Ameriški kozmetični velikan razglasil stečaj

17. junij 2022

Ameriški kozmetični velikan razglasil stečaj

17. junij 2022
Foto: Profimedia

Ameriški proizvajalec kozmetičnih izdelkov Revlon je razglasil stečaj. Razlog? Težave z dobavami, visok dolg, predvsem pa huda konkurenca znamk slavnih osebnosti.

Znamka, ki je bila dolga leta priljubljena tudi med slovenskimi potrošnicami, je na newyorškem sodišču zaprosila za stečajno zaščito pred terjatvami upnikov. Krive so težave v oskrbovalnih verigah, sicer pa dolga leta boja s cenejšo konkurenco, ki se je osredotočila na prodajo po internetu, poroča STA.

Revlon je na sodišču prijavil dolg v razponu od milijarde do desetih milijard dolarjev.

Podjetje, ki deluje v 150 državah sveta, ima na seznamu svojih znamk nekaj slavnih imen, kot so Elizabeth Arden, Almay, Britney Spears Fragrances in Christina Aguilera Fragrances.

Konkurenca znamk zvezdnic je prehuda

A to očitno ni bilo dovolj za sledenje konkurenci.

Čeprav je Revlon že od 90 let ena vodilnih kozmetičnih znamk, so jo v zadnjih letih namreč začele izpodrinjati lepotne in mejkap linije zvezdnic kot so Kylie Jenner, Rihanna, Jennifer Lopez, …

Kylie Jenner ima Kylie Cosmetics (Foto: Instagram)
Rihanna ima Fenty Beauty (Foto: Instagram)
Jennifer Lopez ima JLo Beauty (Foto: Instagram)

Zaprosili za stečajno zaščito

Revlon je tako zaprosil za stečajno zaščito po 11. poglavju pred terjatvami upnikov – to v ZDA pomeni, da se lahko podjetje reorganizira oziroma prestrukturira, ko je zaščiteno pred terjatvami upnikov in lahko deluje naprej.

Če bo sodišče prošnji ugodilo, Revlon napoveduje, da se mu obeta svežih 575 milijonov dolarjev od kreditodajalcev, še poroča STA.

Podjetje je v lasti milijarderja Ronalda Perelmana, ki ga je predal v upravljanje svoji hčerki. Od januarja do marca je podjetje ustvarilo 67 milijonov dolarjev čiste izgube.

Avtor
Piše

B. G.

Style. Več novic

New Report

Close