Ali lahko covid povzroči poškodbe možganov?

29. julij 2022

Ali lahko covid povzroči poškodbe možganov?

29. julij 2022
Foto: Unsplash

Po dveh letih epidemije imajo strokovnjaki končno nekaj več pojma, o tem, kako okužba s covid vpliva na telo.

Strokovnjaki so ugotovili, da okužba s koronavirusom pusti posledice tudi na možganih. To je glavna ugotovitev nove študije, objavljene v reviji Nature. Raziskovalci so za namen študije analizirali podatke 401 bolnikov, starih od 51 do 81 let, ki so jim slikali možgane pred okužbo s covidom in več mesecev po okužbi.

Svoje preglede so primerjali s 384 ljudmi, ki niso bili nikoli okuženi s covidom, a so imeli podobne lastnosti kot okuženi ljudje, kot so starost, spol, anamneza in socialno-ekonomski status.

Raziskovalci so opozorili, da je normalno, da vsako leto izgubimo nekaj sive snovi, ki sestavlja zunanjo skorjo možganov, ki pomaga nadzorovati gibanje, spomin in čustva. Toda bolniki, ki so preboleli covid in so imeli približno štiri mesece in pol po okužbi drugo slikanje možganov, so imeli večjo izgubo sive snovi kot tisti, ki niso preboleli virusa. Okuženi posamezniki so med obema pregledoma dodatno izgubili med 0,2 in 2 odstotka sive snovi v različnih predelih možganov.

Foto: Pexels

Izgubili so tudi večji volumen možganov in imeli večjo poškodbo tkiva na določenih področjih, vključno s tistimi, povezanimi z vonjem. Le 15 udeležencev študije je bilo hospitaliziranih zaradi covida, raziskovalci pa ugotavljajo, da je trend možganskih sprememb še vedno viden, tudi če so bili hospitalizirani bolniki izključeni iz študije.

Če ste eden tistih, ki so preboleli koronavirus, poznate koga, ki je bil okužen, ali ste samo radovedni, je razumljivo, da imate vprašanja o tem, kaj se dogaja. To morate vedeti.

Zakaj covid vpliva na možgane?

Čeprav ni povsem jasno, raziskovalci menijo, da je poškodba možganov povezana z izgubo občutka za vonj. “Znano je, da lahko področja možganov, ki se ne uporabljajo, oslabijo, zato je pomembno razumeti, da je to lahko povezano z izgubo občutka za vonj,” pravi strokovnjak za nalezljive bolezni Amesh A. Adalja.

Raziskovalci dodajajo, da bi lahko bila druga razlaga za poškodbe možganov učinek samega virusa, bodisi zato, ker napada možgane, bodisi zato, ker povzroča vnetje ali imunski odziv. Še vedno pa ni jasno, zakaj so takšni vnetni ali imunski odzivi večinoma vidni v določenih predelih možganov, v drugih pa ne.

Kakšni simptomi se lahko pojavijo?

Čeprav niso raziskali vseh morebitnih simptomov, so testirali udeležence ter njihovo pozornost in učinkovitost pri početju nečesa kompleksnega. Testi so pokazali, da so imeli okuženi ljudje večji kognitivni upad v primerjavi s tistimi, ki niso bili okuženi.

“Kadar pride do vnetja v možganih iz kakršnega koli razloga, to lahko povzroči simptome. Nenavadno pa je videti spremembe v volumnu možganske snovi po virusu, kar lahko kaže na precej hudo vnetje,”

je za Prevention povedal nevrolog Santosh Kesari.

Kesari dodaja, da so simptomi odvisni od področja možganov, ki je prizadeto. Ker covid povzroča poškodbe predelov možganov, ki so povezani s čutili za okus in vonj, meni, da so izguba ali sprememba teh čutil lahko eni izmed simptomov.

Nevrolog Amit Sachdev se strinja s Kesarijevimi trditvami in dodaja, da je vonj pomemben za okušanje hrane, a tudi za prepoznavanje groženj. Kot primer navaja, da bi ljudje z izgubo vonja težko zaznali uhajanje plina, kar je lahko zelo nevarno.

Foto: Pexels

Ali lahko covid povzroči druge nevrološke motnje?

To še raziskujejo, vendar strokovnjak za nalezljive bolezni Adalja poudarja, da je covid povezan z več drugimi nevrološkimi zdravstvenimi stanji, vključno z:

  • novo izgubo okusa in vonja,
  • možgansko kapjo,
  • periferno nevropatijo (šibkost, otrplost in bolečina zaradi poškodbe živca),
  • Guillain-Barrejevim sindromom (avtoimunska motnja, pri kateri človekov imunski sistem poškoduje živce, kar povzroči šibkost mišic in včasih paralizo),
  • encefalitis (vnetje možganov, ki ga lahko povzroči virus ali bakterija).

Nevrolog Sachdev dodaja, da lahko tudi utrujenost in mravljinčenje v telesu pojavijo kot posledica covida in da je videl veliko bolnikov s temi dolgotrajnimi zapleti.

Koliko časa vpliva covid na možgane?

Raziskovalci so opozorili, da ne vedo, kako dolgo bodo trajale te spremembe v možganih, in verjamejo, da so potrebne nadaljnje raziskave, da bi ugotovili, ali je škodljiv učinek mogoče delno obrniti ali bo trajal dolgoročno.

Foto: Pexels

Nevrolog Sachdev pa dodaja, da si lahko možgani, ko so poškodovani, opomorejo, čeprav ne popolnoma. “Poškodba možganov je trajna. Poškodovano območje ne more zrasti nazaj. Vendar pa plastičnost možganov omogoča neko okrevanje,” je dejal Sachdev, ki meni, da je ljudem po covidu možno povrniti vonj, a dodaja, da ta morda ne bo enak kot pred okužbo.

Če imate po prebolelem covidu še vedno nenavadne simptome, nevrolog Kesari priporoča obisk zdravnika. Opozarja pa, da se o posledicah prebolevanja covida tudi zdravniki še vedno bolj učijo. Verjame, da morda obstajajo dodatna zdravljenja, ki bodo pomagala možganom bolje okrevati, vendar je potrebnih več raziskav.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close