Ali vam kozmetika, ki jo uporabljate, uničuje nakit?

12. junij 2019

Ali vam kozmetika, ki jo uporabljate, uničuje nakit?

12. junij 2019

V mislih nimamo cenenega nakita ali bižuterije, ki je že tako občutljiva na vse vplive, posebej pa na znoj in stik z dišavami. Tudi dragoceni nakit zahteva posebno nego in ne mara ličil ter parfumov

Diamanti naj bi bili za večno, prav tako zlato. Toda gotovo ste se že kdaj zazrle v svoj dragoceni kos nakita in pomislile, da se ne sveti ravno kot nov, kot tedaj, ko ste ga kupile oz. dobile v dar?

Vse, kar je lepo ter dragoceno, zahteva redno vzdrževanje in nego, to se nanaša tudi na drag nakit, ne le na vaš obraz. Morda ste doslej menile, da sredstva za nego kože, ki so blaga, sploh ne morejo škodovati videzu zlata, srebra ter dragih kamnov. No, nista občutljiva samo ceneni nakit in bižuterija!

Pred vami so nasveti, kako kreme, geli za čiščenje, negovalna olja in parfumi lahko poškodujejo celo pravi, dragocen nakit in kaj lahko storite, da mu boste vrnile prvoten lesk.

# Sredstvo za čiščenje obraza

Voda, milo in izdelki za čiščenje kože imajo negativen vpliv tudi na drag nakit. Milo naredi tanek ‘film’ čez drage kamne, olja jim odvzamejo lesk. Tudi voda ni dobra, zato ne namakajte dragega nakita predolgo v vodi. Najbolje, da nakit pred čiščenjem v celoti snamete.

# Pilingi s tršimi delci

Ti izdelki so namenjeni odstranjevanju površinskega sloja odmrle kože, da bi se ta obnavljala in bila dlje mladostna. A to, kar je dobro za vaš obraz, ni priporočljivo za nakit. Granule mehanskega pilinga lahko pustijo na nakitu mikro raze in poškodbe, zlasti na zlatu ter platini. Sčasoma lahko pride do vidnih poškodb na nakitu.

# Vlažilne kreme

Tako benigne in koži koristne, a vseeno: vlažilna krema na nakitu, če tega nosimo med nanašanjem krem ter serumov/losjonov, lahko spremeni barvo nakita. Ne že prvič, stotič pa zagotovo. Še posebej so za negovalna sredstva občutljivi opali in biseri. Belo zlato in srebro pa sta bolj občutljiva na negovalna olja, druge kemikalije ter na znoj in vlago na sploh.

# Parfum/dišava

Dišavo na kožo nanesite, še preden se okitite. Parfumi fasetam diamantov odvzemajo lesk. Tudi opal in biser sta občutljiva, v stiku z dišavo lahko porumenita ali potemnita. No, tudi vaš nakit potrebuje redno nego. Občasno ga odnesite na profesionalno čiščenje k zlatarju. Diamantne prstane lahko tudi same operete v mlačni vodi z dodatkom detergenta za posodo in jih nežno okrtačite z najmehkejšo ščetko za zobe. Elizabeth Taylor je recimo svoje dragocene diamante čez noč namočila v kozarec z džinom in vodko ter jih zjutraj sprala z mlačno vodo!

Zlato se sme polirati s profesionalnimi pastami, milom, vodo in kapljico amoniaka. Opali in biseri prenesejo le mlačno vodo in zelo malo detergenta. Biserne ogrlice ne marajo vode. Vsakih 10 let jih odnesite k zlatarju, da jih naniza na novo svileno vrvico.

D. S.

Foto: Tumblr, Love Chic Living

Style. Več novic

New Report

Close