Ali nošenje ozkih kavbojk res vpliva na razvoj celulita?

16. april 2020

Ali nošenje ozkih kavbojk res vpliva na razvoj celulita?

16. april 2020

Vemo, da nepravilna prehrana vpliva na naše zdravje in videz, kaj pa napačna izbira oblačil in obutve?

Britanska raziskava je pokazala, da najbolj priljubljen model kavbojk, t.i. skinny jeans ni le privlačen kos oblačila, temveč je kos, ki lahko resno škoduje našemu zdravju. In če gre verjetni znanstvenikom,  te kavbojke vplivajo na pojav celulita.

Kakšna je povezava med oprijetimi kavbojkami in celulitom?

Študija je pokazala dejansko povezavo. Dokazano je, da ozke kavbojke povzročajo sindrom stiskanja mišic. To se zgodi, ko je preveč pritiska na kožo in na tkivo pod njo, cirkulacija krvi v nogah pa se zato poslabšuje, kar lahko privede do oteklin ali otrplosti.

Če pogosto klečite v ozkih kavbojkah, se bo učinek celo okrepil. Če pogosto nosite skinny jeans, lahko nevede prispevate k razvoju celulita.

Raziskovalci so opozorili, da lahko ozke kavbojke povzročajo nastanek ali povečanje pomarančne kože na stegnih, saj prekinjena prekrvavitev omejuje prenos kisika in hranilnih snovi v telo. Rezultat tega je, da se koža utrudi, metabolizem in limfni pretok upočasni, kar posledično spodbuja otekanje tkiva in shranjevanje maščob.

Naj jih torej za vedno vržemo ven iz omar? Ljubiteljicam skinny jeansa ni treba paničariti. Rezultati se nanašajo le na izjemno oprijete kavbojke, ki so res pretesne. Raziskovalci priporočajo, da takrat, ko ste bolj aktivni, rajši oblečete ohlapnejše kavbojke. Občasno pa je tudi za kožo priporočljivo, da nosite širše modele ter koži omogočite dihanje.

Foto: Styledumonde

Style. Več novic

New Report

Close