Ste vedeli, da lahko ženske zavohajo pravega moškega?

28. november 2023

Ste vedeli, da lahko ženske zavohajo pravega moškega?

28. november 2023
Foto: Instagram @paola.ambre

Ste vedeli, da lahko ženske zavohajo pravega moškega?

28. november 2023
Foto: Instagram @laurandnicolas

Ljubezen na prvi vonj …

Vonj je naš najbolj iskren občutek, saj ne pozna kompromisa. Nekatere vonjave so nam všeč, nekatere ne. Dišave nas lahko umirijo, razburijo, povzročijo veselje ali strah. Zaradi vonja lahko celo razvijemo strast do druge osebe, tudi če nam na prvi pogled morda ni najbolj všeč.

Študije so pokazale, da ima vonj ključno vlogo pri ženskah, ki izbirajo partnerja. Rečeno je namreč, da je vonj najbolj primitivno čustvo, saj je nos sistem za odkrivanje in “komunicira” neposredno z možgani brez posrednikov. Raziskava, ki jo je opravila ameriška psihologinja Rachel Hertz, je pokazala, da je moškim pri ženskah najbolj pomemben videz, ženskam pa je pri moških najbolj pomemben vonj.

Foto: Instagram m_stibbe

Dokazano je tudi, da je vonj ženske med ovulacijo najbolj izrazit. V tej fazi cikla je na vrhuncu in proizvaja feromone – telesne vonjave, ki signalizirajo spolno željo. V plodnem obdobju ženska prepozna več različnih vrst vonjav in selektivno dodeli skriti vonj najbolj zaželenemu partnerju.

Tudi moški (čeprav se tega ne zavedajo) prepoznajo, kdaj je pravi čas (gledano z reproduktivnega vidika) za spolnost, in prepoznajo, kdaj je ženska v reproduktivni fazi oz. kdaj ovulira.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close