Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek City park

City park

Mene pa zanima, če kdo ve, do kdaj je jutri, v nedeljo 24.10. odprt City park v LJ? Je res do 19h? Pa nekaj sem slišala, da velja nek 15{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} popust-a to v vseh trgovinah al samo določenih in katerih?

za popust ne vem, je pa res odprt do 19h.

Jaz mislim, da je popust v Interspar-u.

ja, tudi jaz sem slišala na radiu, da bo zdaj ob nedeljah do 19. ure.

Samo to nedeljo bo do 19 ure – prinašajo notri ponedeljkovo zapiranje ob 18 uri. Bo pa že zadnji vikend v novembru in cel december podaljšan…

----------------------------------------------------------------------------------------------- Naučil sem se, da nihče ni popoln dokler se ne zaljubiš vanj. (Andy Rooney) ------------------------------------------------------- Slovenec ti odpusti vse, samo uspeha ne! :)

Meni se zdi tole enostavno malo noro.
Smilijo se mi prodajalci in vsa ta evforija potrosnistva.

Mislim, da bi vsaka prodajalka sla raje z druzino v nedeljo popoldan malo ven in imela vsaj 1 ubog dan prost.

Sokirana sem pa nad ljudmi, ki se obnasajo tako, kot bi bilo vse zastonj.

Dokler potrosniki v svojih glavah ne bomo razcistili, bo city odprt tudi do polnoci.
Sprasujem se, ali je to potrebno?
Eno navadno banko pa zaprejo vsak dan ze ob petih popoldne.

Zakaj le se pri nas prodajalke vsem smilijo, ker morajo delati ob nedeljah, ja kaj pa vse druge recimo medicinsko osebje, policija, farmacevti…., da o delu v treh izmenah, torej nočnemu delu niti ne govorim. Tudi sama sem že delala kot prodajalka, pa tudi kot receptorka in sem bila v službi non stop ampak, imela sem službo in normalen zaslužek zdaj pa jo nimam. Glede ubogih prodajalk bi rekla le to, da so v glavnem krivci njihovi nadrejeni, ki ne znajo tako prekalkulirati ur in izkoristiti študentske delovne sile. Maja, nisem ljubuteljica šoping centrov ampak, če je ljudem všeč tak način preživljanja prostega časa in zato plačajo s pošteno prisluženim denarjem. Glede bank se pa zelo strinjam s tabo, malo več fleksibilnosti pri delovnem času jim ne bi škodovalo.

Maja se strinjam z vsem kaj si napisala. Veliko nas je takih, ki mislimo podobno.

Ja, res je nerodno, ko imajo banke, občine in ostale podobne inštitucije isti delovnik kot mi. In včasih moraš prav koristiti dopust, da urediš določene zadeve.
Če bodo začeli trgovine zapirati ob istem času, kot se konča naš delovnik, bomo morali celo za nakup kruha in mleka koristiti dopust.
Oz. bomo morali za obisk zdravnika (npr. po recept) koristiti dopust, ali v lekarno po aspirin, koristiti dopust ali na policijo prijaviti prometno nesrečo, koristiti dopust ali zboleti le v času, ko bodo zdravniki delali….

Tudi lekarnarice, policistke, zdravnice, medicinske sestre … vse imajo družine. Imam jo tudi jaz, pa moram vseeno vsako tretjo ali četrto soboto dežurati v službi.

In če ob vikendih (ob sobotah, ker ob nedeljah ne hodim v trgovino) preberem priponke “trgovk”, na večini piše: Ime Priimek / študent-ka.

Ste pomislili, koliko študentom bi vzeli delo in zaslužek, če bi trgovine zaprli?????
Je kdo vprašal trgovca (ne sindikat), če si želi izgubiti delo, ker bi posledično z zaprtjem, ukinili kar nekaj delovnih mest?

Meni osebno je neka trgovka (takrat ob referendumu) rekla, da si močno želi da referendum ne bi uspel, ker ima ob nedeljah (1 na mesec) uro obračunano 230{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} – kar pomeni dodatnih 130{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} plačila. Rekla mi je, da se pri njih kar “grebejo” za nedeljsko delo. Saj je ura hitro 11, ko zaprejo trgovino in je najkasneje do pol enih doma, tako da imajo še vse popoldne čas za družinska druženja.
In da tisto, kar pripoveduje sindikat trgovcev ni čisto res. In da se boji kaj bo z njeno družino v primeru, da bo postala višek delovne sile v trgovini…. (stara preko 40 let in s triletno poklicno trgovsko šolo)

Glejte: moji starši so pred kakšnimi 20. leti obiskali sorodnike v Kanadi. In kako sta bila navdušena nad njihovimi otroki, ki so pridno (kot študentje) delali v trgovinah med vikendi, ponoči ali podnevi so polnili police…. in si služili študentske dolarje.
20 let kasneje so še vedno vse te družine skupaj. Takratni študentje so se že davno poročili in imajo družine, pridobili so si delovne navade in spoštovanje do prisluženega denarja – še posebno če je prislužen z lastnimi rokami.
In danes – 20 let kasneje – že njihovi otroci pridno polnijo police trgovin – podnevi in ponoči – petek in svetek ….

Ker, onkraj luže je veliko trgovin odprtih 24 ur na dan!

Drage moje, to je kapitalizem v katerega smo pomočili prvi prst že leta 1991!

Nataša

Bravo, Nataša! Nimam kaj posebnega dodat, le to mogoče. Zakaj se toliiko govori o tem, kako je ta potrošniška mislenost slaba, kako negativno vpliva na otroke in družinske odnose….. Ne vem, zakaj je toliko negativnega v tem, da grem npr. s starejšo hčerko kot pogosto rečeva “pohajat”. Takrat imava čas samo zase, se v miru pogovarjava, sedeva v lokalček in spijeva sok in kavo, se zabavava, pa čeprav v trgovskem centru. Saj ne gre za to, da greva nakupovat ipd., si pa ogledujeva izložbe, se pogovarjava, kaj nbo pisala dedku mrazu, učim jo tudi ravnanja z denarjem, vse skozi zabavo. Ne razumem, zakaj je toliko bolje, če grem z njo v gozd. Konec koncev ima vse svoje prednosti in slabosti. V gozdu lahko kasira klopa, v trgovskem središču pa kak virus (recimo, če govorimo o virozah, ker se to tako pogosto omenja v zvezi s trgovskimi središči). Prepričana sem, da nisem nič slabša mamica, če grem z otrokom raje v trgovski center, kot na sprehod v smogu Ljubljane. Za naju je to res obred, pogosto greva takole pohajat popoldne, včasih sami, včasih pa vzameva s seboj tudi dojenčico (uf, ne me zdaj križat!) in gremo babnce na žur.
Pa da ne bo pomote. Vsak dan smo tudi zunaj, pogosto gremo na izlet…. nismo samo potrošniki, smo tudi… ne vem kako bi temu rekli.
Sicer pa, kot pravi Nataša to je res eden izmed značilnosti življenja v kapitalizmu, marsikaj je slabšekot prej, marsikaj pa tudi boljše. Brezveze komplicirat in iz tega delat famo, kot jo poskuša cerkev z družinsko nedeljo. Daleč so ti časi…. zadeve gredo naprej.
Kar se tiče trgovk pa je tako. Poznam tri, vse so na referendumu glasovale proti nedeljskem zaprtju. Menim, da to veliko pove. Izkoriščanja delavcev je veliko, na vseh področjih, nedeljsko delo je tu najmanj problematično.

Lepo nedeljo, delovno ali prosto!

Lp Andreja

Cerkvena družinska nedelja???

Tudi jaz sem vzgojena v krščanski veri. navadno ob nedeljah ne hodim v trgovine – k maši pa tudi ne (razen za tavelike praznike).

In tisti, ki bo želel v nedeljo k maši, bo šel če bodo trgovine odprte ali ne. In obratno – tisti ki ne hodi k maši, ne bo hodil tudi v primeru, da bodo trgovine zaprte, kajne.

Moja teta (72 let) se še dobro spominja časov pred 2. svetovno vojno, ko so bile ob nedeljah odprte vse trgovine okoli cerkva. Mesarija, pekarija, gostilne…. So že vedeli zakaj – zato, ker so si ljudje iz vsega okoliša ob nedeljah vzeli čas, šli k maši in še kaj kupili.

Hm, prešinila me je malo zlobna misel: kaj če bi trgovske centre postavljali v neposredno bližino cerkva???? 😉

Nataša

PS: saj drugače nisem takšna …. :)))))))

No evo, to sem hotela povedat.

Lp A

Moj post je bil namenjen predvsem tednu, ki je za nami. Najbolj me je zbodlo to, da so odprli par novih trgovin, ki jih pri nas se ni bilo (H&M, Esprit…) in folk navali, ker bo ze “jutri vsega zmanjkalo”. In ker je seveda taka gneca, morajo biti taiste trgovine odprte se v nedeljo do sedmih zvecer.

Meni osebno se zdi tole vseeno ze malo prevec.

Glede studentov se absolutno strinjam s tabo NatasaH. Vprasanje pri nas je samo v tem, zakaj jih delodajalci najemajo in zakaj se tudi tako hitro menjajo.
Pri nas delodajalci raje najemajo studente, ker imajo manjse stroske in tudi obveznosti nimajo nobenih.

NatasaH, mislim, da trgovskih centrov ne bo potrebno postavljati v blizino cerkva, ker so itak ze sami po sebi postali prave novodobne cerkve.

New Report

Close