Cartier znova premika meje – nov parfum je doživetje v povsem novem formatu

22. december 2022

Cartier znova premika meje – nov parfum je doživetje v povsem novem formatu

22. december 2022
Foto: Instagram

Vse življenje smo verjeli, da parfum sodi v stekleničko. In potem se je pojavil Cartier, ki se je odločil nov parfum spremeniti v edinstveno izkušnjo, katere cilj je ljubiteljem vohalnih kreacij dati priložnost, da parfum doživijo na povsem nov način.

Instalacija, imenovana ONSI 2, ki ima nalogo spremeniti način, kako vohamo parfume, je prispel v Pariz decembra letos. Svetu želi ponuditi priložnost, da odkrije dišavo v popolnoma novem formatu.

Umetniški projekt Cartierjeve glavne parfumerke Mathilde Laurent pretvori dišavo iz neotipljivega občutka v vidno izkušnjo. Gre za nadaljevanje Laurentove instalacije iz leta 2017 zunaj Palais de Tokyo, OSNI 1.

OSNI 1 je bila bivalna steklena kocka z enim samim zavitim stopniščem v notranjosti, ki je vodila obiskovalce skozi lebdeči oblak do čistega, dišečega razgleda. Tako kot njegov predhodnik si tudi OSNI 2 The Scented Myth prizadeva prinesti parfum izven stekleničke in posledično ponovno umeriti, kako ljudje doživljajo vonj.

Postavitev se odpre z mitsko inkarnacijo Dame à la Panthère, umetniškega dela, ki ga je ustvaril umetnik George Barbier leta 1914. Ko gledalci stopajo dlje v temo, opazujejo, kako se silhueta panterja premika po prostoru v obliki tisočerih svetlečih delcev. V ozadju se predvaja nežna zvočna kulisa, sestavljena okoli frekvence zlatega reza, ki prispeva k sanjskemu vzdušju.

“Na stičišču kemije in alkimije, neskončno velikega in neskončno majhnega, je parfum veliko več kot preprosto nanašanje vonja na sebe,” pravi Laurent, ki je v začetku leta 2022 predstavila svoj dišavni laboratorij Cartier v stanovanjskem slogu.

“Manifestacija nevidnega in neotipljivega postavlja pod vprašaj naše človeško stanje v vesolju in briše meje, ki ločujejo molekularno raven od kozmičnega, fizično od metafizičnega. Ker podpira človeštvo v vsakdanjem življenju, hkrati pa se sprašuje o naravi sveta, parfum deluje v tandemu z umetnostjo. Moja največja želja je, da bi to zbliževanje postalo očitno vsem.”

Avtor
Piše

Kaja Flisar

Style. Več novic

New Report

Close