Ali lahko riževa voda pomaga vašim lasem?

29. junij 2022

Ali lahko riževa voda pomaga vašim lasem?

29. junij 2022
Foto: Unsplash

Uporaba riževe vode za krepitev in polepšanje las ni nekaj novega. Izvira iz japonskega obdobja Hej’an med leti 794 in 1185, ko so dvorne dame za močne lase uporabljale riževo vodo.

Očarani nad tem tretmajem las so znanstveniki poskušali ugotoviti, ali riževa voda res lahko polepša in okrepi lase. Raziskave so pokazale, da ja.

Inozitol, sestavina, ki jo najdemo v riževi vodi, lahko prodre v poškodovane lase in jih popravi od znotraj navzven ter celo zaščiti lase pred poškodbami v prihodnosti.

Eden najboljših delov tega kozmetičnega tretmaja je, da ga je enostavno narediti. Vse, kar potrebujete, sta riž in voda. Najtežji del tega trenda je pravzaprav, spomniti se vzeti riževo vodo pod prho in jo enakomerno nanesti na lase.

A brez skrbi, ponujamo vam odlično metodo s portala Healthline, ki jo lahko preizkusite.

Foto: Pexels

Kako naredite riževo vodo?

Sestavine:

  • 1 skodelica rjavega ali belega riža,
  • 1 skodelica vode.

Postopek:

  • Riž sperite in precedite, da odstranite umazanijo ali nečistoče, ki jih ne želite nanašati na lase.
  • Precejen riž zmešajte v srednje veliki posodi z vodo. Mešati morate, dokler voda ne postane precej motna.
  • Riž precedimo, ostalo vodo shranimo. Riž, ki vam ostane, lahko shranite za pozneje ali pa ga takoj skuhate.
  • Riževo vodo dajte v plastično posodo in pokrijte. Pustite na sobni temperaturi 12 do 24 ur. To omogoča fermentacijo in sproščanje vseh vitaminov in mineralov. Vendar je ne pustite stati več kot 24 ur, saj se lahko pokvari.
  • Riževo vodo hranite v hladilniku, dokler je niste pripravljeni uporabiti. V hladilniku jo lahko hranite do enega tedna.
Foto: Unsplash

Uporaba:

Riževo vodo nanesite na lase po šamponiranju in izpiranju balzama. Uporabljate jo lahko pogosto, a največ dvakrat na teden, da iz las ne izperete vseh mineralov. Pri nanašanju jo skušajte čim več uporabiti na lasišču. V laseh jo pustite delovati dve do pet minut, nato jo sperite.

Po prvi uporabi se bo na laseh ustvarila “prevleka”, ki bo lase zaščitila pri česanju. Prav tako bodo vaši lasje manj pokali, svetlejši lasje pa naj bi se še bolj posvetlili.

Po enem tednu bodo lasje gostejši, med sušenjem s sušilnikom pa jih boste lažje oblikovali. Če boste riževo vodo uporabljali dlje, bodo lasje mehkejši in manj lomljivi. Če imate radi lase spete v čop, pa bo ta povzročalo manj občutka “cukanja”.

Prispevek je bil objavljen na miss7.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close