Avstrija je druga najbolj neprijazna država na svetu

13. julij 2022

Avstrija je druga najbolj neprijazna država na svetu

13. julij 2022
Foto: Unsplash

Glavno mesto Avstrije je najboljše mesto za bivanje, a tujci so državo ocenili za skrajno neprijazno.

Avstrija se je uvrstila na 24. mesto med 52 destinacijami v raziskavi Expat Insider 2022, ki jo je objavil InterNations. Alpska dežela je sicer na tretjem mestu po kakovosti življenja, a zaostaja, ko so tujce spraševali o enostavnosti naselitve in o tem, kako prijazno je lokalno prebivalstvo do priseljencev.

Na splošno je s svojim življenjem v Avstriji zadovoljnih 70 odstotkov vprašanih, v primerjavi z 71 odstotki ljudi na svetu. Kljub temu, da je bil Dunaj ocenjen za najboljše mesto za življenje, pa tujci nad kulturo in obnašanjem domačinov niso navdušeni.

“Obožujem avstrijsko zgodovino, arhitekturo in kulturo, pa tudi enostavnost potovanja in odličen javni prevoz,” je dejal Avstralec, ki živi v Avstriji. Poleg tega se je država dobro uvrstila pri kakovosti življenja predvsem zaradi odličnih rezultatov v treh podkategorijah: potovanja in transport (drugo mesto), zdravje in dobro počutje (tretje mesto) ter okolje in podnebje (peto mesto).

Dunaj (Foto: Unsplash)

Najbolj neprijazna destinacija

Kljub pozitivnim točkam se je Avstrija po raziskavi uvrstila na 49. mesto (od 52 mest) v “indeksu enostavnosti ustaljevanja”, kar jo naredi eno izmed najslabših na svetu.

Država je med zadnjih 10 v dveh podkategorijah: na 51. mestu za lokalno prijaznost in 47. mestu za kulturo in dobrodošlico. “Zelo dolgo potrebujemo, da si tukaj pridobimo lokalne prijatelje,” je dejal en anketiranec iz Čila.

Tujci v Avstriji, to je približno 41 odstotkov vprašanih, pravijo, da je lokalno prebivalstvo neprijazno do tujih prebivalcev. Za primerjavo, v svetovnem povprečju 18 odstotkov priseljencev trdi enako o državah, v katerih živijo.

Poleg tega se jih 34 odstotkov težko navadi na lokalno kulturo (v primerjavi z 19 odstotki po svetu) in 28 odstotkov se jih ne počuti dobrodošlih (v primerjavi s 16 odstotki po svetu).

Čisto, ugodno in polno priložnosti

Po drugi strani imajo priseljenci pozitivne ocene tako za naravno (96 odstotkov je bilo zadovoljnih) kot urbano (85 odstotkov je bilo zadovoljnih) okolje. In 84 odstotkov jih pravi, da je ponudba zelenih in ekoloških storitev odlična – v primerjavi s 64 odstotki na svetovni ravni.

Dunaj (Foto: Unsplash)

Nadpovprečni so tudi rezultati pri možnostih za preživljanje prostega časa, 88 odstotkov jih na primer pravi, da so zadovoljni z možnostmi za rekreativni šport.

Avstrija se je visoko uvrstila, tudi ko gre za cenovno dostopnost – prišla je na 16. mesto od 52. na “indeksu osebnih financ”. Vendar pa je več kot polovica (53 odstotkov) vprašanih pozitivno ocenila življenjske stroške (v primerjavi s 45 odstotki po svetu), 64 odstotkov pa je bilo zadovoljnih s svojim finančnim položajem (60 odstotkov po svetu).

Na visoko kakovost življenja vpliva tudi dovolj prostega časa, pri čemer jih je 72 odstotkov zadovoljnih s svojim delovnim časom – čeprav priseljenci niso zadovoljni s svojimi kariernimi možnostmi (26 odstotkov v primerjavi z 22 odstotki po svetu).

“Mednarodni trg dela je zelo majhen in omejen na določene položaje,”

je dejal Italijan iz Avstrije.

Raziskava kaže, da so stanovanja tudi cenovno dostopna, Avstrija pa se je izjemno dobro odrezala tudi pri “neomejenem dostopu do spletnih storitev”. Vendar pa 14 odstotkov priseljencev težko plačuje brez gotovine (v primerjavi z 8 odstotki po svetu).

Hallstatt (Foto: Unsplash)

Druga težava pa je z lokalnim jezikom – nemščina je znana kot zapleten jezik za učenje, priseljencem pa je bilo tudi težko živeti v Avstriji, ne da bi jo govorili.

“Tekoče znanje nemščine bi bila velika prednost, vendar se ne vidim, da bi to dosegel,”

je dejal britanski priseljenec.

Glede na rezultate raziskave so najboljše destinacije za priseljence Mehika, Indonezija, Tajvan, Portugalska, Španija, ZAE, Vietnam, Tajska, Avstralija in Singapur. Poleg tega so te države tudi med najboljšimi glede enostavnosti namestitve in osebnih financ ter dobro delujejo pri bistvenih indeksih.

Najslabše destinacije so Kuvajt, Nova Zelandija, Hong Kong, Ciper, Luksemburg, Japonska, Južna Afrika, Turčija, Italija in Malta – večina jih trpi zaradi meril dela v tujini in osebnih financ. To pomeni, da veljajo za mesta, kjer je težko najti dobro službo, življenjski stroški pa so previsoki.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close