“Bojim se, da bi partnerka postala maščevalna ter mi prepovedala stike z otrokom …”

24. maj 2021

“Bojim se, da bi partnerka postala maščevalna ter mi prepovedala stike z otrokom …”

24. maj 2021

Ločitev staršev je pomemben dogodek za celotno družino, ki lahko močno spremeni dinamiko in odnose med člani družine. Ločitev je zrela odločitev, za katero se odločita, če ugotovita, da razmerje in njun odnos ne funkcionirata več in bi jima bilo bolje narazen. Otroci se na to različno odzivajo, gotovo pa na to močno vpliva sam odnos med starši. Eden od uporabnikov foruma razmišlja o ločitvi, toda skrbijo ga posledice, ki jih ta lahko prinese …

“Obupan partner”, kot se sam poimenuje, na forumu Starševski čvek zapiše, da ima s partnerko triletno hčerko, ki jo res obožuje, toda njegov odnos s partnerko je katastrofalen. Živi skupaj s partnerkino mamo, ki je neprestano prisotna. Partnerka si ne želi na svoje, zelo je navezana na mamo in brez nje ne gre nikamor. Odnos se je v zadnjih šestih mesecih še poslabšal, partnerka zmerja in žali njegovo družino in če se partner postavi zase, se vmeša še tašča. 

“Želim si oditi od njih, vendar se bojim da bi hčerki to najtežje padlo …bojim se, da bi partnerka postala maščevalna ter mi prepovedala stike z otrokom …” potoži oče.

Najprej pogovor

Številni so menili, da je ločitev treba dobro pretehtati in se zavoljo hčerke potruditi, da se odnos med partnerjema reši. Predlagali so iskren, a odločen pogovor. 

“Sam bi odreagiral tako, da bi se s partnerko enkrat usedel dol in ji povedal svoje zadržke. Govoril bi hladnokrvno, brez vpitja. Če bi slučajno partnerka name vpila in me obtoževala, bi ji povedal, da namen pogovora ni obtoževanje, ampak da me posluša. Tudi če bi omenjala mamo, bi ji povedal, da rešujeva svoj zakon in ne njenega zakona z mamo,” svoj nasvet poda eden od komentatorjev. 

“Na koncu bi ji postavil ultimat, ki bi zajemal: terapijo – povedal bi ji kdaj imam čas in da ima 1 teden časa, da jo naroči in da se tam zglasiva,” še nadaljuje. 

Eden od uporabnikov je kot primer ultimata zapisal tudi, naj avtor objave partnerko vpraša naslednje:

“Če bi se morala odločati med tabo in mamo, koga bi izbrala? Če reče mamo, spakiraj in pojdi. Če reče tebe, se dogovorita, kako naprej.”

uporabnik foruma

Iskanje rešitev

Nekateri predlagajo, da si avtor objave najde začasno prebivališče nekje drugje – pri starših, prijateljih ali kje na svojem ter partnerki predlaga, da zaživita na svojem. 

Pri ločitvi je pomembno vprašanje tudi skrbništvo nad otrokom, ki lahko pripade enemu od staršev ali pa si skrbništvo delita.

Kot je zapisano na vladni strani Republike Slovenije, se morajo starši sami sporazumeti o varstvu in vzgoji skupnih otrok ter o višini preživnine. Če se o tem ne morejo sporazumeti sami, jim pri tem pomaga Center za socialno delo (CSD), na njihovo željo pa tudi mediatorji. V primeru, da se starši še vedno ne morejo dogovoriti, o zadevi odloča sodišče.

Pogovora o skrbništvu se avtor objave tudi najbolj boji. “Bojim se, da bi partnerka postala maščevalna ter mi prepovedala stike z otrokom … ter da bi, ko bi hči odraščala, s svojimi pričami tamalo obrnili proti meni,” zapiše.

Komentatorji so razumeli njegovo skrb in nepredvidljivost situacije, toda kljub temu svetovali, da se “Obupan partner” po pomoč obrne na center za socialno delo in razloži celotno situacijo.

Menijo, da bo CSD odločil otroku v prid, vendar bo oče potreboval ustrezne dokaze in v primeru, da se partnerka ne bo strinjala z njegovimi predlogi, tudi dobrega odvetnika.

Style. Več novic

New Report

Close