Bi prepoznali partnerjevo odvisnost?

09. november 2021

Bi prepoznali partnerjevo odvisnost?

09. november 2021
Avtor: Profimedia

Odvisnost je velika past, v katero lahko vsak zelo hitro zapade, še preden se zave, da je to problem. Kako opaziti prve znake pri partnerju in kako mu pomagati, ko sumite, da zapada vanjo?

Mnogi smo zase in za svoje partnerje prepričani, da nikoli ne bi zapadli v past drog. Ali pa verjamemo, da bi pri svojemu partnerju tako obnašanje zelo hitro prepoznali. A mnogi svojo rekreativno uporabo zelo dobro skrivajo, saj ljudje iščemo stereotipno sliko zavoženega odvisnika, ki pa je v svojem partnerju ne vidimo.

Funkcionalna odvisnost

Ko govorimo o funkcionalni odvisnosti, govorimo o posameznikih, ki ne ustrezajo tipični predstavi odvisnika. To so posamezniki, ki še vedno normalno živijo z družinami, službami in opravljajo svoje dnevne obveznosti, kot vsak drug človek. Zato se zlahka zgodi, da njihovi bližnji ali njihovi partnerji, odvisnosti sprva ne prepoznajo.

Ko pa partnerji izvejo, jih odvisniki pogosto prepričujejo, da gre za zelo redko in rekreativno uporabo, ter da substanca ne nadzira njihovega življenja. ”Začne se s tem, da ti reče, da je bila res dobra zabava in je samo enkrat in si misliš ‘okej, na vsake toliko, bom preživela’,” nam razlaga Marjeta, bivša partnerka odvisnika od kokaina. ”Ima dobro plačano službo, je funkcionalen, zato si ne misliš nič, vendar dlje kot gledaš, bolj ugotavljaš, da v resnici nikoli nima denarja. Ti mu plačuješ stvari, na koncu pa si celo sposoja denar od tebe,” še opozarja.

Kako opaziti odvisnost?

Psihiater za odvisnosti, Matthew Goldenberg navaja nekaj prvih znakov, ki jih lahko sčasoma opazite pri vsakem funkcionalnem odvisniku:

  1. Vedno pogostejša uporaba – začne se rekreativno, a kmalu pride do tega, da je vedno pogosteje in brez tega sploh ne zdržijo več,
  2. Droge kot nagrada – ko se zgodi kaj dobrega, se vedno ‘nagradijo’ s tem. In to je njihov izgovor, ”mogel sem proslaviti”,
  3. Druženje vedno vključuje droge – začnejo se družiti le še s takimi ljudmi. Vsaka zabav ali druženje sedaj že vključuje droge,
  4. Veliko slabih juter – vedno pogosteje se zbujajo utrujeni, z glavobolom in slabe volje. A uporabljajo za to vse možne izgovore,
  5. Izgubijo interes za hobije – posamezniki, ki so se prej ukvarjali s športom ali različnimi aktivnostmi, se pogosto zaradi odvisnosti prenehajo ukvarjati z njimi.
Avtor: Pexels

Vpliva na celo družino

Odvisnost v odnosih pogosto prevzame vse vajeti in je edina stvar, s katero se partnerja sploh še ukvarjata. Partnerja, ki je bil pozoren in ljubeč spremeni v človeka, ki je odsoten in čustveno ni več na voljo.

Amanada Major, družinska terapevtka za Relate razlaga, da so partnerji in odnosi pogosto kolateralna škoda odvisnosti. ”Posledice pogosto trajajo leta. Seveda biti v podporo partnerju, ki se želi pozdraviti je ključno. Vendar je treba poznati razliko med zdravo podporo in podporo, ki vas izčrpava,’‘ je povedala in dodala, da morajo partnerji razločiti na kakšen način bodo v podporo.

”Pri primerih zakoncev pogosto pride do razpotja. Vaš partner, ki ga ljubite je še vedno tam, a vam v tem trenutku ni na voljo. In to je posledica odvisnosti,” še razlaga in dodaja, da družina ni dolžna ostati in v tem trpeti.

Kaj lahko storite?

Mnogi se odločijo ostati in želijo svojemu partnerju pomagati, a zavedati se je treba, da je bitka z odvisnostjo zelo težka in izčrpavajoča. Vertava Health, center za duševno zdravje in zdravljenje odvisnosti navaja sedem korakov, ki vam bodo pomagali pri spopadanju z odvisnim partnerjem:

  1. Izognite se zanikanju: Odvisnosti so zelo boleče, poleg tega pa se jih pogosto tudi drži veliko stigme. Zaradi tega pa si bližnji pogosto zatiskajo oči pred tem, kaj se dogaja z njihovo ljubljeno osebo. Če se pretvarjate, da se nič ne dogaja, to ne pomaga nikomur. Soočite se s partnerjevo boleznijo.
  2. Podučite se o odvisnosti: zapomnite si, da vas oseba, ki vas ljubi, nikoli želela prizadeti. Odvisnost je bolezen, ki pa ima pogosto efekt domin. Pomembno je, da to razumete in veste s čim se spopadate.
  3. Podučite se o soodvisnih razmerjih: kot je že bilo omenjeno, partnerjeva odvisnost vpliva tudi na vas in kmalu bo začela ta izkušnja oblikovati tudi vas v novega človeka. Ko reagirate na njihove spodrsljaje, se začne odvisnost prelivati tudi v vaše življenje in vas lahko naredi soodvisne. Če se tega zavedate, je to odličen korak, da to pri sebi preprečite.
  4. Izločite omogočanje: včasih se lahko zgodi, da vaša dejanja vašemu partnerju omogočajo, da nadaljuje s svojo odvisnostjo. Bodite pozorni na svoja dejanja in pustite, da partner sam čuti posledice svoje zasvojenosti.
  5. Poiščite si pomoč: tako kot za odvisnika, je tudi za partnerje odvisnikov primerno, da si poiščejo pomoč ali podporne skupine. Tako se ne boste počutili tako izolirane in nerazumljene.
  6. Potegnite črto: če vaš partner ne želi ozdraviti svoje odvisnosti, se bodo negativne posledice nadaljevale. Postavite meje kaj ste pripravljeni trpeti in kaj ne, pomembno je, da zaščitite tudi sebe.
  7. Poskrbite zase: na tem svetu lahko spremenite le eno osebo – sebe. Pri skrbi za zasvojene partnerje je ključno, da imate radi tudi sebe. Pomembno je, da si omogočite tudi prostor zase in za svoje zdravje. To pa vam bo dalo moč, ki morda sploh ne veste, da jo imate.

10 nasvetov za odnos z zasvojeno osebo

Bitka z odvisnostjo je dolga in naporna za vse vpletene. Pomembno je, da zaščitite tudi sebe in veste v kaj se spuščate. Vendar vsekakor ne dovolite partnerju, da s svojo odvisnostjo nadaljuje in škoduje še naprej tudi vam.

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close