Ali uporabljate nego obraza, ki je primerna za vaša leta?

05. november 2020

Ali uporabljate nego obraza, ki je primerna za vaša leta?

05. november 2020

Vsak obraz zahteva drugačno nego, a tu je nekaj smernic za nego kože v različnih starostnih obdobjih.

Če vas zanima nega kože, boste na spletu našli vse potrebne informacije. Poznamo vse aktivne sestavine, kako vlažiti kožo navznotraj in navzven ter kakšni intenzivni tretmaji so na voljo. Vendar v poplavi vseh teh informacij ni tako preprosto določiti, katere izdelke je treba uporabljati v določenih letih.

Vsak obraz zahteva drugačno nego, a tu je nekaj smernic za nego kože v različnih starostnih obdobjih.

Dvajseta

Strokovnjaki so enotni, da so dvajseta leta tista, v katerih se je treba osredotočiti na vzdrževanju in preventivi, ki temelji na vlaženju in zaščiti pred soncem. Zlati standard vlaženja je hialuronska kislina, ki je primerna za vse tipe kože. Poiščite formulo, ki združuje hialuronsko kislino različnih molekulskih mas za vlaženje in pokriva različne plasti kože. Nenehna zaščita pred soncem pa je obvezna!

Druga stvar, na katero je treba biti pozoren v dvajsetih, so akne. Razvijejo se lahko tudi, če jih v najstniških letih niste imeli. Regulacija loja in temeljito čiščenje por pomagata, da ostanejo pod nadzorom. Tu prideta v poštev salicilna kislina ter cink za regeneracijo.

Trideseta

Prve večje spremembe na koži se začnejo med 30. in 40. letom, zato je čas, da zaščitnim ukrepom dodamo še korektivne. Do sredine tridesetih let so največ škode povzročili zunanji dejavniki (na primer sonce), po teh letih pa se pojavijo tudi notranji faktorji, kot na primer glikacija. Kakovost veznega tkiva se zmanjša, kar se na koži vidi kot gubice in izguba tonusa.

Poleg zaščite pred soncem in vlaženjem kože morate negi kože dodati še antioksidante, kot so vitamin C, pa tudi peptide, retinol, retionide in AHA kisline.

Štirideseta

V štiridesetih so znaki staranja bolj vidni, saj koža zaradi upočasnitve proizvajanja kolagena postaja tanjša in manj elastična. Poleg gub se to na obrazu pokaže kot izguba volumna. Ker se koža v štiridesetih tanjša in proizvaja manj sebuma ter se manj poti, potrebujete temeljito a blažje čistilo, ki kože ne bo izsušilo.

To je obdobje, v katerem izstopajo podočnjaki, razširjene pore, gubice okoli oči ter suha tekstura kože. Potrebno je intenzivno vlaženje, pa tudi učinkovite sestavine za obnovo kože: vitamin C, retinol in retionid.

Dolgoročno pa bodo prinesle koristi tudi vsakodnevna uporaba kislin AHA. Čeprav ne čistijo globine por, imajo te kisline odlične lastnosti – izenačijo teksturo kože in njeno barvo, pospešijo obnavljanje celic, odstranijo drobne gubice ter koži dajo sijaj.

Petdeseta

V tem desetletju se pri ženskah zgodijo velike hormonske spremembe, kar se seveda odraža na koži. Koža se tanjša ter izgublja na volumnu, kar je potrebno nadomestiti z bogatimi vlažilnimi kremami, ki vsebujejo ceramide in sestavine, ki zadržujejo vlago v koži, medtem ko bi morali anti age izdelki vsebovati visoke koncentracije, ki spodbujajo sintezo kolagena.

Šestdeseta in sedemdeseta

Če tega še niste storili, v svojo rutino vključite močne sestavine proti staranju, kot sta retinol in retinoidi, pod njimi pa uporabljajte vlažilne boosterje za intenzivno vlaženje in zmanjšanje draženja. Poleg tega kožo zaščitite pred škodljivimi UV žarki.

Odločite se za bogate teksture hranljivih krem, ki koži zagotavljajo nekaj maščobe, ki ji primanjkuje ter prepreči izgubo vlage. Izogibajte se agresivnim tretmajem.

Foto: Profimedia

Avtor
Piše

AnjaCajhen

Style. Več novic

New Report

Close