Bacne: težava s kožo, ki prizadene večino ljudi

10. maj 2023

Bacne: težava s kožo, ki prizadene večino ljudi

10. maj 2023
Foto: Instagram @katjab0810

Če ste se kdaj že spopadali z aknami na obrazu in na telesu, potem veste, da je tovrstna težava res neprijetna. Vpliva na razpoloženje in samozavest, zahteva dodatne priprave na odhod iz hiše ter nas omejuje pri ličenju. Na žalost se aknam le težko izognemo, saj se lahko pojavijo kjerkoli na telesu, kjer izločate znoj ali imate lasne mešičke. 

Predvsem poleti velik problem nastanejo tako imenovane ‘bacne‘ (kombinacija besed back in acne, torej akne na hrbtu, včasih pa tako imenujejo tudi akne na zadnjici). 

Kako pogoste so akne na hrbtu?

Tako pogoste kot so na hrbtu, so lahko tudi drugje na telesu. Predsem se rade pojavljajo na hrbtu, ramenih, prsih, vratu in zadnjici, z določeno obliko aken pa se vsaj enkrat v življenju sreča večina ljudi. 

V primeru, da so se z aknami spopadali vaši sorojenci, starši in drugi družinski člani, je verjetno, da bodo slej ko prej doletele tudi vas. Na pojav aken vplivajo tudi hormoni, ki so bolj aktivni med nosečnostjo ter med puberteto, pojavijo pa se lahko tudi kot posledica nekaterih zdravil.

Na poslabšanje vpliva tudi količina proizvedenega znoja, ki ostane med kožo in prepotenimi oblačili, umazana posteljnina ter brisače. Navsezadnje pa so akne na hrbtu lahko tudi posledica hudega stresa – če trpite za anksioznostjo in stresom, vaše telo proizvaja več kortizola, posledično pa tudi več sebuma, torej izločka žlez lojnic. 

Foto: Pexels

Problematični so lahko tudi nekateri izdelki za zapiranje in manjšanje por, ki lahko poslabšajo vnetja ali pa jih sprožijo, toda najverjetneje niso edini vzrok za nastanek aken na hrbtu. Če se želite izogniti izdelkom, ki akne poslabšajo, se izognite izdelkom z lanolinom, parfumi, oljem, parafinom in podobno. 

Če imate po telesu akne, se izogibajte dišečim losjonom in oljem, nekaterim pa stanje na hrbtu poslabšajo tudi izdelki, ki vsebujejo silicij in podobne minerale. 

Kako prepoznati, da gre za bacne?

Bacne so mozoljčki, ki jih imate lahko le vzdolž ramen in zgornjega dela hrbta, lahko pa se pojavijo po celem hrbtu vse do pasu. Prav tako se lahko pojavijo kot posamezni mozolji ali pa v skupkih, kar je lahko zelo boleče. V takem primeru se ne obotavljajte z obiskom zdravnika. 

Foto: Pexels

Kako zdraviti akne na hrbtu?

Izogibajte se zbadanju ali stiskanju mozoljev, saj tako širite bakterije po telesu ter povzročate brazgotine. Prav tako boste verjetno še poslabšali vnetje. Blage do zmerne akne na hrbtu lahko zdravite doma, čeprav bi dermatolog in kozmetičarka verjetno precej pospešila proces. To storite tako, da poskrbite, da je vaša koža čista. Redno, vsaj enkrat tedensko, izvajajte piling ter pri tuširanju uporabljajte čim bolj nežne gele za prhanje. Pri pilingih so priporočljivi pilingi, ki vsebujejo salicilno kislino, ki odlično čisti pore in preprečuje vnetja. Če pride do odprtih ran, prenehajte z izvajanjem pilingov, saj bodo ti vnetje samo še poslabšali. 

Na predelu, kjer so akne, uporabljajte enake sestavine, kot jih uporabljate na obrazu – predvsem so omembe vredni retinol, azelainska kislina, niacinamid, benzoil peroksid ter salicilna kislina. Poiščite losjon z enim od navedenih sestavin ter ga vsakodnevno nanesite na predel z izrazitimi mozolji, preostalo telo pa lahko namažete s svojim običajnim izdelkom.

Pomembno je tudi, uporabljate čiste brisače, čiste rjuhe in prevleke za blazine. Tam se namreča nabira ogromno bakterij. Posteljnino in brisače zato operite vsaj enkrat na teden ter pri tem uporabljajte prašek za občutljivo kožo, saj boste tako preprečili še dodatno draženje kože. 

Spremeniti morate tudi svojo prehrano. Ta namreč močno vpliva na naše telo in kožo. Strokovnjaki svetujejo, da izločite ves sladkor ter se osredotočite na rastlinsko dieto. Prav tako se izogibajte prigrizkom in alkoholu, pijte veliko vode ter poskrbite, da bo vaš spanec kakovosten. 

Foto: Pexels

Pri oblačilih bodite pozorni, da ne nosite nahrbtnikov ali torbic z ostrikmi naramnicami ter se po vadbi hitro preoblečete. Bodite pozorni, da pri oblačilih za šport izberete oblačila, ki dihajo, če pa se ne morete takoj po telovadbi preobleči, je priporočljivo, da na kritična mesta na telesu nanesete nekaj otroškega pudra. Slednji bo vpil znoj s kože in odstranil odvečno vlago. 

V primeru, da zdravljenje doma ne učinkuje, se lahko odločite za obisk salona, kjer si lahko privoščite kemični piling, ki pomaga odstraniti ogrce, hladni laser, ki pomirja vnetja, celi tkiva, zmanjša izločanje sebuma ter odstrani bakterije, ali pa microneedling, pri katerem z zabadanjem majhnih iglic poskrbijo za obnovitev kože ter odpravo brazgotin. Slednjega odsvetujejo v primeru, da imate aktivne akne. 

Kako preprečiti akne na hrbtu?

Bacne je nemogoče preprečiti, možno pa je njihov pojav zmanjšati na minimum ter jih nato hitreje pozdraviti. Tveganje se sicer zmanjša z rednim tuširanjem, tedenskim pilingom in redno uporabo zaščitne kreme za obraz. Po potenju se moramo preobleči in na splošno nositi oblačila ki ne povzročajo trenja s kožo ter so narejena iz naravnih materialov, kot so svila, bombaž, lan …

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close