POROČILO EU KOMISIJE
” V Sloveniji kritiki zgoščevanja rasističnega diskurza postajajo tožibabe in Don Kihoti, pozivi k kršitvam človekovih pravic pa dovtipi”
(R.Ivelja, Dnevnik,14.2.2007)
O kakovosti političnih debat tega foruma pove vse podatek, da se mi vsi še vedno ubadamo s prekopavanjem kosti in širjavami Slovenskega morja (mimogrede mejo imamo ravno tam kamor smo postavili kontejner s carino na dan osamosvojitve. Tiste dni sem bila na dopustu v Umagu. Še hrvati niso mogli razumeti, zakaj smo barikade in kontejnerje postavili na našo stran dragonje.)
V ogledalo Poročila EU komisije za boj proti rasizmu in nestrpnosti ne upamo niti pogledati.
Pa, da mi nebi kak mrčes zopet začel debat, da je današnje rasistično obnašanje skupin prebivalstva te države povezano z zgodovino komunizma.
Ksenofobija, rasizem in nestrpnost so vrednote, ki jih lahko zatreš ali razviješ v bistveno krajšem času kot traja novejša slovenska zgodovina. Mislim zadnjih 15 let samostojnosti.
titova mladinka napisal:
> Pa, da mi nebi kak mrčes zopet začel debat, da je današnje
> rasistično obnašanje skupin prebivalstva te države povezano z
> zgodovino komunizma.
Seveda ne, najbrž pa bo to komu dokaz kako se je duh komunizma in Kučanov klan infiltriral tudi v razlilčne EU komisije :-))))))))
Ne vem zakaj je nacionalizem tako slab.Vsak , ki kaj da na svojo državo mora biti nacionalist , pozitivni seveda. Zakaj moramo Slovenci vedno sklonit glavo in poklekniti pred vsakim ? Zakaj nas lahko Italijan zmerja pa mu nihče nič ne reče nas pa lahko vsak popljuva.
Naši zelo mehki hrbtenici pa je kriva 50 letna komunistična vzgoja ki ni prenesla nacionalnih čustev posameznika ampak le “bratsvo in enotnost”.
Nič nima proti pozitivnemu nacionalizmu, vendar se ta kaj rad sprevrže v takega, ki se napaja iz sovražnosti do drugih narodnosti.
Kar pa se mehke hrbtenice tiče, se s samo 50-letno vzgojo sploh ne stinjam. Slovenci nismo nikoli prej pa do osamosvojitve imeli toliko narodnostnih pravic kot ravno v bivši Jugi in tega ne moreš ovreči. Hrbtenico so nam mehčali vsi bivši gospodarji, od Nemcev, Italijanov in vse tja do Karadžordževičev v kraljevini. K temu mehčanju pa je vseskozi zelo pripomogla tudi cerkev s filozofijo ponižnosti in od boga dane oblasti, neglede kako zatiralska je ta bila (z izjemo komunizma, seveda).
Kljub vsemu pa je še vedno vprašanje ali bomo vse pridobljene pravice tudi obdržali. Bolj ali mabnj smo bili vsi za vstop v EU in takšni konglomerati sigurno predstavljajo smrt predvsem za male narode. Seveda se v tem primeru po drugi strani postavlja tudi smislenost kakršnih koli nacionalizmov.
Ksenofobija, rasizem in nestrpnost… bla, bla….
V praksi gre to takole.
1) Če 3x nisem dvignila priporočene pošte in sem morala zato s pisnimi izjavami sosedov Upravi RS dokazovati, da res živim na svojem prijavljenem naslovu, je to normalen birokratski proces. (moja soseda je dobesedno podpisala, da nosim smeti ven!)
Če se izkaže, da sem “tujka” in za to izvedo mediji, je to že ksenofobija!
2) Če ustrahujem celo sosedstvo, me bodo verjetno odpeljali “na ohladitev”.
Če se izkaže, da sem romske narodnosti, gre za čisto vaško nestrpnost.
3) V delovno-razmerje ne jemljem ljudi druge rase, če ne govorijo tekoče slovensko. Torej sem – kaj?
Zakonodaja ima luknje, krivi bomo pa zdaj državljani, ki zahtevamo, da svoboščine drugih ne posegajo v naše, več kot je potrebno.
LP
Mrčes se je oglasil, komentarji so primerni prostornini predela kjer imajo centre za upravljanje s krili, nogami in k…c ! Višje razvita bitja imajo po Darwinu tudi več prostora za možgane.
1.) Grešnica ne dviguje priporočene pošte, kadar ji to ne paše. Zanimivo, sočasno pa prosi sosede da potrjujejo njeno prisotnost kadar dobi pošto, ki ji je všeč. Klasičen pristop slovenskega novodobnega poslovneža. In primerja se s tistimi, ki so izgubili pravico do stalnega prebivališča.
Morala kaj je že to !!!
2.)Grešnica glede na tvoje postopke s priporočeno pošto obstoji precej visoka verjetnost, da te sicer počasen sodni sistem najde. Pričakovala boš pravično obrambo, nedotakljivost stanovanja, otrok. Le zakaj,sama trenutno trdiš, da posledice napake posameznika nosi cela družina. Ko bodo rubežniki prišli, ne pričakuj strpnosti soseske.
3.)Koliko slovensko govorečih romov imaš zaposlenih na bolje plačanih delovnih mestih ? Moja sodelavka rojena v sloveniji, s fakulteto, malo temnejše polti je iskala službo 2 leti. Zakaj ? Samo zato, ker se ne sramuje svojega imena, priimka in videza.
Torej Grešnica, kaj si ?
Predstavnik skupine ljudi, ki v tudi moji državi seje sovraštvo, mržnjo, ksenofobijo do drugih.
Ostani zaprta v svoji majhnosti dokler ti refetničk ne pristrižejo priporočene plave kuverte. Na Povšetovi bodo tvoji sojetniki teže prenesli tvoje poglede na življenje v skupnosti. Njihove pravice so tam povsem enake za vse. Za bele, črne, mešane. Za slovensko, hrvaško, nemško govoreče. Za slovenske, nemške, bolgarske državljane. Še denar ni pomemben. V isti sobi sedijo klošarji in bogataši.
Morda te država ne bo našla. Sigurno te bo našla starost. Kdo misliš, da bo umival tvojo postarano rit ? Razglej se malo po domvih upokojencev in bolnišnicah. Zaradi pomanjkanja osebja že danes nihče ne preverja znanja jezika. Ko boš čakala nova jetra, problem barve kože in znanja jezika ne bo več važen. Z veseljem boš vzela že ciganovo kri, če te doleti kaka nesreča.
Hehe, in pri nazivanju ljudi z mrčesom imaš ti sebe za višje-razvit organizem. Če me spomin ne vara, imajo tudi delfini precej manjše možgane kot sloni…
Skratka, ti vneta zagovornica strpnosti vidiš že v grobo opisanih banalnih primerih mene na Povšetovi. Za crknit! :)) Morda bo res bolje, da začneš globoko dihati.
Naj te potolažim, da kljub neljubim dogodkom v naši državi (živela sem ob stadionu in zaradi veseljačenja navijačev pogosto menjavala svoj kronično razbiti nabiralnik) še nisem izgubila vere v ljudi in sodni sistem. Kartoteke nimam, osumljena še nisem bila ničesar kriminalnega, tudi rubežnikov mi ni bilo treba gostiti, redno plačujem prispevke in DDV, itd.
Pravica do stalnega bivaliča je bila takrat na voljo za vrednost “gajbe pira”, izpit iz slovenskega jezika ni bil poreben, le Krivicovi podaniki danes raje pljuvajo čez Slovenijo kot da bi takrat dvignili pošto, ki jim verjetno res ni bila najbolj všeč.
Dejstvo pa je, da če življenje poteka po principu daj-dam. Kakor ti do ljudi (in okolice), tako oni do tebe. Oprosti, ampak tvoja diplomirana kolegica ni edini nezaposlen primerek na naši slovenski zemlji, poglej na zavod za zaposlovanje, sploh če se pomakneš proti Štajerski….zato tudi ni noben indikator za žrtev nacionalizma. Predvidevam, da ne sodi med kirurge, kemike ali kakšen drug deficiten poklic. Tudi medicinskih sester ne manjka toliko, kolikor praviš, le zdravstveni proračun je premajhen, da bi številčno povečali kadre!
Če se pa že obešaš na harekiran primer, od 500 prošenj za poslovnega sekretarja, ni bilo nobene Romkinje, bilo pa je nekaj zelo slabo slovensko govorečih kandidatov, ki smo jih zato zavrnili.
Aja, mimogrede, v Prekmurju sem se kot otrok z veseljem igrala z romskimi otroki, pa tudi njihovim staršem bi z lahkoto zaupala. Na Dolenjskem je pač scena obrnjena na glavo. Danes jim daš (obleko, orodje), jutri te pa okradejo, ker vedo, da imaš. To pa ni harekiran primer. 😉
LP
Tina
“Ksenofobija, rasizem in nestrpnost so vrednote, ki jih lahko zatreš ali razviješ v bistveno krajšem času kot traja novejša slovenska zgodovina. Mislim zadnjih 15 let samostojnosti.”
To traja leta oz. kar desetletja. A se ti zavedaš, kako imamo določene poglede, obnašanje, itd. “v kosteh” ? Mislim, da ne, sicer pa si lahko na to temo marsikaj prebereš, tudi strokovnega.
majdka napisal:
> Grešnica, beseda, ki si jo želela uporabiti, je KARIKIRAN, ne
> HAREKIRAN. Prvič sem mislila, da se ti je zatipkalo, potem pa
> sem videla, da z njo resno misliš. Preden se boš spet
> obregovala ob slovenščino drugih, raje preveri, kako je s
> tvojo. Pa brez zamere!
Saj človek bi včasih kar harakiri naredil, ko prebira to spakedranščino nekaterih zavednih Slovencev tukaj gor. Sploh tistih ki SVETIJO v URAH DUHOV…