Ana Roš je s Hišo Franko dobila novo Michelinovo zvezdico

19. september 2023

Ana Roš je s Hišo Franko dobila novo Michelinovo zvezdico

19. september 2023
Foto: Profimedia

Danes so razkrili nagrajence novega kulinaričnega vodnika Michelin za Slovenijo, ki je kobariški restavraciji kuharske mojstrice Ane Roš dodelila novo zvezdico. Zdaj nosi najvišje mogoče število zvezdic.

Z Michelinovimi zvezdicami se trenutno ponaša devet slovenskih restavracij. Ana Roš je s Hišo Franko v Michelinovem vodniku za leto 2023 pridobila novo zvezdico in se sedaj ponaša s tremi, kar je najvišje odlikovanje Michelinovega vodnika. Restavracija Milka s kuharskim mojstrom Davidom Žefranom je dobila dve zvezdici, še sedem se jih ponaša z eno, poroča STA.

Kuharska mojstrica Ana Roš je ob tem izpostavila, da gre za uresničitev sanj vseh članov družine Hiše Franko. “Mlada ekipa, ki trdo dela dan za dnem, leto za letom. Toda na koncu dneva nam je najbolj pomembno, da so gostje Hiše Franko zadovoljni. Nismo za vogalom in hvaležni smo za vsako dušo, ki si vzame čas, da se zapelje skozi divji svet doline Soče in uživa v naših čudovitih stvaritvah,” so v sporočilu povzeli Roš.

Kot še sporočili iz edine slovenske restavracije, ki se ponaša s tremi zvezdicami, bodo še naprej presenečali, a hkrati ostali zvesti naši filozofiji in ljubezni do doline Soče. Hiša Franko je z današnjim dnem postala 140. restavracija v svetu s tem najvišjim odlikovanjem Michelinovega vodnika.

Foto: Profimedia

Po eno zvezdico so obdržale …

Z dvema zvezdicama se v Sloveniji po novem ponaša restavracija Milka v Kranjski Gori, ob čemer so v Michelinovem vodniku izpostavili hiter napredek restavracije, ki je lani prejela eno zvezdico. Poudarili so njeno “moderno in gorsko” kulinariko.

Po eno zvezdico so obdržale restavracije Cob iz Portoroža, kjer ustvarja Filip Matjaž, Hiša Linhart iz Radovljice, kjer ustvarja Uroš Štefelin, Hiša Denk z Gregorjem Vračkom (Zgornja Kungota), ljubljanska Restavracija Strelec z Igorjem Jagodicem, Grič z Luko Koširjem (Šentjošt nad Horjulom), Dam z Urošem Fakučem (Nova Gorica) in Gostilna pri Lojzetu s Tomažem Kavčičem (Vipava).

Gostilno pri Lojzetu vodi chef Tomaž Kavčič (Foto: Profimedia)

Letos ena restavracija manj

Sedem restavracij si je prislužilo Bib Gourmand, oznako za restavracije, ki ponujajo visokokakovostno avtentično doživetje po ugodnih cenah. To so: Gostilnica Ruj (Dol pri Vogljah), Jožef (Idrija), Gostilna na Gradu (Ljubljana), TaBar (Ljubljana), Gostilna Rajh (Murska Sobota), Mahorčič (Rodik) ter Gostilna Repovž (Šentjanž).

Pet novink se je znašlo na seznamu restavracij, ki so jih Michelinovi inšpektorji še uvrstili v svoj izbor za Slovenijo za leto 2023. To so AFTR (Ljubljana), Breg (Ljubljana), Georgie Bistro (Ljubljana), Kogo (Koper) ter Peti 181 (Ljubljana).

Ob tem pa so v vodnik uvrščene še številne druge restavracije, celoten seznam si lahko ogledate tukaj.

Z Michelinovimi zvezdicami se tako letos skupaj ponaša devet slovenskih restavracij, ena manj kot lani. V 2022 je Michelinov vodnik zvezdico podelil tudi ljubljanski restavraciji Atelje z Jorgom Zupanom, a jo je ta v začetku letošnjega leta zaprl in odprl gostinski obrat z drugačnim formatom.

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic

New Report

Close