje preživeti. Pa vendar, s kakšno moralno pravico potem ti pletnarji lahko očitajo karkoli župniku na Bledu, ker želi pobirati vstopnino. Paradoksalno je to, da gre za vstopnino, s katero se bo vzdrževal objekt, od katerega neposredno pletnarji v bistvu zelo dobro živijo.
Kaj gre po glavi tem pletnarjem, da bodo farani in župnik zastonj vzdrževali pletnarjem objekt zaslužka? Ej, vera gor ali dol, simpatiziranje s Cerkvijo dol ali gor, lev ali desen, tole je pač skregano z zdravo pametjo.
D.
Ja, res, vsi okoli mastno služijo, cerkvica na malem otočku pa je obremenjena in dan za dnem doživlja stampedo turistov, še zlasti med sezono. Jaz bi obisk otočka in cerkvice celo omejila, kljub plačilu vstopnine. Saj to ni cirkus, ampak sakralni objekt, zgodovinska zapuščina in ga je treba tudi zavarovati pred uničevanjem!
Tale ugotovitev, da gredo vsi turisti na otok izključno zaradi cerkve in zvona želja je povsem napačna.
Župnik ne bi smel računat vstopnino za v cerkev zato, ker je to v nasprotju z Kristuovim duhom na katerega se Cerkev sklicuje (kadar ji paše).
Pletnarji bi bili veseli, če bi vsakič peljali 20 ljudi in to skoz celo leto.
hudiča, kol pa potem dobi župnik na uro?, če od teh 20 ljudi vsak da 3 eure za nekajminutni ogled cerkve po tvoji računici? Pletnarji vsaj zašvicajo da priveslajo na otok in nazaj, župnik pa samo tam stoji in kasira.
cerveni dostojanstveniki vseskozi poudarjajo, da gre dobiček od gozdov, kapitsalskih donosov za vzdrževanje objektov. Kako da nič od tega denarja še ni prišlo na Bled?
1.) dolenc, kupi pletno in veslaj. Kmalu boš prišel do zaključka, da se zadeva komaj splača. Zvonenje boš plačal.
2.) dolenc, če imaš v žlahti kakega blejskega grofa daj vlogo za denacionalizacijo. Ne bo ti treba veslati, samo kasiral boš in seveda obnavljal že obnovljene strehe. Kako boš prišel na otok ? Inkasanti imajo prevoz gratis.
3.) dolenc, v čolnarni lahko najameš čoln. Vanj vseliš svojo žlahto in veslaš sam. S prihrankom si lahko plačaš zvonenje in kapučino na otoku.
4.) dolenc, od doma pripelješ kanu in plačaš parkirnino za avto. Veslaš sam. Ob tej obliki ti ostane za zvonenje in še za malico. Če veslaš večkrat in prepelješ še znance si pa že v plusu.
5.) dolenc, počakaš da jezero zamrzne in plačaš samo zvonenje.
Evo, ponujam ti 5 verzij, 6 je plavaj (uporabna poleti). Še vedno mi ni jasno, zakaj bi plačeval 3€. Še manj mi je razumljivo kdo ne plačuje. Občani Bleda ali krščani Bleda. Sama sem krščena na Bledu, sem v Blejski fari. Občina ni Bled. Ker čakam na led ali poletje, še nisem zvonila.