Bi uporabljali aplikacijo za zmenke, ki ne dovoljuje ghostanja?

20. januar 2023

Bi uporabljali aplikacijo za zmenke, ki ne dovoljuje ghostanja?

20. januar 2023
Foto: Profimedia

Ja, zares obstaja. 

Verjetno že veste, da iskanje partnerja ni mačji kašelj, in aplikacije za zmenke naj bi pri tem pomagale v natrpanem urniku najti nekoga za ljubezen ali družbo. Toda aplikacije za zmenke so znane tudi po tem, da je vse skupaj zelo hitro, ponudbe je ogromno, zavezanosti in zvestobe pa vse manj. Posledično se tako v resničnem življenju kot tudi prek spleta soočamo s številnimi negativnimi vidiki odnosov in ljubezni. 

Vsi uporabniki aplikacij za zmenke lahko računajo na to, da se bodo vsaj enkrat pogovarjali z nekom, za katerega se bo izkazalo, da je “catfish”, torej da se predstavlja, da je nekdo drug, ali pa, da bomo ghostani, torej da bo nekdo komunikacijo z nami prekinil brez pojasnila. 

Ghostanje je enostranska prekinitev komunikacije z drugo osebo, v upanju, da bo to povzročilo konec odnosa.

Ustvarjalci aplikacije Tame so se zato odločili, da ustvarijo platformo za zmenke, ki bo temeljila na komunikaciji, toda izkazalo se je, da ljudje tega sploh nočejo imeti! Uporabniki so na Instagramu in Twitterju kritizirali stroga pravila komuniciranja na aplikaciji ter pomanjkanje svobode, ki je značilna za aplikacije za zmenke. 

Aplikacija Tame ima na primer funkcijo, ki preprečuje klepetanje z več osebami naenkrat. Ko torej izberete osebo, s katero želite klepetati, ne morete videti drugih profilov. Nekaterim ta funkcija popolnoma ustreza, saj si želijo z drugimi vzpostaviti pristen in globlji odnos, vendar bi lahko trdili, da se bodo ljudje, ki si tega želijo, tako obnašali tudi na drugih platformah. 

Foto: Instagram @louisegrdd

Druga značilnost aplikacije pa je ta, da ima funkcijo, ki preprečuje ghosting. Če bi torej želeli končati pogovor s sogovornikom, ga morate končati pogovor tako, da izberete enega od razlogov, ki jih ponuja aplikacija, v nasprotnem primeru ne morete zapreti pogovora ali si ogledati drugih profilov. 

Tame od svojih uporabnikov zahteva iskrenost, ki je pomemben faktor pri vzpostavljanju pristnih odnosov, toda nekateri uporabniki menijo, da je v primeru ghostanja pomanjkanje komunikacije dovolj jasno sporočilo. Menijo, da čeprav ni prijetno, so tudi takšne zavrnitve in prekinitve odnos postale normalen del življenja ter da se tudi iz takšne situacije lahko učimo, kako graditi odnose, ki bodo trajali.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close