ABBA prvič po letu 1982 spet na odru!

27. maj 2022
ABBA

ABBA prvič po letu 1982 spet na odru!

27. maj 2022
Foto: Profimedia

Vsi štirje člani skupine ABBA so se po 40 letih spet srečali na koncertu ABBA Voyage. Toda na njem niso nastopili.

Švedski superzvezdniki – Bjorn Ulvaeus, Benny Andersson, Agnetha Falskog in Anni Frid-Lyngstad so nazadnje nastopili leta 1982, istega leta pa so se skupaj pojavili še na britanskem šovu The Late Late Breakfast Show, ki ga je gostil Noel Edmonds. Leta 2016 so se vsi štirje udeležili zasebne zabave v Stockholmu, na kateri so tudi zapeli.

ABBA
ABBA na evrovizijskem odru leta 1974, ko so zmagali s pesmijo Waterloo. (Foto: Profimedia)

Včeraj pa se je ABBA spet združila, in sicer na prvem virtualnem koncertu “Abba-tarjev”, ki bodo ob 10-članski glasbeni spremljavi (živih) glasbenikov zaigrali 22 legendarnih Abbinih pesmi. Oblečeni so v svoja oblačila iz sedemdesetih, člani ABBE pa na koncertu ne bodo nastopili. 

Anni Fid-Lyngstad je na rdeči preprogi povedala, da se najbolj veseli slišati pesem Mamma Mia, medtem pa je Andersson povedal, da pričakuje, da bo med koncertom tudi zajokal. 

Anni-Frid Lyngstad
Anni-Frid Lyngstad (Foto: Profimedia)

Lyngstad je povedala, da jih je povabilo za sodelovanje pri tem projektu zelo razveselilo, saj so po štiridesetih letih spet stopili skupaj kot skupina. Ponudbe za ponovne nastope so sicer dobivali zadnja štiri desetletja, podjetje Millennium jim je celo ponudilo več kot milijardno ponudbo, toda zvezdnikov denar ni prepričal.

Izvedba ABBA Voyage projekta je trajala kar štiri leta

Avatarji so bili ustvarjeni v sodelovanju s podjetji, ki se ukvarjajo s posebnimi efekti – Industrial Light and Magic, katerega ustanovitelj je ustvarjalec Vojne zvezd George Lucas, ki je delal tudi pri svetovno znanih uspešnicah, kot so filmi Jurski park ter filmi iz franšize Marvel. Samo delo na avatarjih jim je vzelo dve leti, na projektu pa je sodelovalo več kot tisoč ljudi s treh različnih kontinentov.

Za ABBA Voyage so v Londonu zgradili dvorano s tri tisoč sedeži. Pop zvezdniki so sodelovali s produkcijsko ekipo, ki je njihove plese in petje spremenila v njihove visoko tehnološke digitalne različice. 

Zvezdniki so tako na skrivaj ponovno nastopili, oblečeni v črne oprijete kostume, opremljene s senzorji. Posneli so vse svoje hite, snemanje jim je vzelo kar pet tednov. Abbatarji so tako mešanica starega in novega. 

Ustvarjalci so povedali, da so Abbatarje več tednov gledali na vajah in da so ti nekako postali ljudje. “Ne dajejo občutka, da so avatarji, so ABBA in imajo svoje osebnosti, in precej zanimivo, dinamiko in odnose en z drugim in z nami v občinstvu,” je povedala producentka Svana Gisla, ki je v preteklosti sodelovala tudi z Beyoncé

Gisla je dodala, da so Abbatarji veliko bolj realistični od hologramov. “Hologrami so zelo omejeni, ne morejo se premikati po prostoru, omejeni so na stekleno piramido in so zelo omejeni glede kotov, s katerih gledaš nanje, ter glede svetlobe – ne moreš jih osvetliti. Tole je svetove oddaljeno od hologramov,” je povedala. 

Abbatarji so digitalni in obstajajo v digitalnem svetu, toda da so lahko pričarali čarobnost pravega koncerta, so to moral preseliti tudi v fizični svet, kar jim je predstavljalo velik izziv, toda tehnologija jim je to omogočila. 

Najtežja pa je bila gradnja arene, za katero so prav tako potrebovali dve leti in pol. Gradnja je bila že sama po sebi zapletena, pandemija novega koronavirusa pa je to še otežila. 

Arena ABBA Voyage.
ABBA Voyage arena (Foto: Profimedia)

Ali bodo (živi) člani skupine ABBA še kdaj nastopili?

Benny Andersson pravi, da ne. “Kar so dosegli s temle, je res magično,” je povedal. “Lahko smo na odru in hkrati smo lahko doma in sprehajamo psa. Toda, to je to zaenkrat.”

Njegov sin Ludvig, ki je bil eden od producentov projekta in je svojega očeta (oziroma njegovega avatarja) prvič videl nastopiti v živo, pravi, da bi avatarje z veseljem popeljali okoli sveta, toda to je seveda odvisno od tega, ali svet Abbatarje želi videti. Želeli so začeti v Londonu, saj imajo v Veliki Britaniji veliko oboževalcev, toda če ABBA Voyage postane tako popularen, kot si želijo, da bo, potem bodo ABBO z veseljem popeljali okoli sveta. 

Benny in Ludvig Andersson
Ludvig in Benny Andersson (Foto: Profimedia)

Šov si je mogoče ogledati vsak dan do začetka oktobra v vzhodnem Londonu. 

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close