Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Sprašujem se………..

Sprašujem se………..

…kako naj še živim tako naprej.
Pa saj mi ni kaj hudega. Imam zlatega moža, ki pa ima na žalost eno veliko napako ZAPRAVLJANJE!!!!!!!!!!!!!!!
Bolj kot mu sedaj že nekaj časa razlagam, da sva porabila vse prihranke in da morava varčevati, tako kot nisva rabila še nikoli, bolj on nepremišljeno zapravlja.
Ampak včeraj je pa šel šez vse meje normalnega obnašanja. Pripelje se domov z novim avtom.
Če ne bi bila v 16 tednu rizične nosečnosti, bi včeraj spakirala, pa se nikoli več vrnila nazaj.

Ne vem, a jaz doma steni razlagam, da sva brez denarja, da jaz odkar sem na bolniški ne zaslužim več niti za položnice, on pa nov avto.

Mogla sem se skašljat, ker enostavno več ne vidim poti naprej……..oz. vivm jo, pa vedno bližje Polju je.

Saj veš kaj pravijo za slovence: važno je, da je avto nov, pa lep, pa boljši kot sosedov. Četudi družina skoraj strada.

Obvezno ga moraš, tako ali drugače, prepričati, naj neha z zapravljanjem. Naj ti pomagajo njegovi starši, ali tvoji. To je skoraj najslabša razvada, ki jo lahko ima človek. Neka odgovornost mora biti.

Joj, te pošteno razumem in ti verjamem, da si besna! Mislim, da ni tu med nami ženske, ki na tvojem mestu ne bi bila!
Kaj naredit? Nimam pametnega nasveta, žal! Jaz vem, da bi znorela od jeze….
Upam, da ti katera svetuje kaj pametnega…
Srečno in želim ti, da urediš težave!
Mojca

??? Mislim, no… če pa nakup avta, kot en precej velik finančni “odliv”, ni predmet skupne odločitve, potem pa res ne vem, kaj bo…
Kar tako priti domov z novim avtom… ne, si ne predstavljam…
Kaj pa je bila njegova obrazložitev??
Hudo mi je zate, pazi nase in na svojega otročka…

Vladka

*********************************************************************** http://galerija.over.net/main.php/v/ustvarjanje/Vladka+K/

Halo, a se tud za avto ne pomenita skupaj? Našemu še na misel ne pride, da bi kupil kaj (no razen drobnarija revije, hrana, ipd) pa da se ne bi oba posvetovala, kaj šele avto. Treba se bo usedet in temeljito pogovorit. ker če ne bosta zelo težko funkcionirala skozi življenje. Postavi ga pred dejstvo, s številkami: Toliko so na mesec položnice, toliko hrana, treba bo kupit voziček, cunjice za otročka, ostane toliko in toliko…. Skratka pripravi se na pogovor z argumenti, da ga boš mogoče lažje postavila na realna tla.

Hvala vam za nasvete.

Meni se ven iz ušes kadi in ravnokar sem klicala prodajalca ki je avto prodal, pa mi je povedal, da on tega avta ne more več nazaj vzet.

Opravičilo za nakup avta. Kupil je karavana zato, da se bo njegov baby varno vozil po svetu. Saj vse lepo in prav, da tako razmišlja, ampak saj sploh nismo rabili novega avta.

Težko je človeku, ki niti ne ve koliko stane liter mleka, štruca kruha, kaj šele kaj drugega in ki me vsak mesec čukasto gleda, ko mu povem koliko znašajo položnice. Pa pol vsak mesec isti stavek – a toliko.???????

Ne vem no, ne vem, jaz nisem več tako pametna, da bi lahko ta problem rešila.

Edina rešitev, ki mi sedaj pade na pamet je, da grem k svoji zdravnici, da mi prekine bolniško in grem delat.

Kaj pa če bi mu rekla naj on začne hodit v štaacuno – itak imaš rizično nosečnost in pač nemoreš v štacuno. kmalu se bo začel za glavo držat. tud moj je bil velik zapravljivec pa je po enem mesecu skupneg anakupovanja padel na realna tla – zdaj kupujeva same lastne znamke (mercator, špar).

Saj hodi v štacunu sedaj ko sem jaz doma. Pa mu listek napišem pa približne cene zraven…………..pa brezzveze………..ni efekta. sam vedno več sivih las imam na glavi.

Poznam družino, kjer je mož še vsak avto kupil brez ženine vednosti. Sicer je omenil za nov avto, kupil pa ga je vedno sam. Zakaj? Ker je ona vedno, vedno, vedno jamrala za denar. In je resnično stiskaška. Res pa je, da je on avto vedno kupil s kešom in se ni zakreditiral – torej so imeli prihranke in ni bilo krize.

Kaj bi jaz storila v tvojem primeru, ne vem. Verjetno bi se precej glasno pogovarjala. In poiskala katerokoli možno rešitev. Če je res tako hudo, da vama novi avto odžira denar za prehrano, položnice, ga pa prodajta. Sicer sta na zgubi, pa še vseeno manj, kot stradati zavoljo lepega novega avtomobila. Po drugi strani pa moraš imeti avto res izpraven – kakorkoli, sploh, če se v njem vozi otrok. Ne vem, v kakšnem stanju je vajin stari avto. Možnost je še, da prodata tega – starega in tako vsaj malo omilita zadevo.

Vsekakor pa je treba možu pokazati, da to tako ne gre. Da tako ne boste funkcionirali in da tega ne boš več prenašala. V nobenem primeru pa ne razmišljaj o prekinitvi bolnikše! Imaš rizično nosečnost in tega se zavedaj. NIČ, res NIČ ni vredno, da bi bilo z otročkom karkoli narobe.

Čuvaj se.

----------------------------------------------------------------------------------------------- Naučil sem se, da nihče ni popoln dokler se ne zaljubiš vanj. (Andy Rooney) ------------------------------------------------------- Slovenec ti odpusti vse, samo uspeha ne! :)

Draga Tanna !
Zelo Te razumem, moj kupuje računalniško opremo brez moje vednosti. Res je, da sem sama na tem področju velik analfabet, pa me vseeno grozno jezi. Konflikti so bili na dnevnem redu. Ker ni bilo druge rešitve, sem našla svoj konjiček, začela sem potovat.Pri meni ni šlo za tako velike zneske in tudi Ti žal ne moreš z njim konkurirati, ker si v takem stanju. Edino, česar bi se zelo bala je, da bi se mož zadolževal in bi ti dolgovi šli v nedogled in postali neobvladljivi. To pa bi bilo zelo hudo in bi razmišlala o svoji in otrokovi prihodnosti.
Pogovorita se !
Lp

Ni enostavno ne.

saj mogoče je moja napaka tudi v tem, da nisem prvič ko je to naredil udarila po mizi. Pa nisem, ampak sem raje kakšno naduro naredila, ki so bile konec tedna plačane na roko, samo da je bil mir doma.

jaz upam, da ga bo otrok streznil, pa da bo videl, da ne gre več tako naprej.

Imam en dober nasvet: čez cel mesec si piši izdatke, ki se tičejo obeh (hrana, čistila, obleka), položnice (RTV, elektrika, voda, itd.) in tako bo videl koliko je nujnih in neizbežnih mesečnih izdatkov. Tako bo mogoče dobil realno sliko. Mislim, da ni dovolj, če ga parkat pošlješ v trgovino, ker na ta način ne ve koliko je teh izdatkov čez cel mesec.

Ni slaba ideja!

Bom probala, mogoče ga bo pa k pameti spravilo

Pri nama imava skoraj obrnjen primer, jaz sem tista, ki rada kaj zapravi, pa čeprav so malenkosti……moj pa praktično vse prišpara, svoje šparanje omejim na to, da najprej vse položnice(vrtec, kredit, st. vzdrževanja, zavrovanje…), s tem, da je zraven varčevanje za stanovanje v st.skladu, potem pa kar ostane, se po potrebi tudi kaj kupi………….

Kaj, če bi nekako dogovorila, kaj gre iz katere plače……in kakšno šparanje…………si bi bilo zraven dobro vmisliti……… ali zapleni celotno plačo, potem pa le toliko kolikor res potrebuje, (na dan malica ? in kavica, če jo pije, v trgovino samo toliko kolikor rabi, če prinese kaj več, naj gre nazaj in prinese denar……….ali ali…..)…….. fino bi bilo krog razklent, najprej bo ful jezen, potem se bo morda navadil……….s časom in uspehom zadevo malo omiliš, daš več maneverskega kroga……)…………?

Sicer pa pazi na svoj trebušček in otročka…………..

Sokriva si, saj si mu samovoljo dosedaj tolerirala. Poleg tega je on, izgleda, en velik otrok, ti pa kot njegova mama rešuješ zadeve ( nadure? kaj si nora??). Naj dela nadure on!
Potreben bo dogovor in načrt. Napišita na velik papir prihodke in stroške in izračunajta, kaj si lahko in česa si ne moreta privoščiti. Če ima on večje apetite, bo pač moral več delati in več zaslužiti . On, ne ti.

Sicer pa dobro poznam te zadeve, tudi moj mož je patološki zapravljivec. Je pa res, da zapravlja znotraj finančnih možnosti, nikoli ne ogrozi družinskega proračuna. Kljub temu imava s tem težave, saj sem jaz njegovo pravo nasprotje in za vsak nakup ( tudi manjši) temeljito premislim, nikoli ne kupujem impulzivno. On pa neizmerno uživa v zapravljanju, pravi odvisnež je, pa ne samo zase, tudi meni in hčerki kar naprej nekaj kupuje ( čeprav si jaz raje kupujem sama), pa stvari za dom, pa preveč hrane, ki je ne moremo pojesti in roma v smeti, pa preveč vsega… Poskušam mu dopovedati, da je to početje nesmiselno, saj prinaša samo trenutno zadovoljstvo, ki zelo hitro mine, ne pa trajnega, in da kopičenje stvari človeka utesnjuje, na pa osvobaja.
Zaenkrat sem našla rešitev v tem, da hodim po trgovinah z njim in ga ‘nazaj vlečem’. Sprašujem ga, pri vsaki stvari, kamor se zaleti – ali to res potrebujemo? Seveda nima argumenta.
Ne vem, če mi bo uspelo spremeniti ga, takole sproti pa je malo boljše.
Za večje nakupe pa se vedno dogovoriva.

Povej prosim, a je kupil vsaj družinski avto – od veselja, ker pričakuje naraščaj, ali si je kupil en šminkeraj???

Radi se imejte,

Keni.

saj je napisala, da je kupil karavana. vsaj to. kar se tiče uporabnosti, je karavan za družino res zakon.
Sicer pa se tudi pri nas o nakupih pogovoriva, tehnične stvari pa potem izbere on, me vpraša za mnenje, ker se na računalnike na primer čisto nič ne spoznam. Pri avtu bi mi na primer pokazal, kaj je našel po kakšni ceni in bi se potem odločila skupaj. Se pa že tako dobro poznava, da največkrat avtomatično pokaževa na isto stvar. Sicer pa ni zapravljivec, ko so razprodaje, si nakupi nekaj srajc, kakšno obleko, ostalo po potrebi.

Sej pol pa vam ne gre tako slabo. Če ne bi imeli dosti pod palcem, ne bi imel tvoj mož kaj zapravljati, ploh pa če mimogrede pripelje nov avto domov. 🙂
Če ti manj zaslužiš, pač on toliko več.
Menda ne boš rekla, da imaš 50.000 SIT bolniške oz. porodniške. Prej si pa imela 65.000 SIT plače??? :))) Namreč tudi ostali plačujemo položnice……

P.S.(zame je zapravljene, če gre včina denarja za pijančevanje, kajenje in za ostale nepotrebne stvari).

je, hvala bogu kupil karavana, tako da glede izbire avta mu ne morem nič očitati.

ampak vseeno bi se lahko z mano posvetoval, ne pa s svojimi prijatelji

Ne, saj tudi ne pravim, da bom umrla od lakote in nikjer ne pravim, da prosim za kakršnokoli finančno pomoč!!!!!!!

samo pravim, da me to, kar počne enostavno meče iz tira, in da ne vem, kaj naj naredim glede tega. dobila sem marsikateri pameten nasvet na to temo, in bom tudi marsikaterega upoštevala.

kar se pa položnic tiče, pa če ti napišem, da imam 120.000 položnic, mi itak ne boš verjel – ampak na žalost jih imam, pa če mi ne verjameš ti lahko napišem seznam kaj plačujem in kolikšni so ti zneski.

Pol pa povej, da je bistvo problema, ker si užaljena da se je posvetoval o nakupu avtomobila s prijatelji, ne pa s teboj. Prva tako tudi o ostalih nakupih….

Kar se tiče položnic, potem se je treba najprej vprašat, če ni možno privarčevat najprej pri položnicah, glede da so zelo previsoke 🙂
Ne pa pri štruci kruha in mleku, ki ga potrebuješ vsak dan, ne glede kolk stane.

Tanna,

preberi knjige Sanje Rozman o zasvojenosti. Naslova se ne spomnim, ampak če boš v knjižnici rekla tako kot sem napisala, ti jo bodo našli. Če tvoj ni tipičen primerek iz knjige, naj me koklja brcne. Tam boš tudi našla ustrezne napotke, ki jih boš ali pa ne boš upoštevala. Ampak tole z avtom meni že diši po katastrofi.

Potem pa rečejo, da je zapravljanje tipična ženska lastnost.

ne, mislim, da nisi razumel(a) bistva mojega problema!

Tanna, kaj naj ti rečem. Moj mož je še hujši primerek. Namesto, da bi šparala za stanovanje, je vse šlo v vse možne druge nakupe.
Danes pa sem mu hvaležna, ker bi se mi bilo težje seliti iz velikega stanovanja nazaj v manjše. Tako pa bomo samo razprodali stvari, ki jih je lažje pogrešati.

No, v vsaki stvari se vedno najde kaj pozitivnega.

New Report

Close