Ali veste, katera barva vas ščiti pred sončnimi žarki? Ni bela …

22. julij 2019

Ali veste, katera barva vas ščiti pred sončnimi žarki? Ni bela …

22. julij 2019

Poleti se izogibamo barvam, ki vpijajo sončne žarke, zato velikokrat nosimo belo, saj naj bi nas najbolj ščitila pred njimi. Žal pa je to napačna razlaga …
Nasveti strokovnjakov so ravno nasprotni, saj nas bi temne barve najbolj ščitile, prav tako so t.im lahke tkanine, zmota.

Ko se temperature dvignejo nas 30 stopinj, je izbira oblačil lahko prav težavna. Stojite pred omaro in izbirate oblačila, v katerih vam bo najbolj udobno (s tem mislimo najmanj vroče in še vedno dostojno).

So tudi vam vcepili v glavo, da so črna oblačila rezervirana za hladnejše mesece, sploh zato, ker nam je v črni obleki na primer lahko bolj vroče, kot v svetli?

Strokovnjaki svetujejo, da oblečete temna oziroma črna oblačila

Temna oblačila namreč bolje ščitijo kožo pred opeklinami in nevarnimi UV – žarki. Vsekakor se ne izognite kremam z zaščitnim sredstvom in jih uporabljajte čez dan preko celega leta. Poleti seveda še toliko bolj, če se boste bolj izpostavljali sončnim žarkom.

Res je, da temne barve bolj privlačijo toploto in j tudi bolj vpijajo, tako sončno kot našo telesno. Se pa toplota telesa lažje sprošča skozi temna oblačila, še posebej, če zapiha lahek veter.

Lahko oblačila niso vedno dobra izbira

Prav tako pravijo, da lahke tkanine niso vedno dobra izbira?! Taka oblačila toploto telesa zadržujejo v notranjosti, poleg tega toplota lažje prodre skozi lahkotnejša oblačila, telo pa se tako še hitreje segreje. Ne glede na to, katero barvo oblačil izberete, pa je boljše izbrati oblačila širših krojev in ne ozka, ki se dobesedno prilepijo na vaše telo v poletni vročini.  

Foto: Giphy

Avtor
Piše

U. L.

Style. Več novic

New Report

Close