Covid – nasilje
Sestricna dela v domu starostnikov.
Delovne dobe ima veliko bliza se 30 let. Prej je delala tudi drugje.
V teh letih je za 4 placilne razrede napredovala v domu.
Delo tezko psihicno in fizicno. Izpostavljen si virusom. Umazano delo.
Covid je prinesel se nasilje nad delavci in dodatne stroske. Vsak teden je obvezno testiranje. Ce se ne testiras jim grozijo, da bodo ostale brez sluzbe. Zanjo je testiranje bolece. Krvavi iz nosa kar prej nikoli ni, od kar ve za svoj obstoj. Glavoboli.
Testiranje je vedno na isti dan. Ker delajo vikende in praznike pride prosta med tednom. Ce pade testiranje na njen prosti dan, ali da dela popoldan mora na svoje lastne stoske torej financirat iz njenega zepa za skoraj 100km bencina, da se testira. Nimajo placanih potnih stroskov.
In za kaksno placo? Ker nekateri pisete kaksne bajne place imajo v JS. Bliza se 30 let delovne dobe in ker ima tako majhno bruto osnovno placo ji morajo dodati do minimalne place in to skoraj 150€!
Kaj pa tvoje se je zlagala? So obvezna testiranja. Tudi za trgovke itd. Ce se ne testiras ne smes delat.
Cepljeni naj bi se po 6 mesecih ponovno testirali. Zdaj ce bo to res. Komu na cast se bos cepil? Da imas 6 mesecev mir? Ali je vredno?
Ko se gres testirat ne placajo potnih stroskov.
Placilno listo sem pa na lastne oci videla koliko ji dodajajo do minimalca.
Tudi ti si zmesan/a.
Kakšna testiranja za svoje potrebe?
V ZD so brezplačne testirne točke:
https://www.gov.si/teme/koronavirus-sars-cov-2/testiranje-na-okuzbo/
Ja tako je pri nas v domovih. Ampak zdaj te bodo vrne mone, ki niso v življenju stopile v dom ostarelih, podučile da je na zavodu baje ful folka, ki samo čakajo na ta (sanjski) šiht. Da ne dobimo kadra že nekaj let in da je vsako leto slabše se njim ne svita in se jim nikoli ne bo. Že kakšno leto ne moremo niti nadomestit tistih, ki dajo odpoved, kaj šele pridobiti novo moč. Ja takšna je pa realnost. In dodatek do minimalca tudi. Prosta ENA nedelja v mesecu. In testiranje enkrat tedensko tudi. Vsi brez izjeme, če takrat nisi na smeni moraš na lastne stroške priti na test. Tako je, če je to tvoj edini prosti dan po 10 (ali še več) zaporednih delovnih dneh, moraš priti vseeno v službo, da te testirajo. Aja konec meseca dobim okoli 300€ več med epidemijo. Z nekajmesečno zamudo za nazaj. Že razmišljam kje naj si kupim vilo za to bogastvo. Hitro mi napišite kako fajn mi je. Lahko bi brez službe ostala. Res je lahko bi. Lahko bi pa tisti, ki so brez službe ostali prišli delat k nam, glede na to da imamo nonstop razpise to ne bi bil noben problem. Samo, kaj ko ga ponavljamo po trikrat, da se sploh kdo prijavi, kaj šele pride na razgovor! Potem se vprašam kje so vsi tisti, ki so izgubili službo in jim je takooooo hudoooo in jo ne najdejo. Jada, jada, jada. Vam povem kje? Socialna z par urami prostovoljnega dela na mesec nanese skoraj več, kot moja osnovna plača! Če se spravijo oddelat par ur na mesec še na črno dobijo pa več, kot jaz, ki pošteno cel mesec GARAM. In pa seveda, če ne bi bilo norcev kot sem jaz, bi vaši svojci ležali v lastnih iztrebkih cele dni ali pa bi vi bili prisiljeni da se ukvarjate z njimi in skrbite zanje. Zdaj je dovolj, da pridete enkrat na mesec za par minut na obisk (ČE!), potem bi bilo pa potrebno krepko mignit.
sem na zavodu in ena od mojih poklicnih opcij je negovalka v domu ali pa socialna oskrbovalka. ko so šele začeli govorit o tem, da se bo treba v DSO-jih obvezno testirati sem rekla svetovalki naj izbriše to opcijo zaposlitve, tako da ja ne bi slučajno kak DSO pomislil na to, da bi me zaposlil. in poznam kar nekaj mojih sotečajnic, ki tudi raje negujejo na domu na črno, kot pa da bi delale v DSO-ju ali kje drugje pod takimi pritiski.