gretje materinega mleka
Kopiram odgovor s foruma Dojenje:
*** Ali se kakšne sestavine mleka uničijo, če mleko preveč segrejemo?
Tudi, če je mleko pasterizirano (kuhano 30 minut pri 62,5°C) in/ali zamrznjeno, večina imunoglobulinov v mleku ostane nepoškodovana in še vedno zelo dobro delujejo proti okužbam. Pri tej temperaturi se uniči le večina virusov in bakterij, kar je sam dobro. Za informacijo: pasterizacija zelo učinkovito uniči celo virus HIV v materinem mleku.
Še odgovor Nine P., “naše” zdravnice, strokovnjekinje za te zadeve, ki ga je napisala 10.5.03 na forumu “Starši staršem”:
Najprej kaše, nato pire, kasneje pa čokolino sem iz izbrizganega mleka pripravljala skoraj do 3. leta sinove starosti. Namen segrevanja nad 50°C (bolje nad 60°C) je, da uničujemo eventualne mikroorganizme, ki so se nabrali in razmnožili (ob izbrizgavanju, shranjevanju, manipulaciji) v mleku. Mleka s tem ne naredimo “manj hranljivega”, s segrevanjem le inaktiviramo nekatere imunske snovi v mleku, zato je zaščitna vrednost mleka manjša. Ker pa je otrok dojen, tako in tako dobi dovolj zaščitnih snovi ob samem dojenju.