Aromaterapija in ženske

, 16. december 2013.

Aromaterapija je uporabna za lajšanje simptomov marsikatere bolezni/stanja. Zelo uporabna je tudi pri negi kože.

Aromaterapija je uporabna za lajšanje simptomov marsikatere bolezni oz. stanja. Zelo uporabna je tudi pri negi kože. Osredotočili smo se na specifična stanja/težave, ki spremljajo ženske v različnih obdobjih življenja.

aromaterapija-olja-2Eterična olja imajo številne pozitivne učinke na telo, vendar le, če so uporabljena pravilno. Niso vsa olja primerna za nanašanje na telo ali za uživanje, zato se je pred uporabo dobro posvetovati z aromaterapevtom. Uporabljajo se lahko v obkladkih, za masažo, za inhalacije, parne kopeli, osvežitev zraka, raznih predmetov in površin, kopeli, grgranje, izpiranje ust.

Eterično olje čajevca in sivke se lahko uporablja nerazredčeno, druga je potrebno redčiti. Za nanos na kožo se najpogosteje uporabljajo 2,5 (to znaša 10 kapljic eteričnega na 20 ml nosilnega olja) in 1 odstotne raztopine (uporaba olj v nosečnosti). Kot nosilno olje se lahko uporabi sončnično, olivno, mandljevo, jojobino, avokadovo olje.

Nega kože z eteričnimi olji

aromaterapija-za-zenske-3Pri negi kože se izbor eteričnih olj deli glede na tip kože.
Za normalno kožo so primerna naslednja eterična olja: kamilica, koromač, sivka, geranija, pačuli, limona, vrtnica, sandalovina.
Suha koža: kamilica, geranija, sivka, ožepek, pačuli, vrtnica, sandalovina, ylang ylang.
Mastna koža: bergamotka, cedrovina, cipresa, sivka, limona, geranija, brin, kadilna bosvelija, kadulja.
Občutljiva koža: kamilica, sivka, neroli, vrtnica, sandalovina.

Predmenstrualni sindrom

aromaterapija-za-zenske-1

Priporočajo se eterična olja, ki zmanjšujejo zastajanje tekočin v telesu, lajšajo bolečine, sproščajo in izboljšujejo splošno počutje. To so: jasmin, rožno, majaron, muškatna kadulja, rimska kamilica, melisa, pelargonija, sandalovina, pačuli, ylang ylang extra, rožni les, sivka, mandarina, pomaranča in limona.Uporaba: masaža hrbta in trebuha, topli obkladki za prsi ali trebuh, topla kopel

Menstrualne bolečine

bolecine-trebuhZ uporabo aromaterapije lahko bolečine omilimo, povsem odpraviti pa jih ne moremo.
Izbor eteričnih olj: jasmin, rožno, majaron, muškatna kadulja, rimska kamilica, melisa in pelargonija.
Uporaba je enaka kot pri predmenstrualnem sindromu, muškatna kadulja pa je v tem primeru uporabna tudi za uživanje. Pripravi se v obliki mešanice iz kozarca vode, žličke medu in treh kapljic kadulje. Pripravek je najbolj učinkovit na začetku menstruacije.

Vaginalno vnetje

Priporočajo se olja, ki delujejo razkužilno in protiglivično: pelargonija, brin, sivka, sandalovina in čajevec. Uporaba: masaža trebuha in spodnjega dela hrbtenice, kopel, lahko pa dodamo nekaj kapljic eteričnega olja v jogurt in z njim mažemo prizadeti predel.

Nosečnost

V prvih treh mesecih nosečnosti se uporaba eteričnih olj v večini odsvetuje. Potrebno se je izogibati tistim, ki pospešujejo menstruacijo (bazilika, muškatna kadulja, cipresa, janež, navadni brin, izop, majaron, mira, meta, vrtnica, rožmarin;). Če ni prisotnih tveganj, se lahko uporabljata eterični olji sivke in kamilice.

Vabljeni na forum Aromaterapija, kjer se lahko posvetujete z našo strokovnjakinjo.

O avtorju

New Report

Close