Ali bodo influencerji izpodrinili modne oblikovalce?

17. maj 2019

Ali bodo influencerji izpodrinili modne oblikovalce?

17. maj 2019

Modni svet je eden izmed tistih, kjer se stvari nenehno spreminjajo, pri tem pa nimamo v mislih zgolj trendov, ampak tudi osebe, ki jo ustvarjajo.

Čeprav so spremembe v kateri koli panogi neizogibne, saj se s tem razbija enoličnost in ustvarja priložnosti za novosti, je v modni industriji situacija v zadnjem času nekoliko drugačna.

Najnovejša generacija, ki ustvarja modo, z njo pravzaprav nima neposredne zveze, saj so to le posamezniki, ki imajo izostreno oko za estetiko in občutek za lepoto. Njihovo število sledilcev pa jim (čisto legitimno) omogoča pravico do kreiranja segmenta pop kulture.

Lahko bi rekli, da je moda tako kot spužva, vpija velike količine tega, kar ponuja mlada generacija, hkrati pa je v njej tudi že vpliv družbenih omrežij. Če se vrnemo nekoliko v preteklost, sta bila MySpace ali Facebook to, kar je danes Instagram. Platforma, ki je svojo zgodbo začela kot navadna mreža za objavljanje fotografij in zelo hitro postala vodeči ponudnik, saj je Instagram danes to, kar so bili včasih mediji.

Njegova moč in vpliv sta tako velika, da nas ne čudi dejstvo, da je to družbeno omrežje postalo najbolj pomembno in niti ne potrebuje dodatnih dodatnih kanalov, kot je na primer blog, da bi bil uporabnik bolj uspešen in na njem zgradil kariero.

Opisati influencerje je težko, saj so v tej skupini vse javne osebnosti in zvezdniki, katerih mnenje vpliva na druge, hkrati pa so pred nekaj leti pojavile tudi čisto navadna dekleta, ki so s svetlobno hitrostjo osvojile svet šovbiznisa.

Madonna, ki zaznamuje glasbeno sceno že od 80-ih let dalje, ima samo 13,6 milijona sledilcev na Instagramu. Da, napisali smo samo, saj ima modna blogerka Chiara Ferragni 16,5 milijona sledilcev in je s to številko bolj pomembna kot Madonna.

Chiara Ferragni

Instagram je postal družbeni kompas, kazalnik pomembnosti in temelj na katerem se sklepajo sodelovanja, kar je pripeljalo do tega, da imajo »navadni« ljudje možnost preseči eno izmed največjih glasbeno ikon v zgodovini.

Neizpodbitno dejstvo je, da je življenje influencerjev naporno, oziroma zahteva profesionalno fotografiranje in nenehni angažma, kljub temu pa se vprašamo, ali si res zaslužijo tako medijsko prednost pred resničnimi zvezdniki in umetniki?

Aimee Song znana in vplivna modna blogerka, ki si je status prislužila z impresivnim feedom in vabili na najbolj zaželene modne revije, zdaj pa se predstavlja tudi kot modna oblikovalka. V sodelovanju z modno znamko Revolve je ustanovila modno znamko Song of Style.

Aimee Song

Revolve je pritegnil pozornost z zelo učinkovito spremembo oglaševanja, saj je tudi že pred Aimee sodeloval z vrsto influencerk, kar je povzročilo veliko zanimanje za modno znamko in nakupe preko njihove spletne strani.

Podobno so se oglaševanja lotili tudi druge modne spletne trgovine, kot sta Net-a-Porter in Mode Operandi, ki so prav tako (zelo uspešno) izkoristile koncept influencerk.

Vrnimo pa se k Aimee Song in njeni novopečeni modni liniji. Zaključimo lahko, da je bila to odlična poslovna strategija, ki bo Revolvu prinesla velik zaslužek, hkrati pa bo dodatno popularizirala Instagramovo oblikovalko.

Na koncu si bodo roke meli prav vsi, z izjemo modnih oblikovalcev. Kolekcija je sestavljena iz nosljivih, lahkih trendovskih kosov, navdihnjenih z modo devetdesetih let prejšnjega stoletja, v katerih je zaznati ženstvenost. Kolekcija sama torej ni nikakršen presežek, ki bo v oblikovalskem pomenu spremenila svet, pa saj to niti ni bil njen cilj. Prepričani pa smo, da bo kolekcija izjemno uspešna in v veliki verjetnosti tudi razprodana.

Generacija Y oziroma milenijci so odraščali ob spletu, generacija Z pa živi izključno s spletom, kar je pripeljalo do te mere, da sveta izven njega niti ne poznajo, kaj šele, da bi poznali posameznike, ki so obstajali že pred družbenimi omrežji in bili zelo pomembni ter vplivni.

Je moda prišla do te točke, na kateri moramo resnično pozabiti na vse kar je bilo in sprejeti nove trende ter nove načine poslovanja?

Čeprav bodo številni modni oblikovalci užaljeni in jim tega pravzaprav ne moremo zameriti, je po drugi strani preprosto treba sprejeti tak način ter modo živeti in oblikovati kot neodvisen projekt, ki se sproti oblikuje in nadgrajuje. Gotovo pa je tudi, da bo pravi in kakovosten dizajn, izdelan izven svojih okvirjev, vedno našel pot do občinstva, saj, kot je nekoč rekla Naomi Campbell: »Easy come, easy go.«

Foto: Getty, Revolve, Instagram

Avtor
Piše

AnjaCajhen

Style. Več novic

New Report

Close