Bo industrija lepote končno priznala ženske z oblinami?

15. marec 2017

Lepotna industrija je podobna modni – v obeh so še vedno trdno zakoreninjeni predsodki in je zaželena predvsem vitkost.

Medtem ko je modna industrija v zadnjih letih že začela najemati vse več modelov z oblinami oziroma plus-size modelov, saj je končno ugotovila, da po svetu ne hodijo same super suhice in da želijo imeti tudi lepo zaobljene ženske svoje modne vzornice, se kozmetične blagovne znamke za angažiranje plus-size modelov niso zares ogrele. Lahko bi dejali, da se še niso odločile, v katero smer piha veter.

Plus-size manekenke, ki nosijo najmanj konfekcijsko številko 42 ali celo več, so si sčasoma utrle pot v neusmiljeno modo, kjer so oblikovalci ter celotna panoga dolga leta kot normativ priznavali in čislali samo izjemno vitkost, kakršne večina normalnih in vsakdanjih žensk ne more doseči, sploh pa ne po končanem obdobju adolescence. Tako jih lahko vse pogosteje opazimo v oglasnih kampanjah modnih blagovnih znamk.

Paloma Elsesser

Kaj pa kozmetična oziroma ‘beauty’ industrija? Tu gre za izdelke, ki jih lahko ženske uporabljajo ne glede na svojo konfekcijsko števiko in kilograme. A vseeno se zdi, da so lepotice z oblinami nekako odrinjene na stranski tir, če si ogledamo oglase za lepotne izdelke, od krem pa do ličil in parfumov. Tudi v primerih najbolj znanih plus-size manekenk lahko opazimo, kako počasi se premika dojemanje telesa v lepotni industriji.

Ena od plus-size manekenk, ki je večkrat podpisala tovrstno pogodbo, je Paloma Elsesser, ki je pozirala za pet oglasnih kampanj za ličila, ki jih je pod svojo blagovno znamko razvila najbolj priznana vizažistka na svetu, Pat McGrath.

Clementine Desseaux s šminko Christian Louboutin

Clementine Desseaux, prav tako zaobljena manekenka, je na svojem Instagram profilu objavila video, v katerem si nanaša rdečo šminko Christiana Louboutina (če še niste vedeli, ta zveneči oblikovalec čevljev, ki slovi po salonarjih z visoko peto, ki jih mora imeti vsaka ženska, je naredil tudi svojo linijo šmink za ustnice, ki so vsakič znova razprodane, ko pridejo na izbrana prodajna mesta ali v spletne trgovine, kot je Net-a-Porter). Čeprav Louboutin s Clementine ni sodeloval, je bil nad njenim videom tako navdušen, da ga je delil na svoji strani na Instagramu in video je prejel zelo veliko pohvalnih komentarjev.

Barbie Ferreira

“Lepotna industrija je podobna modni – v obeh so trdno zakoreninjeni predsodki,” je povedala plus-size manekenka Barbie Ferreira za spletno stran Yahoo Beauty. “Vendar pa vanjo na srečo prihaja vse več ljudi s svežimi idejami in zagotovo sem opazila napredek. Od nekdaj sem si želela delati kot manekenka, ne glede na svoje kilograme.”

Barbie Ferreira je že nastopala v spletnih oglasnih kampanjah za lepotni znamki Maybelline in Marc Jacobs Beauty (pa tudi za modno znamko American Apparel). Oblikovalec Marc Jacobs je takrat za svojo kampanjo istočasno najel tudi plus-size manekenko Diano Veras. Tudi lepotni velikan L’Oreal je pred časom posnel oglas, s katerim ozavešča, da smo si po telesnih proporcih različni in je vanj vključil zaobljeni manekenki Sabino Karlsson in Marquito Pring. Kljub počasnemu napredku se mentaliteta lepotne industrije torej vendarle spreminja.

 

Foto: YouTube, Elle, Visualizing Fashion, Galore, Idolmag

New Report

Close