Čas je, da v letu 2022 prenehamo z “glow-upi”

03. januar 2022

Čas je, da v letu 2022 prenehamo z “glow-upi”

03. januar 2022
Avtor: Profimedia

Ste že pogledali slike iz januarja 2021 in se načudili samim sebi in spremembam, ki ste jih doživeli skozi leto? Ste doživeli “glow-up” ali ste razočarani, ker ste si bili januarja bolj všeč?

“Glow-upi” oziroma preobrazbe, ki so lahko stilne, fizične ali osebnostne, so del naše družbe že dlje časa. Pogosto gledamo slike iz otroštva in najstniških let in si mislimo, kako smo bili takrat neprivlačni, nerodni in kdo za vraga nam je dovolil, da gremo iz hiše tako oblečeni? 

Spremembe videza in sloga so nekaj običajnega. Moda se spreminja iz leta v leto, prav tako barve las in pričeske. Tisto, kar je letos priljubljeno, naslednje leto morda že ne bo več. Ob koncu leta pa še toliko bolj intenzivno razmišljamo o tem, kaj bi na sebi radi spremenili, najpogosteje je to telesna teža. 

Družbena omrežja take pritiske še povečujejo. Če ste na TikToku, ste morda že zasledili enega od zadnjih “glow-up” trendov, pri katerem se video začne s stavkom “you’re not my type” (nisi moj tip) ter s sliko iz preteklosti, nato pa se predvaja pesem “16 missed calls” pevca Brenta Faiyaza, sledijo pa slike, ki prikazujejo “glow-up” oziroma novejšo in trenutno bolj privlačno podobo. Nekateri tako pokažejo sebe z aknami in brez aken, drugi pokažejo, koliko so shujšali, tretji pa spremembe v ličenju in oblačilih. 

@itsjasminenq

(•.•) ##fyp

♬ Lost Souls – lizok
@samee.xx

##greenscreenvideo ##weightloss ##weightlosscheck ##weightlosstransformation

♬ Lost Souls – lizok

Sam koncept “glow-upa” je sicer preprost. Čez čas ostanemo konvencionalno bolj privlačni in koncept poznamo že dlje časa, le pod drugačnim imenom.

Khloe Kardashian je svoj “glow-up” poskusila pokazati v oddaji Revenge Body, kjer je želela ljudem, ki so dvomili vanjo in jo zavračali zaradi njenega telesa, pokazati, kaj zamujajo. Oddaja ni bila preveč uspešna, toda še bolj se je utrdil trend, ki je aktualen še danes: tisti, ki po razpadu zveze postane bolj privlačen, nekako “zmaga”. 

Preobrazbe nas spremljajo povsod in ves čas

Preobrazbe lahko gledamo povsod, tudi v filmih in serijah. V filmu Princeskin dnevnik se je Anne Hathaway iz dekleta z očali in kodrastimi lasmi (ki so konsistentno predstavljeni kot neprivlačni) s pomočjo ravnanja las in vstavljanja leč v oči spremenila v lepotico. Obstajajo tudi resničnosti šovi, kjer je celoten koncept preobrazba ljudi, kar jih osreči in jim spremeni življenje. V Ameriškem top modelu je voditeljica in manekenka Tyra Banks vsako sezono kandidatkam spreminjala frizure. 

Včasih je “glow-upe” spodbujala televizija, danes pa to počnejo predvsem družbena omrežja. Ljudje tako prek številk na tehtnici in konfekcijskih številk merijo svojo vrednost, “glow-up”, ki so ga dosegli, obenem pa to še dodatno potrjujejo prek družbenih omrežij, kjer to potrdijo tudi neznanci z interneta. Tako si le še utrdijo mišljenje, da so z več kilogrami ali z aknami po obrazu nevredni ljubezni in občudovanja.

Georgia Sky, ki jo TikTok pozna pod imenom Bawdy Queen, želi svetu predati sporočilo, da je treba svoje telo sprejeti in imeti rad tako, kot je. Pravi, da so vsi ti trendi le odraz naše družbe, ki stigmatizira in obsoja ljudi, ki imajo po trenutnih standardih preveč kilogramov. 

@uluulu.mccarthy been busy. 140kgs-82kgs #fypシ #fyp #transformation ♬ Lost Souls – lizok

Ena od bolj znanih ljudi, ki je pred kratkim izgubila veliko teže, je tudi pevka Adele, ki jo ljudje naenkrat opisujejo kot “hudo”, primerjajo njen izgled in ga v primerjavi s prejšnjim opisujejo kot “glow-up”.

Sky opozarja, da bi moralo pri “glow-upu” iti za osebnostno rast. “Razmišljam o tem, kdo sem bila v srednji šoli in kdo sem danes in definitivno sem doživela glow-up,” pravi TikTokerka. “Primanjkovalo mi je samozavestni, nisem se postavila zase in vedno sem se poskušala skriti, zato zdaj ‘glow-up’ dojemam kot to, da najdeš samega sebe in si to brez kakršnih koli zadržkov.” 

@telsah123 We getting there.. 😮‍💨#greenscreenvideo #weiggtloss #fyp #gastricsleeve ♬ Lost Souls – lizok

Številni menijo, da bi se morala “kultura glow-upa” končati in pustiti v letu 2021. Namesto tega bi se morali v letu 2022 osredotočiti na to, da svoj “glow-up” doživimo na osebnostni ravni – na naših osebnostih, vrednotah in načelih. Naša fizična podoba ne pokaže našega mentalnega ali čustvenega stanja, na žalost pa nam prinese največ socialnega kapitala in privilegijev.

Spremembe na zunaj pa ne pomenijo tudi sprememb na znotraj. Lahko spremenimo svojo podobo, toda na znotraj ostanemo enaki. Prav tako se moramo zavedati, da so vse preobrazbe nelinearne. Preobrazbe in razvoj niso problematični, dokler se zavedamo, da ideal, ki nam ga družbena omrežja predstavljajo, preprosto ne obstaja. Gre za toksične lepotne ideale, ki nam govorijo, da smo vedno lahko lepši in boljši. In morda bi prav ti lepotni ideali potrebovali “glow-up”. 

Style. Več novic

New Report

Close