Božični modni kos, ki postaja vedno bolj problematičen

30. november 2021

Božični modni kos, ki postaja vedno bolj problematičen

30. november 2021
Avtor: Unsplash

Kičasti božični pulover je vsako leto nepogrešljiv modni kos, ki pa ravno zaradi tega predstavlja veliko okoljevarstveno težavo.

Čeprav oboževalci božično-novoletnih praznikov božične puloverje nosijo z veseljem, se ne zavedajo, kako močno z njimi škodujejo okolju.

V prvi vrsti so problematični zaradi plastike, ki jo vsebujejo. Nedavne analize britanske okoljevarstvene organizacije Hubbub so namreč pokazale, da je približno 95 odstotkov puloverjev na trgu delno ali povsem narejenih iz plastike se, glede na rezultate, zaveda okrog 29 odstotkov potrošnikov.

Vendar ne samo zaradi plastike, tudi zaradi potrošnje so božični puloverji “najslabši primer hitre mode”, pravijo avtorji raziskave, saj eden od treh odraslih pod 35 letom vsako leto kupi novega, dva od petih puloverjev pa sta nošena samo enkrat.

Avtor: Unsplash

Kako se poboljšati, a še vedno uživati v božičnem vzdušju z božičnim puloverjem?

  • Preverite, kaj že imate doma. Če že imate božični pulover, ga nosite tudi letos in naslednja leta, če pa vam ni več všeč, ga podarite.
  • Organizirajte t. i. swap zabavo božičnih puloverjev. S sodelavci ali prijatelji pripravite zabavo zamenjave, kjer si lahko izmenjate božične puloverje. Tako lahko dobite novega od nekoga, ki mu ni več všeč, vam pa je.
  • Izdelajte ga sami. Uporabite starejši, osnoven pulover, in ga nadgradite s cofi, bleščicami in barvami. Navdih poiščite na Pinterestu ali YouTubu.
  • Kupite iz druge roke. Če ne poznate nobene trgovine iz druge roke, ki bi vam bila všeč, pobrskajte na spletu. Obstaja že kar nekaj spletnih vintage trgovin, kjer boste zagotovo našli svoj novi stari najljubši božični pulover.

Avtor
Piše

Branka Grbin

Style. Več novic

New Report

Close