Ali kolagenski napitki sploh delujejo?

07. marec 2023

Ali kolagenski napitki sploh delujejo?

07. marec 2023
Foto: Instagram @sincerelyjules

Zagotovo ste že naleteli na oglas, ki pravi, da je pitje kolagenskih napitkov nujno, ko se začnemo starati. Je to res in kateri je najboljši?

Če vas zanima lepota in dobro počutje, so dodatki kolagena pravzaprav ena najboljših stvari, ki jih lahko dodate svojemu dnevnemu režimu. Navsezadnje je kolagen bistveni gradnik za zdravo kožo, saj predstavlja 30 odstotkov beljakovin našega telesa in igra ključno vlogo pri zagotavljanju bolj polne, bolj zdrave in prožne polti.

Prednosti kolagena so očitne, začenši z izboljšanjem las in zdravjem sklepov. “Jemanje dodatkov kolagena lahko tudi poveča moč vaših nohtov s preprečevanjem krhkosti,” pojasnjuje dermatologinja in strokovnjakinja za medicinsko estetiko dr. Elif Benar. Poleg tega je kolagen bistvenega pomena za ohranjanje močnih mišic in minimalne bolečine v sklepih, saj “spodbuja sintezo mišičnih beljakovin, kot je kreatin, in spodbuja rast mišic po vadbi.”

Na žalost se tako kot mnoge druge telesne funkcije tudi naša naravna proizvodnja kolagena sčasoma upočasni. In ko postanemo starejši, začnejo naša telesa dajati prednost kolagenu za bolj bistvena popravila naših mišic in vezi. Z drugimi besedami, to pomeni, da lepota naše kože upade.

Čeprav ne moremo preprečiti upočasnitve proizvodnje kolagena, lahko zagotovimo, da se upad zgodi počasneje. Da bi povečali naše zdravje, lahko prispevamo svoj del tako, da vsak dan nanesemo serum z vitaminom C in kremo z zaščitnim faktorjem, uživamo visoko beljakovinsko hrano, kot so kostna juha, govedina, jajca, piščanec in ribe, ter z dopolnjevanjem kolagenskih dodatkov – naj bodo to kolagenske kapsule, vrečke s tekočim kolagenom ali kolagen v prahu, ki jih lahko dodate juham in smutijem.

Katera je najboljša oblika kolagena?

“Identificiranih je bilo devetindvajset različnih vrst kolagena, vendar je velika večina kolagena v človeškem telesu tipa ena, dva ali tri,” pravi dr. Elif. “Kolagen tipa ena je daleč najpogostejši in je v veliki meri odgovoren za elastičnost in moč kože. Kolagen tipa dve je primarno razporejen v hrustancu, kolagen tipa tri pa prevladuje v koži, krvnih žilah in notranjih organih,” dodaja.

Z drugimi besedami, čeprav je potrebna vrsta odvisna od zdravstvenega cilja, je v primeru lepote verjetno najbolje, da daste prednost vnosu tipa ena in tri.

Od kod prihaja kolagen v kolagenskih dodatkih?

“Dopolnila se razlikujejo glede na izvor in vrsto: dodatki govejega kolagena so najpogostejši in so sestavljeni iz kolagena tipa ena in tri; ti so popularno promovirani za zdravje las, kože in nohtov. Kolagen, pridobljen iz rib, ki postaja vse bolj priljubljen, vsebuje predvsem kolagen tipa ena,” pravi dr. Elif.

Lahko pa jih dobite iz jajčnih lupin in tudi vitamina C. Vendar niso vsi dodatki kolagena enaki. Pri nekaterih ljudeh je morda tudi omejen vnos ene ali dveh vrst kolagena zaradi prehranskih, verskih ali kulturnih razlogov, zato je najbolje, da pred nakupom izdelka preverite izvor.

“Večina kolagenskih dodatkov je bila podvržena procesu hidrolizacije, kar pomeni, da je proizvajalec kolagen razdelil na peptide, da ga telo lahko absorbira in uporabi,” pravi dr. Elif.

Je kolagen najboljši v obliki praška ali tablete?

“Kolagenski dodatki so na voljo v obliki praška, tablet, kapsul in tekočine. Izbira med vrsto dodatka kolagena je stvar osebne izbire. Med njimi ni bistvene razlike glede učinkovitosti,” razlaga dr. Elif. Namesto tega, katero obliko izberete, mora izbira temeljiti na tem, kaj ustreza vašemu življenjskemu slogu.

Če ste nekdo, ki redko pripravlja svojo hrano, bo oblika kapsule verjetno najprimernejša. V nasprotnem primeru bi bilo morda priporočljivo uporabiti kolagen v prahu, saj ga je mogoče prilagodljivo dodati različnim vrstam hrane ali zaužiti z vodo ali sokom.

Ali lahko vsak dan jemljem dodatke kolagena?

Da, kolagen bi morali jemati vsak dan, da bi pravilno izkoristili njegove koristi. Medtem ko morate vedno upoštevati navodila na posebnem paketu kolagenskega dodatka, ki ste ga izbrali, je splošno pravilo odmerek 2,5 do 5 gramov na dan.

Ali obstajajo kakšni stranski učinki jemanja kolagenskih dodatkov?

Jemanje dodatkov kolagena ni nevarno, vendar se je vedno vredno posvetovati z zaupanja vrednim zdravstvenim delavcem, preden začnete jemati kakršno koli obliko dodatka. Prav tako boste morali biti potrpežljivi z rezultati, saj morate kolagen jemati dosledno najmanj osem tednov, preden boste opazili kakršne koli vidne koristi.

In kot velja za vsa dopolnila, se vsekakor splača držati uglednih prodajalcev, ki v svojih formulah ne uporabljajo konzervansov, aditivov ali polnil. Preberite tudi seznam sestavin – pomembna polnila, ki se jim morate izogibati, vključujejo karagenan in titanov dioksid.

Upoštevajte, da ta članek ni nadomestilo za strokovni zdravniški nasvet. Prehranska dopolnila s kolagenom niso nadomestilo za zdravo in uravnoteženo prehrano. Močno priporočamo, da se pogovorite s svojim zdravnikom, nutricionistom, dietetikom ali drugim zdravstvenim delavcem, da zagotovite, da dobite vse vitamine in minerale, ki jih vaše telo potrebuje.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close