Zopet plačilo vrtca – prosim!!!
Danes me je klicala gospa z občine in me pozvala, naj pridemo dopolniti vlogo za znižano plačilo vrtca. In sicer naj bi bilo potrebno vpisati vrednost prostora (delavnica), kjer mož opravlja s.p. dejavnost. To je prostor v sklopu stanovanjske hiše in mož dela sam, nima nikogar zaposlenega. Lani nam tega ni bilo potrebno vpisati, ker je bila pač razlaga, da se prostorov in opreme, ki jo eden od staršev uporablja za pridobivanje svojega dohodha (ki je že tako ali tako vpisan v obrazec) ne upošteva kot premoženje. Letos so se odločili drugače. V zakonu pa je tudi tako napisano, da si lahko misliš karkoli. Prosim, če imate kaj izkušenj s tem, da mi pomagate.
Hvala!
Pa še del zakona, ki to določa:
5. člen
(Za premoženje iz petega odstavka 3. člena tega pravilnika se šteje:
– lastništvo oziroma solastništvo nad 20{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} vrednosti osnovnega kapitala gospodarske družbe ali zavoda ali posedovanje delnic oziroma kapitalskih deležev gospodarske družbe v višini dva milijona tolarjev,
– nepremično premoženje, razen stanovanja ali stanovanjske hiše, ki služi za prebivališče družinskih članov, in kmetijskega ter gozdnega zemljišča s katastrskim dohodkom do višine, ki je določena kot podlaga za vključitev v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje po predpisih o pokojninskem in invalidskem zavarovanju,
– opravljanje zasebne dejavnosti kot so: samostojno podjetništvo, samostojna dejavnost, ki jo kot posamezniki opravljajo fizične osebe, in kmetijska ter gozdarska dejavnost, ki jo opravljajo fizične osebe, katerih kmetijska in gozdna zemljišča presegajo katastrski dohodek, ki je določen kot podlaga za vključitev v obvezno pokojninsko in invalidsko zavarovanje po predpisih o pokojninskem in invalidskem zavarovanju.)
6a. člen
Kot premoženje družine iz petega odstavka 3. člena tega pravilnika se šteje naslednje premično in nepremično premoženje, ki ga imajo družinski člani in s katerim razpolagajo na dan vložitve vloge za znižano plačilo:
– stanovanja in stanovanjske hiše, ki jih družinski člani ne uporabljajo za stalno bivanje,
– poslovni prostori in poslovne stavbe,
– prostori za počitek in rekreacijo,
– plovila, katerih dolžina presega 3 m in ki so vpisana v register plovil,
– stavbna zemljišča, razen zemljišča, na katerem stoji stanovanjska hiša, v kateri družina živi,
– osebno vozilo v vrednosti nad 18 minimalnih plač,
– kapitalske naložbe oziroma deleži,
– drugo premično premoženje večje vrednosti.
Če pridobivajo družinski člani dohodke z oddajanjem stanovanjskih ali poslovnih prostorov, prostorov za počitek oziroma rekreacijo, zemljišč, opreme, vozil in drugega premoženja v najem in so ti dohodki že upoštevani pri ugotavljanju dohodkov družinskih članov, se to premoženje ne upošteva na način, kot ga določa peti odstavek 3. člena tega pravilnika.
6b. člen
Premoženje družinskih članov in njegova vrednost se ugotavlja na podlagi pisne izjave staršev, ki jo morajo izpolniti na obrazcu, ki je priloga tega pravilnika.
Občinski organ lahko pravilnost izjave staršev v skladu z zakonom preveri pri pristojnih davčnih in drugih organih, ki vodijo davčne in druge z zakonom predpisane evidence, ki vsebujejo podatke o posamezni vrsti premoženja.
6c. člen
Če premoženja oziroma njegove vrednosti ni mogoče ugotoviti na način iz prejšnjega člena, se ugotovi z izjavo stranke ali v skladu s splošnim upravnim postopkom z drugimi dokazi.
6č. člen
Vrednosti premoženja iz prvega odstavka 6.a člena se seštevajo.
Tudi mi smo morali vpisati (ne velikost delavnice), ampak vrednost delavnice (smo dobili podatek pri računovodji) in zaradi tega skočili v višiji razred. Sem se hudo jezila – dosegla pa nič. Če ne vpišeš, te pa lahko kaznujejo. Tako pač je in konec.
Tisti, ki delajo – tiste “tepst”, tisti, ki pa zapravijo denar, pa ………….
Nisem ti veliko pomagala, na žalost tako je.
Čim manj jeze, pa LP