Ali veste, kako je nastal ikonični smeško?

25. julij 2023

Ali veste, kako je nastal ikonični smeško?

25. julij 2023
Foto: Canva

Zgodba o preprostem smešku, ki je v hipu spremenil svet.

Podobe, ki jo danes uporabljamo na dnevni ravni med pogovori s prijatelji, starši, partnerjem in celo šefom, se je leta 1963 domislil Harvey Ross Ball, grafični oblikovalec iz Worcestra v Massachusettsu.

Naročili so mu, naj ustvari grafiko za dvig morale med zaposlenimi v zavarovalnici, po tem, ko je bilo za njimi več napornih združitev in prevzemov. Ball je v manj kot desetih minutah ustvaril nasmejan obraz z enim očesom, večjim od drugega, in za svoje delo prejel 45 dolarjev.

Foto: Profimedia

Družba State Mutual Life Assurance Company (zdaj Allmerica Financial Corporation) je izdelala plakate, broške in znake, okrašene z rumenim nasmeškom, da bi svoje zaposlene spodbudila k večjemu nasmehu.

Ni znano, ali je nov logotip dvignil moralo ali ne, vendar je bil nasmejan obraz takojšen hit in podjetje je izdelalo na tisoče brošk.

Foto: Pexels

Podoba se je množila in je bila seveda neskončno posnemana, toda po besedah Billa Wallacea, izvršnega direktorja zgodovinskega muzeja Worcester, je bilo pristnega smeška, ki ga je oblikoval Harvey Ball, vedno mogoče prepoznati po njegovih značilnih značilnostih: oči so ozki ovali, ena večja od druge, usta pa niso popoln lok, ampak so “skoraj takšna kot usta Mona Lise”.

Niti Ball niti State Mutual nista poskušala zaščititi blagovne znamke ali avtorsko zaščititi dizajna, zaradi česar jima, po besedal Ballovega sina, ni bilo nikoli žal.

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close