Baby blues ali poporodna depresija?

06. julij 2021

Baby blues ali poporodna depresija?

06. julij 2021

“Vzrojila sem zaradi neke malenkosti, kar se mi zaradi poporodne depresije zadnje čase velikokrat dogaja,” je zapisala uporabnica foruma.

Poporodna depresija je oblika depresije, ki jo številni starši doživijo po rojstvu otroka. Poporodna depresija ni nekaj redkega, prizadene eno od desetih žensk v roku enega leta po rojstvu otroka. 

Vzroki za poporodno depresijo

Razlogi, zakaj ženske doživijo poporodno depresijo, niso povsem jasni. Kljub temu pa lahko izpostavimo nekaj stvari, zaradi katerih je bolj verjetno, da se boste po porodu ukvarjali z negativnimi čustvi.

Med te spadajo psihične težave (predvsem depresija) v preteklosti, depresija med nosečnostjo, pomanjkanje prijateljev in družine, ki bi lahko bili podpora, težaven odnos s partnerjem, težki življenjski dogodki, ki so se zgodili nedavno, fizična in psihološka travma (na primer nasilje v družini), “baby blues”. 

Profimedia

Tudi če se niste spopadali z nobenimi od omenjenih stvari, je rojstvo otroka dogodek, ki popolnoma spremeni življenje in posledično sproži depresijo. Praktično čez noč namreč postanete starši, kar je stresno in utrujajoče. 

Miti o poporodni depresiji

  1. Je manj intenzivna 

Številni menijo, da poporodna depresija v primerjavi z “običajno” depresijo ni tako “huda” oziroma intenzivna. To ne drži, saj je ta vrsta depresije prav tako resna in jo je potrebno jemati resno. 

  1. Povzročajo jo hormonske spremembe

To ne drži, kot že zgoraj omenjeno, povzročajo jo številni drugi faktorji, lahko pa se pojavi kot posledica dogodka, ki vam popolnoma spremeni življenje. 

  1. Mine hitro

“Baby blues” mine relativno hitro, medtem ko lahko poporodna depresija traja več mesecev, če pa je ne zdravimo, lahko postane dolgotrajen problem. 

Profimedia
  1. Prizadene samo ženske

Raziskave kažejo, da tudi očetje po rojstvu otroka doživijo in občutijo poporodno depresijo. Tudi zanje je namreč to dogodek, ki spremeni življenje, spremeni rutino in je zelo naporen in utrujajoč. Čeprav so si otroka želeli, je to vseeno šok.  

Kakšni so simptomi? 

Številne ženske občutijo žalost, so občutljive, veliko jokajo in so anksiozne. Taka občutja so tako normalizirana, da jih številni razumejo kot nekaj povsem normalnega, v angleščini imajo celo ime “baby blues”. Toda ta baby blues ne traja dlje od dveh tednov. Če trajajo dlje, je možnost, da gre za depresijo. 

Poporodna depresija se lahko začne kadarkoli v tistem prvem letu po porodu. 

Simptomi vključujejo:

  • neprestano žalost in slabo razpoloženje
  • pomanjkanje veselja in zanimanja za okolico
  • pomanjkanje energije in neprestana utrujenost
  • težave s spanjem ponoči in velika zaspanost podnevi
  • težave pri vzpostavljanju odnosa in povezave z otrokom
  • težave s koncentracijo in sprejemanjem odločitev
  • misli, ki vas strašijo – na primer o tem, da bi radi poškodovali otroka

Številne ženske se ne zavejo, da imajo poporodno depresijo, saj se ta lahko postopoma razvije in napreduje v težjo obliko. 

Kako zdraviti poporodno depresijo? 

Načinov je več – lahko poskusite in se z depresijo spopadete sami, toda na zdrav način. Svoje občutke zaupajte prijateljem in družini in jim povejte, kaj želite od njih in kako vam lahko pomagajo. Pomembno je tudi, da si vzamete čas zase in počnete stvari, ob katerih uživate, se spočijete, ko se lahko, in se ponoči čim bolje naspite. Pomagata tudi fizična aktivnost in zdrava prehrana. 

Profimedia

Druga možnost pa je psihoterapija. Najprej se obrnite na osebnega zdravnika, ki vam bo izdal napotnico za psihologa, ta pa vas bo vodil skozi terapijo, pri poporodni depresiji je pogosta kognitivno-vedenjska terapija. Če terapija ne pomaga ali pa je vaša depresija zelo resna in intenzivna, vam zdravnik lahko predpiše tudi antidepresive, ki se jih lahko jemlje tudi med dojenjem. 

S poporodno depresijo se je spopadalo tudi več znanih osebnosti. O njej so javno spregovorile Chrissy Tiegen, Adele, Celine Dion in Hayden Panettiere. 

Style. Več novic

New Report

Close