Bi preživeli 6 dni v popolni temi?

19. maj 2023

Bi preživeli 6 dni v popolni temi?

19. maj 2023
Foto: Unsplash

V čudovitem in nenavadnem wellness svetu so ljudje pričeli organizirati t. i. “umike v temi,” kjer več dni sedijo v popolni temi, z namenom, da bi našli duševno jasnost.

Preživljanje časa v temi – in njegov vpliv na naš um – je trenutno vroča tema. Ekstremna športnica Beatriz Flamini je v jami preživela neverjetnih 500 dni, na umik v temo pa se je pred kratkim odpravil tudi zvezdnik ameriškega nogometa Aaron Rodgers.

Zakaj umik v temo?

Namen umikov v temo je, da se posamezniki soočijo z neprijetnimi mislimi. Tema jim preprečuje, da bi odvrnili pozornost od svojih misli, in preganja neprijetne občutke, saj ko so prisiljeni sedeti v popolni črnini le z blazino za jogo, nimajo druge možnosti, kot da se soočijo s temi mislimi, kar pa močno vpliva na samorazvoj.

Foto: Unsplash

Minnie Lane, trenerka za zmenke in osebni razvoj, ki se je sama podala na enak umik, pojasnjuje:

“Umik v temo je daljše obdobje, ki ga preživimo v popolni črni temi in samoti oz. izolaciji. Ko rečem, da je črno, mislim resno – ves čas, ko ste tam, ne vidite ničesar, niti svojega telesa, kar je že samo po sebi nadrealistična izkušnja.”

Gre za starodavno duhovno prakso, katere namen je senzorična deprivacija, ki omogoča lažje doseganje spremenjenih stanj zavesti ter večjo jasnost in vpogled.

Foto: Unsplash

Kakšne naj bi bile prednosti?

Čeprav so znanstvene raziskave o učinkih umikov v temi še vedno v povojih, dokazi kažejo, da lahko umiki v temi pomagajo zmanjšati anksioznost, depresijo in stres. Prav tako naj bi daljša izpostavljenost temi povečala tvorbo melatonina, kar spodbuja globok krepčilni spanec. Znanstveniki tudi menijo, da po približno šestih dneh dolgotrajna izpostavljenost temi spodbudi sintezo DMT v možganih, kar udeleženca popelje na psihedelično potovanje introspekcije.

“Osebno sem med umikom v temo doživela ogromno povečanje jasnosti, osredotočenosti in vpogleda vase,” trdi Minnie. “Opazila sem, da sem vedno videti zelo zdrava in spočita, ko se vrnem, in ljudje pogosto komentirajo, da moja koža po tem žari, moja energija pa je zelo lahkotna in svobodna. Menim, da je resnična korist takšnih praks poglobljena intimna povezava z mojim resničnim jazom, kar mi pomaga živeti bolj pristno in privabljati ter razvijati pristnejše odnose z drugimi.”

Zvezdniki sicer plačujejo ogromne vsote denarja, da se udeležijo umikov v temo, če pa imate omejen proračun, si lahko svoj umik v temo ustvarite kar doma.

Foto: Unsplash

V temo se lahko umaknete tudi doma

“Odkrila sem, da lahko z vrečami za smeti in lepilnim trakom popolnoma zatemnite običajno spalnico. Poskrbite, da bodo vreče dovolj debele, in to je vse, kar potrebujete,” zagotavlja Minnie.

Razmisliti morate o naslednjih stvareh:

  • Oskrba z zrakom – popolna zatemnitev prostora pomeni, da bo tudi ta precej nepredušno zaprt, zato bo kisik verjetno zadostoval le za nekaj dni. Če boste ostali v temi dlje časa, morate poskrbeti za prezračevanje in dovod svežega zraka.
  • Stranišče/umivanje – poskrbite, da bo zatemnjena tudi kopalnica, če imate to možnost. Enako dobro deluje tudi kakovostna maska za oči.
  • Hranjenje – potrebovali boste tudi sistem za hranjenje, ki bo varen pred svetlobo. Morda je najbolje, da prosite koga za pomoč.
  • Temperatura – vnaprej preučite nastavitve, kot je vzdrževanje enakomerne temperature, saj jih po vstopu ne boste mogli spremeniti.
  • Preden začnete, se prepričajte, da so vsi pomembni predmeti postavljeni na lahko dostopnih točkah, saj je iskanje izgubljenih stvari v temi prava nočna mora.
Foto: Pexels

Uradno ni znanih nobenih nevarnosti, ki bi bile povezane z dolgotrajno izpostavljenostjo temi, kljub temu pa jih ne smete jemati zlahka. Ko se pojavijo težki občutki, misli ali spomini, je to lahko zelo zahtevno, saj ni pobega.

“V običajnem življenju razvijemo toliko običajnih načinov, kako se odvrniti od predelovanja bolečine in travm, v temi pa imamo le možnost, da se z vsem soočimo naravnost,” pravi Minnie.

Vrata so seveda odklenjena, zato lahko, tehnično gledano, kadar koli prosto zapustite prostor. Vendar se ljudje pogosto ne zavedajo, da takojšen odhod ni mogoč, saj oči postanejo zelo občutljive, zato mora biti prehod nazaj v normalno življenje postopen. Pomembno je, da s seboj vzamete temna očala, ki jih boste nosili, ko boste prišli ven, in da v idealnem primeru pridete ven ponoči ali pred sončnim vzhodom, da se vaše oči počasi prilagodijo na svetlobo.

“Ljudje so vedno zelo radovedni, zakaj bi želela sedeti v temi, vendar se mi zdi zelo zanimivo tudi obratno vprašanje,” pravi Minnie.

“Če vas misel na to, da bi bili sami s seboj, straši (kar je zelo pogosto), je lahko zanimivo, če se vprašate, zakaj. Spoznanje, da se dobro počutiš v svoji koži in da dovolj uživaš v svoji družbi, da lahko za nekaj časa pustiš vse drugo za sabo, je bila res dragocena izkušnja in spoznanje.”

“Temni umiki so mi resnično pokazali, koliko je naše doživljanje resničnosti le interpretacija in projekcija našega notranjega sveta in preteklih pogojenosti uma. Ko si v temi, se v resnici nič ne zgodi, a vseeno doživiš čustveno potovanje, podobno kot v resničnem življenju, kar se mi zdi zelo zanimivo. “

Avtor
Piše

M. V.

Style. Več novic

New Report

Close