Ali ne bi bilo super, če bi pari po razhodu javno delili svojo zgodbo?

12. februar 2023

Ali ne bi bilo super, če bi pari po razhodu javno delili svojo zgodbo?

12. februar 2023
Foto: Unsplash

Ko se je novinarka Hannah Van De Peer razšla s svojim fantom, je razhod najprej naznanila na Twitterju: “Jutri zvečer se bom ostrigla, da tako “soft-launcham” svoj razhod. Se lahko vsi strinjamo, da mi boste posvetili pozornost, ko se to zgodi, prosim?” Nato pa je o svoji propadli zvezi napisala cel članek.

Deljenje svojega razmerja je del družbenih omrežjih prihaja še iz začetkov Facebooka, ko so uporabniki z največjim zadovoljstvom delili novico, da se je njihov status iz “Samski” premaknil v “V razmerju” ali pa, bog ne daj, “Zapleteno je”.

Več kot deset let kasneje to storijo le redki – statistični podatki iz leta 2015 celo kažejo, da 40 odstotkov ljudi, starih med dvajset in trideset let, svojega razmerja ne želijo naznanjati na Facebooku. Danes ljudje svoj status naznanjajo na drugih omrežjih, in sicer prek tako imenovanega soft- ali hard-launcha.

Foto: Instagram @lizzymcalpine

Soft-launch razhoda ali razmerja na družbenih omrežjih pomeni, da svojih sledilcem zelo subtilno nakažemo, da se je nekaj glede našega razmerja spremenilo. Izraz prihaja iz podjetniških vod, kjer podjetja počasi uvajajo in predstavljajo nove izdelke. 

Foto: Instagram @lizzymcalpine

Pri razmerjih gre na začetku na primer za objavo na Instagram storyju, kjer lahko vidimo zgolj neznan komolec ali stranski profil neznanca. Gre za počasno predstavitev novega razmerja, pri kateri identiteta partnerja ostaja neznana, v nasprotju s hard-launchem, pri katerem se slika novega partnerja nepričakovano objavi na družbena omrežja ter se ga tako “uradno” predstavi.

@fibulaa

Hard launches or bust

♬ L-O-V-E – Nat King Cole

Nekatere uporabnice TikToka so postale prave strokovnjakinje mehkih predstavitev, medtem ko druge hard-launch svojih partnerjev načrtujejo šele ob poroki. “Nihče ne bo vedel, da sem v zvezi, dokler nisem POROČENA,” je zapisala ena od uporabnic.

@nia_gibbs So happy I can finally post my husband! Meanwhile he always posted me while we were dating. 🥹 #hardlaunch #marriedlife #CapCut ♬ original sound – Nia

Kaj pa razhodi?

Subtilni razhodi so že stalnica – nekdo, ki mu sledite, nenadoma objavi pesem s sporočilom, ki namiguje na razhod, fotografije s partnerjem nenadoma izginejo s profila ali pa oseba naznani, da se seli.

Opazovati takšne objave je za številne zelo razburljivo in v njih se prebudi prava detektivska žilica. Kdaj sta nazadnje drug drugemu všečkala fotografije? Kdaj sta bila skupaj na dogodku? Podrobna analiza lahko kmalu privede do ugotovitve, da je zveze res konec, toda to nam ne pove, zakaj sta šla narazen. 

@nikkithechameleon Girls are literally designed to be forensic detectives I swear #fyp #dating #relationships #breakup #skit #comedy #aussie ♬ original sound – Nikki Potter

Vplivneži na družbenih omrežjih svoje razhode vse pogosteje javno naznanijo in komentirajo, številni celo posnamejo video, v katerem razložijo razloge za razhod, pa tudi to, kako so se s koncem razmerja tudi spopadali.

“Veliko mojih sledilcev je zraslo z mano in so kot družina. Čeprav sem imela težave s pritiski, da naznanim konec svoje zveze, bi se mi zdelo nepošteno, da ga ne bi omenila in bi samo nadaljevala, kot da se nič ni zgodilo. In moram priznati, da sem sledilce v tem težkem obdobju tudi potrebovala,”

vplivnica Niomi Smart po enem izmed svojih razhodov, ki jih je delila s sledilci.

Ne glede na to, ali gre za vplivneže ali ne, vse več ljudi konec svojega razmerja deli javno in brez okolišenja, kar podpirajo tudi psihologi. Klinični psiholog Marc Hekster na primer pravi, da objavo o razhodu lahko razumemo kot del kulture napovedovanja, ki je vseprisotna na družbenih omrežjih in ki sicer ne bo proizvedla všečkov, bo pa oseba deležna veliko pozornosti in celo simpatije. 

Številni tako konec razmerja naznanijo prek različnih trendov na TikToku, kjer so ljudje tudi najbolj odprti glede zasebnega življenja, medtem ko se na drugih omrežjih hard-launchanje razhodov šele prebuja.

Vprašanje pa je, ali bi morali za dovoljenje o deljenju zgodbe vprašati tudi nekdanjega partnerja, ali se s tem sploh strinja …

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close