Ali se lahko oblačimo bolj trajnostno?

05. avgust 2020

Ali se lahko oblačimo bolj trajnostno?

05. avgust 2020

Pojesti manj mesa, se odreči uporabi plastike, več poti premagovati s kolesom – to so prvi koraki do bolj trajnostnega življenja. Kako je pa z oblekami?

Produkcija oblek naših najljubših trgovskih verig pogosto poteka prav v nasprotju z vsemi načeli, ki jih zagovarja trajnostni razvoj. WWF je pred nekaj leti objavil izsledke raziskave, ki je pokazala, da proizvajalci za eno bombažno majico porabijo kar 2700 litrov vode. Tovarne v državah tretjega sveta, kjer večje trgovska verige pogosto producirajo svoje obleke, pa nemalokrat s strupenimi stranskimi izdelki barvanja majic, hlač in puloverjev onesnažijo lokalne reke. Zato se moramo prav gotovo vsi tudi zamisliti, koliko oblek res potrebujemo in kje jih je najbolje kupiti.

Znebite se navlake

Najbrž ima vsak izmed nas doma kar nekaj kosov oblačil, ki jih nikoli ne nosi. Pospravite vašo omaro in se znebite vsega, kar niste nosili že nekaj časa. Obleke darujte dobrodelnim organizacijami, sami pa boste tako najlažje ugotovili, v katerih oblačilih se počutite dobro in katera oblačila res ne potrebujete. Tako jih boste tudi kupovali manj.

Brezčasne klasike

Kupite kose oblačil, ki jih lahko nosite dlje časa. Izogibajte se torej modnim muham in raje posegajte po brezčasnih kosih, kot so npr. bela bluza, črna obleka, trenčkot in enobarvni blazer. Te kose lahko odlično kombinirate z različnimi modnimi trendi. Osnovni kosi pa ostajajo vedno enaki.

Nakupujte v trgovinah z rabljenimi oblačili

Trgovine z rabljenimi oblačili niso le boljše za našo denarnico, ampak vam pogosto tudi omogočajo, da kupite prelepe klasične kose oblačil. Oblačilu podarite drugo življenje, sami pa veste, da ste storili nekaj dobrega za okolje.

Bodite pozorni pri izbiri materialov

Mnogo materialov proizvajalci obdelujejo z dolgim seznamom kemikalij, ki pogosto končajo v vodnih virih. Zato pri izbiri materialov raje posegajte po volni iz biološko kontrolirane živinoreje in se odločite za oblačila iz bio bombaža ekološke proizvodnje. Mnoge blagovne znamke tudi ponujajo obleke iz recikliranih materialov, kot npr. Patagonia in H&M.

Obleke vedno reciklirajte

Saj poznate zbiralnike ob cestah, ki jih postavlja organizacija Humana? Če ste se oblačila naveličali ali vam ne paše več, ga darujte dobrodelnim organizacijam. Predvsem pri oblačilih za dojenčke in otroke pa vprašajte tudi svoje sorodnike in prijatelje, če jih lahko še kdo uporabi ali jih poskušajte prodati prek spleta.

Foto: Unsplash in Profimedia

Avtor
Piše

AnjaCajhen

Style. Več novic

New Report

Close