Barvni inštitut Pantone je razkril barvo leta 2023

02. december 2022

Barvni inštitut Pantone je razkril barvo leta 2023

02. december 2022
Foto: Instagram @pantone

Inštitut za napovedovanje barvnih trendov Pantone Color je oznanil barvo prihajajočega leta.

Za barvo leta 2023 so razglasili odtenek viva magenta, ki “povezuje z izvirno materijo”. Po njihovih besedah gre za “niansiran škrlatni ton” iz družine rdečih barv, “katere bujnost spodbuja optimizem in veselje”.

Iz tega razloga so jo poimenovali tudi “odtenek za nekonvencionalne čase” ter dodali, da ta barva “spodbuja eksperimentiranje in samoizražanje brez zadržkov”.

Navdih za izbiro ravno tega odtenka so našli v naravnem rdečem barvilu, ki se ga pridobiva iz majhnih žuželk košeniljk.

Sicer pa vsakoletna izbira barve inštituta Pantone odraža najnovejše trende v modi, tehnologiji in oblikovanju. Obenem skušajo z odtenkom barve ujeti duh časa in splošno razpoloženje v družbi.

Leto 2022 je zaznamovala mešanica modre in vijoličaste, imenovana very peri, leto prej pa kombinacija sive in rumene, ki je nosila sporočilo moči in upanja.

Podpredsednica Laurie Pressman je za CNN ob tem pojasnila, da so v zadnjih letih negotovosti ob pandemiji covida-19 izbirali barve, ki pomirjajo in izboljšujejo razpoloženje: “Živimo v precej nekonvencionalnem času. Edina stvar, ki je postala konvencionalna, je njegova nekonvencionalnost.”

Avtor
Piše

B. G.

Style. Več novic

New Report

Close