Ali imate toksično prijateljico?

02. avgust 2022

Ali imate toksično prijateljico?

02. avgust 2022
Foto: Pexels

V svojem življenju ljudje poleg ljubezni potrebujemo tudi prijateljstva. A ta se čez čas lahko izkažejo za toksična. Ker svoje prijatelje poznamo dolgo in ker gre za platonski odnos, se pogosto lahko zgodi, da smo do njih bolj tolerantni, kot do svojih partnerjev.

Prav zato lahko hitro spregledamo, da naš prijatelj morda ni tako dober do nas. Na enako težavo je naletela tudi ena od uporabnic foruma Starševski čvek, ki ni prepričana, ali je njena prijateljica toksična ali ne.

“Poznava se od oktobra 2021, ko sva začeli hodit na isti faks. Za obe je bilo precej težko leto, menjali sva kraj bivanja, prijatelje, šolo … in ravno zaradi tega sva se zbližali. Problem je v tem, da sem se večkrat počutila anskiozno zaradi nje, saj mi včasih sploh ni pustila dihati,” je opisala njuno prijateljstvo in dodala, da jo je nedavni klic spravil v slabo voljo.

“Ves čas se  pritožuje, kako nima družbe, kako ni srečna, itd. A v tej smeri nič ne ukrene. Na koncu pogovora sem postala zaradi vsega malo tečna in ji rekla, da je na koncu dneva vsak odgovoren sam zase in da če bo želela, da se kaj spremeni v njenem življenju, da bo morala biti aktivna. Na živce mi gre, ker imava ves čas iste pogovore, ves čas se ponavljam, ona pa ničesar ne spremeni,”

je še dodala in razložila, da sedaj ne ve, kaj narediti.

Foto: Pexels

Ljudje ne iščejo rešitev

Ena izmed uporabnic je avtorici razložila, da bo s starostjo ugotovila, da večina ljudi ne želi nasvetov, sprememb in takšnega življenja, kot govorijo da ga. “No, vsaj ne dovolj, da bi za to kaj naredili. Kimaš in je to to. To iščejo. Sočutje. Razumevanje. Ne rešitve. Kakšne globoke povezave s takim človekom ni mogoče vzpostaviti. Ostaneš na stopnji znancev. S takim človekom je nemogoče biti prijatelj. Ker če mu poveš po pravici, bo zameril, ni zmožen sprejeti kako je videti drugim.”

“Zmanjšaj komunikacijo. S tako osebo je tako, kot da greš plavat s težkim kamnom okrog vratu. Postala si smetnjak za njene probleme,”

pa je odgovoril drug uporabnik. Večina se je strinjala, da to ni prava prijateljica ter da naj skuša omejiti komunikacijo z njo.

Foto: Unsplash

Znaki toksičnega prijateljstva

Znaki, da vajino prijateljstvo ni več to, kar je bilo, so včasih veliko bolj subtilni ali pa se v vajin odnos prikradejo, ne da bi jih takoj opazili. Psihologinja in avtorica knjige The friendship fix, Andrea Bonior razlaga, da je prvi znak toksičnega prijateljstva to, da vam povzroča več stresa in tesnobe, kot prej. “Če je vaša prijateljica pogosto žrtev v vajinem odnosu, je morda čas, da premislite o odnosu,” je povedala za Women’s health in delila še nekaj drugi opozorilnih znakov.

Dajete več, kot dobite

Če se vam zdi, da vaša prijateljica vedno potrebuje vašo pomoč, a vam nikoli ne vrne usluge, potem je po vsej verjetnosti toksična. Poleg tega takšna oseba vedno drži monopol nad vajinim pogovorom. In ko končno pridete do besede, vas prekine ali pa se spomni, da mora nekam iti.

Seveda, opozarja Boniorjeva, gredo včasih naši prijatelji čez težka obdobja in so lahko zaradi tega malce bolj sebični. “Prijateljstva morajo biti fleksibilna. A če je to vzorec, ki se nikakor ne spremeni, potem vajino prijateljstvo ne bo dolgo zdržalo.”

Foto: Pexels

Ne zaupate ji

Prijateljstva so zgrajena na zaupanju. Konec koncev, če se ne morete zanesti na svojo prijateljico, zakaj jo sploh imate?Boniorjeva razlaga: “Če ne verjamete, da vam želi le najboljše, potem je to znak, da nekaj ne funkcionira.”

Na primer, če vam prijateljica obljubi, da vas bo pobrala na letališču in nato zadnji trenutek sporoči, da je nekaj prišlo vmes. Ali pa če neprestano izkorišča vašo dobroto, potem je po vsej verjetnosti toksična.

Ne uživate z njo

Če ste nazadnje, ko je preklicala načrte, veselo zaplesali in si oddahnili, je to najbrž zato, ker vas vajino prijateljstvo utruja. “Občutek je izčrpavajoč, kot da gre za neko opravilo,” razlaga Boniorjeva. “Prav tako boste opazili pogostejšo tesnobo, utrujenost, glavobole ali razburjen želodec, ko ste z njo.”

Ko ste z njo, si niste nikakor podobni? Toksični ljudje svoje obnašanje pogosto prenesejo na druge in povzročijo, da so vsi njihovi prijatelji postanejo toksični. “Ko ste s to osebo, ta iz vas izvleče res grdo obnašanje,” razlaga Boniorjeva. Morda z njo več spijete, ali pa opravljate druge in ste na sploh zlobni. Vse to je znak, da je vaša prijateljica toksična.

Če se v njeni družbi ne počutite tako, kot bi se morali, se najprej poskusite z njo pogovoriti. Včasih ljudje potrebujemo le nekakšen “reality-check”. A če se njeno obnašanje in vzorci nikakor ne spremenijo, je morda čas, da vajino prijateljstvo zamenjate za kaj bolj produktivnega.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close