Bi preizkusili seks terapijo?

22. januar 2023

Bi preizkusili seks terapijo?

22. januar 2023
Foto: Unsplash

Seks terapevtka razlaga, da terapija lahko reši in izboljša vaše razmerje. In ja, lahko ostanete oblečeni.

Spolnost je človeštvu naravna, saj smo ena izmed redkih vrst, ki seksa, tudi ko se ne razmožuje. A zagotovo se vsak izmed nas kdaj sreča tudi z negotovostjo glede svojih posteljnih aktivnosti.

Dejansko več kot tretjina prebivalstva poroča o težavah s spolnim zadovoljstvom, poroča klinika Cleveland. Torej, če vas skrbi seks, niste edini.

Seks je za človeka nujen

Seks je bil tako dolgo tabu tema, da celo zdravniki – celo ginekologi in urologi – pogosto oklevajo omeniti spolna vprašanja. Toda spolno zdravje je sestavni del človekovega splošnega dobrega počutja. “Seks je osnovna potreba po Maslowovi hierarhiji. Toda seks je veliko več kot fizična sprostitev,” pravi dr. Donna Oriowo, spolna terapevtka in ustanoviteljica AnnodRight, ordinacije za terapijo spolnosti in odnosov.

“Seks lahko vpliva na vaše duševno in tudi fizično zdravje, tako pozitivno kot negativno glede na izkušnje, ki ste jih imeli,”

pravi Donna.
gol par, ki se objema
Foto: Unsplash

To pa potrjuje tudi Magda Kay, učiteljica tantre in svetovalka za odnose, ki je za Siol.net dejala, da seksualna energija naše gorivo, s katerim lahko dosegamo tudi druge cilje v življenju. “To je najmočnejša energija, ki jo imamo na razpolago, zato glejte nanjo kot na gorivo. Ko na primer masturbirate ali imate spolni odnos, pošljite svoje občutke vzburjenja in vznemirjenja v smer svojih vizij, svojo vizijo napolnite s seksualno energijo.”

In tu nastopi spolna terapija. Tako kot vam lahko najem osebnega trenerja pomaga pri vašem fizičnem zdravju in vas lahko psihoterapevt popelje skozi morebitne duševne blokade, vam lahko spolni terapevt pomaga izboljšati vaše spolno in splošno počutje.

Kaj je spolna terapija?

V zvezi s spolno terapijo obstaja veliko napačnih predstav – da se to odvija, ko smo goli, da terapevti gledajo svoje stranke pri seksu ali da se terapevt dotika strank.

Medtem ko te senzacionalizirane zaznave ustvarjajo naslovnice z vabami za klike in privlačno televizijo, je v resničnem svetu “spolna terapija oblika terapije, ki temelji na pogovoru in pomaga ljudem izboljšati njihovo spolno življenje,” pojasnjuje Shadeen Francis, spolni terapevt iz Filadelfije.

par, ki se poljublja
Foto: Profimedia

Tako kot druge oblike pogovorne terapije vam lahko spolna terapija “pomaga raziskati vaše vzorce, vas podpira pri boljšem razumevanju preteklih izkušenj, ki so vas oblikovale, in vas nauči novih strategij za doseganje vaših ciljev, z osrednjim poudarkom na seksu in spolnosti,” dodaja.

Seveda seks in spolnost pokrivata širok spekter tem. Torej, katera področja vam lahko spolna terapija posebej pomaga razpakirati? Oriowo pojasnjuje, da lahko ta oblika terapije vključuje “pogovor o čemer koli, od spolnega delovanja, vašega spolnega življenja in zadovoljstva do spolne travme, spolnih scenarijev in spolnega spoštovanja, kar pomeni splošno zaupanje osebe v svojo spolnost in sposobnost uživanja v njenem izražanju .”

Kako deluje spolna terapija?

Spolna terapija deluje kot katera koli druga oblika pogovorne terapije. S pogovorom o svojih izkušnjah in občutkih vas lahko terapevt vodi skozi težave, ki se vam zdijo izziv. Vsak terapevt je drugačen, a nekateri vam lahko celo predlagajo domačo nalogo, ki jo lahko poskusite sami ali s partnerjem.

Foto: Profimedia

Ko že govorimo o partnerjih, tu nastopi potencialna razlika. Tradicionalna terapija je pogosto med stranko in terapevtom, pri spolni terapiji pa se lahko odločite za obisk s partnerjem. Odhod na terapijo s svojim partnerjem lahko zagotovi edinstvene prednosti, pa tudi nekaj izzivov. Zakaj?

“V individualni terapiji ste vi zvezda predstave,” pojasnjuje Francis. “Individualna terapija je prostor, ki je zasnovan tako, da vam omogoča, da se poglobite in se osredotočite na tisto, kar potrebujete za svoje dobro počutje.

“Pri terapiji za pare pa je vajin odnos edina stranka,” pravi. Izkušnja vsakega partnerja je še vedno pomembna, vendar naloga spolnega terapevta ni odločati o tem, kdo ima prav ali ne. Namesto tega je njihova vloga, da “ponudijo podporo tako, da dajo prednost načinom, kako se lahko med seboj povežete z jasnostjo, prijaznostjo in spoštovanjem.”

Imeti nevtralno tretjo osebo, ki omogoča težke pogovore, je lahko zelo pomembno za ljudi, ki imajo težave z nestrinjanji v razmerju. “Edinstvena prednost terapije za pare je, da se ljudje lotijo ​​stvari v realnem času, na primer, da začnejo vaditi nove komunikacijske strategije s svojim partnerjem ob podpori svojega terapevta ali imajo pomoč pri izmenjavi občutljivih informacij v varnejšem čustvenem okolju, pravi Francis.

Avtor: Unsplash

Kljub temu mnogi ljudje še vedno raje obiskujejo spolno terapijo sami – bodisi zato, ker bi radi malo več zasebnosti, ko se poglabljajo v občutljiva vprašanja, bodisi zato, ker trenutno niso v zvezi. Navsezadnje vam ni treba hoditi na zmenke (ali celo seksati), da obiščete spolnega terapevta.

Uživate lahko v prednostih spolne terapije in se spopadate z izzivi, povezanimi s spolnostjo in intimnostjo, ne glede na vaš zakonski stan.

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close