Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Pomagajte – bruhanje!

Pomagajte – bruhanje!

Naj začnem na začetku. V četrtek smo imeli 3. cepljenje, star je 6,5 mesecev. Nobene reakcije isti ali naslednji dan. V soboto je bruhal enkrat, kar veliko. Včeraj pa se je začelo – najprej enkrat dopoldan, potem ob 18h, pa ob 22h – sem klicala dežurnega, je rekla da mogoče je preveč pojedel in da naj pridemo, če bo res še in še bruhal Ampak bruha obilno. Potem je spet bruhal ob 2.30, pa ob 7.30 zato smo ga peljali pediatrinji. Nič posebnega ni ugotovila – grlo ni vneto, trebuh je mehak na otip… Rekla je, naj samo pazimo, da zaužije veliko tekočine.

Bruha včasih takoj po hranjenju – namesto kupčka leti ven “hudournik”. Dopoldne je pa npr. spal 1,5 ure in šele nekako 2 uri po hranjenju bruhal. Ampak enkrat po obroku obvezno bruha.

Naj povem, da se več ali manj še vedno dojiva. Poskusno in počasi uvajamo gosto hrano od 5. meseca in še vedno poje samo par žličk, ne nadomesti celega obroka. Zato večinoma bruha tekočino, le včeraj po kosilu je bilo malo koščkov neprebavljene hrane vmes. Pa v blatu je ravno tako. Ni driska, ampak je bolj sluzasto in včeraj je tudi močneje smrdelo.

Pediatrinja je na vse to rekla, da zna biti infekcija ampak nobene konkretne rešitve. Koliko časa lahko tako bruha? Vem, da dojenčki hitreje dehidrirajo. Dodaten problem je, da naš ne mara flaše in ga tako silim z vodo ali slanim čajem po žličkah. Spravi dol do 10 malih žličk, potem pa zapre usta.

Strah me je tudi ko zaspi, da ne bi bruhal v spanju, zato ga nonstop čekiram.

To je naše prvo soočenje z boleznijo, zato sem toliko bolj prestrašena in se mi mali zelooo smili. Aja, kar se razpoloženja tiče. Mogoče je malo bolj sitkan čez dan, iam tudi momente dobre volje, ko zbruha pa kot da ni bilo nič. Skoraj v momentu je spet dober.

Hvala vam za pomoč!

Prvi korak je, da zmanjšaj obroke in raje dajaj večkrat po malem. Raje na pol ure, pa takrat malo. Tudi pri pijači: na 10-15 minut par žličk. Na tak način želodček ni preobremenjen in bo lahko počasi spet prebavljal hrano. V lekarni dobiš granulat NELIT, ki raztopi v vodi ali čaju in dajaj po žličkah. Ni nič prijetnega okusa, je pa bistven za nadomeščanje elektrolitov.

Koliko časa lahko tako bruha – ne vem. Ampak tako po logiki, več kot tri dni že ne. Prosi, naj dajo pregledat blato na rota in adeno viruse. Trenutno je ogromno teh okužb in prav lahko sta jo nabasala ob cepljenju. Zdravila praktično ni, le veliko tekočine, lahko si pomagaš tudi s kapsulami linex (lekarna), ki vsebujejo organizme, ki pomagajo obnavljat črevesno floro. Predvsem dete stalno pristavljaj, vendar naj poje bistveno manj, kot za običajni obrok. Ker želodček ne zmore in je vedno vzdražen in vedno bruha in tako naprej naokoli. Po malem, po malem. Pa kakšne bobi palčke ali kak košček prepečenca ponudi v grizljanje, kakšno riževo sluz in kakšno žličko juhice, da ni samo voda in čaj. Vsekakor pa jutri nazaj k pediatru, da vsaj ugotovi, kaj ste pobrali. Srečno!

[url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/u506550.png[/img][/url] [url=http://lafemmebonita.com][img]http://image.lafemmebonita.com/c/p506563.png[/img][/url]

Tudi po mojem bruhanje ne bi smelo trajati več kot tri dni. Pri nas je bilo pri tavečji pred kratkim tako: Tri dni je bruhala (2x na dan) četrti in peti dan pa je dobila vročino, nato se je pomirilo. v zraku je ogromno nekih butastih virusov. Sem pa zadnjič slišala našega pediatra, ki je razlagal po telefonu eni mami, naj otroku pri bruhanju ponuja vodo po kapljicah v stilu infuzije – non stop po malem. Naj proba dve žlički in počaka, če bo zbruhal. Če ne izbruha čez pet minut spet, a malo več tekočine … Po vsakem bruhanju naj počaka kakšnih 10 minut in spet poskusi z majhnimi količinami. Posebej ji je poudaril, naj se izogiba vsega SLADKEGA, SVEŽEGA (sadje…) in MASTNEGA. Da pa je najboljše dojenje, a le v majhnih odmerkih, da otroku ne preobremeni želodča in čimbolj nežno podiranje kupčka, da to še dodatno ne vzdraži želodčka in da naj se borijo, če ne pa se vidijo danes (z njo se je pogovarjal v petek). V primeru, da pa bi izbruhal vse, kar zaužije 6 ur zapored, naj gredo na urgenco. Držim pesti, da si čimprej opomorete. Aja za Nelit je rekel, da otroku paše, če je res dehidriran (da v tem primeru brez problema popije, ker je telo tako programirano), ker mu je pojamrala, da ne more spravit vanj. Opozoril jo je še, naj bo pozorna na zaspanost, apatijo, jok, ječanje…
Da me ne bo katera narobe razumela, nisem prisluškovala pogovoru, slišala sem, ker je mama klicala ravno v času, ko sem bila jaz z mojo 4,5 mesečno v ordinaciji zaradi vnete očke.

Naš 18m je virozo z bruhanjem in drisko dobil prejšnji vikend. Prvo jutro je 5x bruhal, čeprav že večerje prejšnji večer ni jedel (ni hotel). Driska je bila taka, da je po 2,5 urnem dopoldanskem spanju bil umazan do vratu. Jesti ni hotel skoraj nič. Nasvet dežurne zdravnice: pitje šibkega šipkovega čaja po žličkah, 2 žlički na eno minuto, je lahko banano, bobi palčke, grisine, riž (sluz) in juhico z nastrganim korenčkom in kuhanim piščancem. NIČ: kamiličnega čaja in mleka.
Ker se je bruhanje zvečer ponovilo, je zdravnica predpisala Nelit. Apetit je bil na nuli še cel teden, driska je tudi trajala še nekaj dni, še danes (10. dan) je blato bolj redko. Razpoloženje je imel isto kot preden je zbolel. Ko se je zbruhal, je kakšno minuto jokal, potem pa se je spet obnašal, kot da ni bilo nič.

Očitno se je nalezel na sistematskem v četrtek (zbolel 2 dni kasneje), čeprav ni imel stika z nobenim od otrok. Mož je zbolel en dan za njim, jaz pa 2 dni za njim. Tašča, ki ga je pazila 3 dni, je zbolela zadnji dan (6 dni kasneje), svak, ki živi v isti hiši kot tašča pa 2 dni za njo.

Prav pasje so tele viroze.

Če se le da, bi jaz na tvojem mestu te dni “pozabila” na gosto hrano in nove okuse, sploh če se še dojita. Tudi zdravilom in raznim preparatom bi se izogibala. Dojenim otrokom najbolj pomaga dojenje! Ponujala bi le dojko (kadarkoli, kjerkoli, čimvečkrat!), ponujala malo po malo tekočino po žlički (prekuhana voda, čaj, lahka zelenjavna juhica). Če se bruhanje ne poleže do jutri (več kot tri dni bruhanja zna biti že kritično), bi se brez obotavljanja odpravila k zdravniku!
Mirno noč in čimprejšnje okrevanje!

Hvala vam za odgovore! In mislim (upam) da smo prebrodili. Bruhal ni že od včeraj popoldne. Zvečer sem mu dala par žličk kuhankega korenčka (pediatrinja je rekla, da zapira), pa malo janeževega čaja, pa čisto malo sva se podojila… Res da so mi roke odpadle od nošenja, crkljanja in guncanja, pa skoraj sem zaspala z njim v naročju (jok ko sem ga poskušala odložiti)… ampak nehal je bruhati! Ponoči se je od 3-6 zbujal na pol do tri četrt ure, verjetno lačen, ampak sem ga pristavljala samo za minutko, dve… Spal je pri meni na postelji in zjutraj ob 7h je bil že moj stari mali pikec s svojim debatnim krožkom :))

Res sem hvaležna, ker ste mi prisluhnile in pomagale!

New Report

Close