Avtorica erotičnih knjig: “Moji romani niso nič hujši od Disneyjevih risank”

07. september 2022

Avtorica erotičnih knjig: “Moji romani niso nič hujši od Disneyjevih risank”

07. september 2022
Foto: Profimedia

Leta 2020 je na Netflix prišel poljski erotični triler z naslovom 365 dni. Dve leti kasneje pa si oboževalci lahko ogledajo že tretji film iz oboževane franšize, ki je hkrati tudi zelo osovražena. 

Film, posnet po knjižni predlogi, navdahnjenih po uspešnici 50 odtenkov sive, je na spletni platformi za kritično ocenjevanje filmov Rotten Tomatoes dosegel rekordnih nič odstotkov, nastale pa so tudi kampanje za odstranitev filma.

Kot razlog so pobudniki zbiranja podpisov navedli slavljenje kulture posilstva, toda navkljub njihovih prizadevanjem, je bil film med gledalci velik uspeh. Film je na lestvici Netflixovih Top 10 preživel več kot en mesec, postal pa je tudi viralen na TikToku ter dobil dve nadaljevanji. 

Foto: Profimedia

Avtorica serije knjig Blanka Lipińska je doživela velik uspeh – njene knjige o sicilijanskem mafijskem šefu Massimu ter poljski hotelirki Lauri so prevedene v številne svetovne jezike, med drugim tudi v slovenščino.

Bralci oziroma gledalci spremljajo Massima, ki ugrabi Lauro in ji da 365 dni, da se zaljubi vanj, preden jo izpusti. Čeprav je sama zgodba deležna veliko kritik, med drugim tudi glede pravic žensk ter njihove neodvisnosti, se Lipińska brani, da zgodba ni prav dosti drugačna od Lepotice in zveri

“Zgodba je ista. Morda bi se morali osredotočiti na Disneyjeve risanke, ker kakšno neodvisnost imajo ženske v tistih animiranih filmih? Male deklice gledajo te risanke in si mislijo, ‘O moj bog, hočem biti princesa. Hočem imeti princa na belem konju.’ Ne, morala bi si želeti svoj grad, ker boš imela denar, da si kupiš svoj grad,” meni 37-letna pisateljica.

Avtorica Blanka Lipińska (Foto: Profimedia)

Lipińska si je želela boljše erotike

Njene knjige so nastale z željo po razširitvi pojma erotični roman in na Poljskem se je z izdajo njene knjige začela prava revolucija, saj je o seksu govorila na povsem drugačen način. Lipińska pravi, da si želi, da je s svojimi knjigami in intervjuji dosegla, da ženske ženske pogumno izboljšajo svoje spolno življenje.

V intervjuju za Bustle je povedala, da je knjiga nastala v obdobju, ko je bila v razmerju s fantom, ki z njo ni želel imeti spolnih odnosov. Začela je brati erotične romane, toda spolnosti je bilo v romanih premalo in bila je preveč otročja. Zato se je odločila, da napiše svojo zgodbo z dobrimi erotičnimi prizori. 

Knjige sprva ni želela objaviti, saj jo je bilo sram. Prebrale so jo njene prijateljice, ki so jo vzpodbujale, naj zgodbo objavi, toda Lipińska se je za ta korak odločila šele tri leta kasneje.

Foto: Profimedia

Roman je dobil mešane odzive, med drugim tudi številne kritike na račun seks scen. “Časti posilstvo, bla bla bla. Ko prebereš zgolj prvi del, imaš verjetno pravico reči to. Toda če ste prebrali vse tri in če imate možgane, potem nikoli ne boste rekli česa takega,” pravi Lipińska in dodaja, da če po prebranih treh knjigah še vedno trdite, da romani častijo posilstvo, potem se bo pogovarjala z nasprotniki. 

Vsem oboževalcem, ki si želijo vedeti, kaj se je dogajalo v Massimovi glavi, ko je spoznal Lauro in jo ugrabil, pa sporoča, da bo verjetno napisala še četrto knjigo, ki bo napisana z Massimove strani.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close