Ali moški potrebujejo najboljše prijatelje?

22. oktober 2022

Ali moški potrebujejo najboljše prijatelje?

22. oktober 2022
Foto: Profimedia

Vsi potrebujemo prijatelje, vendar ali potrebujemo vsi “najboljšega prijatelja”?

Zdrava prijateljstva so velik del sestavljanke, ko gre za duševno zdravje, zadovoljstvo z življenjem in dolgo življenje. V odnosih obstaja vrsta različnih ravni čustvene povezanosti, kar pomeni, da obstaja vrsta prijateljstev, ki jih lahko oblikujemo v življenju.

Stopnje prijateljstva

Tipi prijateljstva so bili zanimivi že stoletja in celo Aristotel je razmišljal o tej temi. Aristotel je predlagal, da obstajajo tri glavne kategorije prijateljstva: korist, užitek in dobro. Tukaj je Aristotel konceptualiziral te vrste:

Koristni prijatelji: Tisti, na katere se zanašate pri majhnih opravilih in pripravljenost pomagati, dokler pričakovanja glede naložbe niso prevelika.

Prijatelji za veselje: Prijatelji, ki vam prinašajo srečo; vaša prisotnost ima na njih enak učinek in na nobenemu od vaju ni globljih zahtev.

Dobri prijatelji: Prijatelji, ki jih cenite in sprejemate brez obsojanja. Sprejmete jih, njihove prednosti in slabosti. Tudi, če med srečanji mine veliko časa, prijateljstvo ne oslabi.

Foto: Profimedia

V novejši študiji so se te kategorije nekoliko razširile na šest bolj specifičnih vrst, ki odražajo opise sodobnih ljudi. Prvič, obstajajo najboljši prijatelji in bližnji prijatelji, ki se v Aristotelovem klasifikacijskem sistemu štejejo za dobre prijatelje. Sledijo prijatelji iz druženja in prijatelji po dejavnostih, ki bi bili prijatelji za veselje. Nazadnje so tu še navadni prijatelji in znanci, ki so koristni prijatelji.

Kdo potrebuje prijateljstvo?

Vsakdo potrebuje socialne povezave in ima koristi od zdrave mreže socialne podpore. Pravzaprav prisotnost prijateljstev in močne socialne podpore pomembno prispeva ne le k čustvenemu dobremu počutju, kot je bilo pričakovano, ampak tudi k fizičnemu dobremu počutju. Pravzaprav lahko zdravi odnosi pozitivno vplivajo na dolgo življenje.

Ko čutimo, da smo za druge pomembni, smo bolj zagnani, da poskrbimo zase, da smo lahko prisotni za druge; to lahko vključuje večjo ozaveščenost o zdravstvenih tveganjih, vključevanje v preventivno oskrbo in natančnejše upoštevanje zdravniških nasvetov.

Naše splošno zadovoljstvo z življenjem je povezano tudi z zdravjem naših podpornih mrež in rezultati raziskave 338 odraslih so pokazali, da moškim in ženskam koristijo različne vrste prijateljstev.

Foto: Profimedia

Kdo potrebuje najboljšega prijatelja?

Izkazalo se je, da moški ne potrebujejo nujno najboljšega prijatelja v življenju. Pravzaprav so se moški in ženske precej razlikovali po številu prijateljev, ki so jih imeli za “najboljše prijatelje”.

Drugih pomembnih razlik v številu prijateljev v nobeni kategoriji glede na spol ni bilo. Za moške je bilo število tesnih prijateljev edini dejavnik prijateljstva, ki je bil pomemben napovedovalec zadovoljstva z življenjem.

Ženskam pa vsekakor koristijo najboljše prijateljice – in tudi tesne prijateljice. Za ženske sta tako število najboljših prijateljev kot število tesnih prijateljev pomembna napovedovalca zadovoljstva z življenjem.

Ali naj bo zakonec vaš najboljši prijatelj?

Odgovor je odvisen od tega, koga vprašate! Za moške je bilo to, da je njihov zakonec najboljši prijatelj, pozitivno povezano s srečo.

Pri ženskah pa občutki niso bili obojestranski. Na zadovoljstvo žensk v življenju je pozitivno vplivalo to, da so imele partnerje za “prijatelje”, vendar niso imele partnerja za “najboljšega prijatelja”.

Foto: Profimedia

Imate lahko preveč prijateljev?

Zelo malo ljudi meni, da ima “preveč” prijateljev, vendar se precejšnje število med nami počuti, kot da jih nimamo dovolj! Med moškimi jih skoraj 60 odstotkov meni, da imajo premalo tesnih prijateljev, skoraj polovica žensk pa meni, da bi jim koristilo več tesnih prijateljev.

Toda, koliko prijateljev je “ravno pravšnja” količina? Na splošno se posamezniki, ki imajo od dva do tri ali štiri do pet tesnih prijateljev, počutijo, kot da imajo ravno pravo število.

Prijateljstva so čudoviti prostovoljni odnosi, ki ponujajo prostor medsebojne naklonjenosti, sprejemanja brez obsojanja in zaupanja. Čeprav se vsako poznanstvo ne bo poglobilo v prijateljstvo, lahko različni prijatelji spremenijo kakovost vašega življenja.

Ustvariti prostor za svoje prijatelje, ne glede na to, ali jih vidite vsak dan ali samo enkrat na desetletje, zagotavlja zaščitni faktor, ki lahko izboljša dobro počutje in osmisli življenje.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close