Bi počakali do poroke?

18. april 2022

Bi počakali do poroke?

18. april 2022
Foto: Unsplash

Ste kdaj razmišljali, da bi s spolnostjo počakali do poroke? To morate vedeti o tem.

Sicer vedno redkejši pojav, a nekateri se še vedno odločajo s spolnostjo počakati do poroke, kot so zapisali uporabniki foruma Starševski čvek. Sama odločitev zna biti dokaj težka, posameznika pa od ostalih izolira, saj mnogi nimajo enakega mišljenja.

Pogosto pa menijo, da posamezniki to odločitev sprejmejo zaradi vere, a temu ni vedno tako.

Vsako razmerje je edinstveno

Vsako razmerje je unikatno in pravzaprav ni “pravega” načina, s katerim bi razmerje začeli. Nekateri razvijejo ljubezen iz avanture, drugi iz prijateljstva. In tako ima tudi čakanje do poroke lahko za vsakega drugačen pomen.

Nekateri se za to odločijo že ob začetku razmerja, še preden prvič postanejo intimni, drugi se odločijo zaradi prelomnic, tretji zato, ker želijo imeti pred poroko premor. Nekateri pa se tako celo odločijo za svojega novega partnerja, četudi so bili prej že intimni z nekom drugim.

Foto: Unsplash

Tako kot so razmerja edinstvena, so tudi njihove odločitve in situacije. “Za nekatere je razlog za odločitev počakati do poroke religija, druge kultura, tretje pa so do tega pripeljale življenjske izkušnje,” je za Wedding Wire povedala zakonska terapevtka in ustanoviteljica spletne strani Couples Candy, Meghan Harrison.

“Nekateri pa se tako odločijo sami zaradi sebe. Večina ljudi, ki sprejme to odločitev, verjame, da abstiniranje pomaga pri grajenju močnejše in trdnejše zveze.”

Foto: Unsplash

Vaja samonadzora

Debata o abstiniranju je pogosto zelo tabuizirana in polarna, a Meghan pravi, da so za uspešno zvezo pomembne skupne vrednote in vizija za prihodnost. “Seveda, seks je del razmerja, vendar ni pa temelj,” je razložila. “Ko umaknemo seks iz enačbe, lahko veliko bolje precenimo, če smo kompatibilni.”

Prav tako pa je mnenja, da je abstiniranje odlična vaja samonadzora. “Potrebnega je veliko prepričanja. Posameznik mora res biti prepričan v to, kar počne in verjeti mora, da je zanj to dobro,” razlaga in dodaja: “Ljudje verjamejo, da bo odlašanje intimnosti njihovo razmerje okrepilo in ko bo končno čas za to, bo to veliko bolj posebna izkušnja.”

Ima svoje prednosti

Raziskava revije Psychology, ki je vključevala preko dva tisoč parov, pa je pokazala, da so ta prepričanja v večini pravilna. Pari, ki so se odločili počakati do poroke, so poročali o kar 15 odstotkov višjem zadovoljstvu v postelji, kot tisti, ki so bili intimni že pred poroko.

Foto: Pexels

Poleg tega pa so na splošno, tisti, ki so čakali do poroke, izrazili 22 odstotkov višjo stabilnost v svojem razmerju in kar 20 odstotkov višje zadovoljstvo. To potrjuje tudi Meghan, ki razlaga, da so mnogi skozi razmerje pravzaprav razvili medsebojno kompatibilnost. “Mnogi tega ne verjamejo, a za večino se na koncu izkaže, da so dejanski bili kompatibilni – oziroma so kompatibilnost razvili skozi razmerje.”

Vendar to ne pomeni, da je to nujno odločitev za vsakega. Terapevtka ob tem razlaga, da se nekaterim zgodi, da jim ne uspe, ali pa jim je kasneje žal. “Ključno je, da razmislite, kako pomembni sta kemija in spolna privlačnost za vas,” pravi. “Če šele po poroki izveste, da niste kompatibilni, lahko nastane velik problem.”

Kako povedati partnerju?

Če ste se odločili, da bi radi s spolnostjo počakali – pa ni pomembno ali ste se odločili pred leti, ali ko je vaš partner zaprosil – Harrisonova svetuje, da to partnerju poveste, preden pride do trenutka strasti.

“Če partnerju rečete naj preneha, ko so strasti med vama visoke, se bo počutil zavrnjenega, kar lahko privede do negativnih čustev,” je opozorila.

Foto: Unsplash

Dodaja še, da če ste še v fazi zmenkov ali spoznavanja ljudi, se ne čutite prisiljene to povedati takoj. “Predvsem povejte to človeku na štiri oči, ko bo trenutek primeren. Ključno je, da se ne počutite prisiljeno ali neudobno,” še pravi in dodaja, da se morate zavedati, da je reakcija druge osebe lahko nepredvidljiva.

“Na žalost njihove reakcije ne morete nadzirati ali pričakovati. Lahko pa ostanete iskreni sami sebi in svojim željam. Pomembna so vaša čustva in vaše počutje, če vi res čutite, da si tega želite, potem je to pomembno. In če vaš partner ni pripravljen počakati, na žalost nista kompatibilna,” še zaključuje Meghan.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close