Ali veste, kako so nastale najbolj priljubljene superge na svetu?

27. april 2023

Ali veste, kako so nastale najbolj priljubljene superge na svetu?

27. april 2023
Foto: Instagram

Verjetno na svetu ni človeka, ki ne bi poznal Nikejevih superg Air Max. Prvič so se pojavile leta 1987 in do danes postale ene najbolj ikoničnih modelov priljubljene športne znamke.

Nastanek Nike Air Max sega v 70. leta prejšnjega stoletja, ko je inženir podjetja Frank Rudy razvil zračno blazino, ki jo je vstavil v petni del superg. Svojo idejo je prvič predstavil pri podjetju Adidas, a so ga zavrnili, zato se je odpravil k Nikeju. Tam so Rudyjevo zasnovo sprejeli z navdušenjem in začeli razvijati superge, ki bi jo vsebovale.

Prvi prototip superg z zračno blazino so izdelali leta 1978, a so se odločili, da ga še ne bodo predstavili na trgu. Namesto tega so nadaljevali z razvojem in poskušali izboljšati dizajn, dokler niso leta 1987 na trg poslali prvi model Nike Air Max 1.

Foto: Pexels

Navdihnjene po znani pariški stavbi

Glavni oblikovalec Nike Air Max 1 je bil Tinker Hatfield, ki je kasneje oblikoval tudi mnoge druge modele Air Max. Za zasnovo superg ga je navdihnila zgradbo Centre Pompidou v Parizu, ki ima zunanjo konstrukcijo izpostavljeno. Na enak način je Hatfield zasnoval tudi superge, pri čemer je zračno blazino v petnem delu namenoma naredil vidno, kar je bilo v nasprotju z običajno prakso, da se tehnologija v supergah skriva.

Nike Air Max 1 je bil prvič predstavljen v barvni kombinaciji bela, siva in rdeča, ki so postale značilne barve za Nike Air Max linijo. Superge so bile takoj priljubljene med tekači in ljubitelji športne obutve ter so kmalu postale kultni modni kos. Od leta 1987 do danes je Nike izdal več kot 70 različnih modelov Nike Air Max superg v različnih barvnih kombinacijah in dizajnih.

Foto: Pexels

Praznik urbane mode v Ljubljani

Slavne superge imajo tudi v Sloveniji ogromno oboževalcev, ki so se pretekli konec tedna zbrali v Baru Zorica na prazniku urbane mode Nike Air Max Celebration. Rdeča nit letošnjega dogodka sta bila glasba in ustvarjanje beatov, sobotni večer pa se je zaključil s koncertom izvajalcev Drilla, Maje Sheby, Sahareye, MihaMihe in Diinza.

Foto: Rastko Šurdić

Ustvarjanje beatov, manikura in nove frizure

Obiskovalci so se preizkusili v ustvarjanju lastnih unikatnih beatov in glasbene podlage v “Tike Music Studio”. Izmed vseh prijavljenih so nastopajoči nato izbrali najboljši beat, ki je osvojil superge Air Max po izbiri iz trgovine TIKE.

Za brezhiben videz obutve so na dogodku poskrbeli strokovnjaki The Sole Cleanic, ki so z zbranimi delili nasvete, kako pravilno skrbeti za superge, da bodo čim dlje časa izgledale kot nove. “Buzz Nail Art Corner” je bil prava izbira za vse, ki so želeli urejenih in sijočih nohtov, medtem ko je brivec v “Buzz Barber Corner” poskrbel za vrhunsko urejenost pričesk.

Foto: Rastko Šurdić

Pravo praznovanje kultnih superg se sicer vsako leto zgodi 26. marca, ko Nike predstavi najnovejše modele superg, temu pa sledijo številni dogodki po vsem svetu.

Avtor
Piše

K. F.

Style. Več novic

New Report

Close