Če partnerica resno zboli: “Ne vem, če jo še lahko ljubim”

21. december 2021

Če partnerica resno zboli: “Ne vem, če jo še lahko ljubim”

21. december 2021
Avtor: Pexels

Pri moških je kar sedemkrat več možnosti, da bodo zapustili svojo partnerico, ko resno zboli.

V raziskavi leta 2015 so raziskovalci ugotovili, da se le v 6 odstotkih primerov zakon konča, ko eden izmed partnerjev resno zboli. A med temi, ki so svojega partnerja zapustili, je bilo sedemkrat več moških kot žensk.

Ko partnerica zboli za resno boleznijo, kot je rak ali multipla skleroza, to vpliva na oba zakonca. Oba se lahko spopadata z občutki nemoči in strahu, saj ne vesta, kaj ju čaka. Prav tako pa resna obolenja lahko vplivajo tudi na sposobnost rojevanja oz. zdravje otroka, ki bi ga kasneje imela. Vse te spremembe pa lahko povzročijo velik pritisk na odnos, partner, ki je zdrav, pa pogosto tudi začne razmišljati o odhodu.

O svoji novonastali situaciji je pisal tudi eden izmed uporabnikov Starševskega čveka, ki je sedaj v velikem precepu. “Punca, s katero sva se ravno dobro skupaj vselila, je po nekajmesečnih težavah z zdravjem končno dobila diagnozo. Multipla skleroza! Ravno sva se lepo ustalila in začela razmišljati o zanositvi. Oba je bolezen ujela nepripravljena, čeprav ima enako bolezen tudi puncina teta. Za bolezen je tudi do 50% večja možnost, če jo ima nekdo v družini. Zdravnica ji je svetovala, da v tej fazi bolezni ni priporočljivo, da zanosi. Mene pa ni strah samo tega, da bi ona zanosila pač pa tudi, da bi isto bolezen dobil otrok,” je napisal in nadaljeval, da si želi družine in zato razmišlja o razhodu.

“Spremeniti bi verjetno moral tudi svoj življenjski stil. Sem športnik in popotnik, ne prestavljam si, da bi bil zaradi punce privezan na dom, to ni življenje zame. Ne bi pa rad izpadel vase zagledani egoist. Hudo mi je zanjo, ampak ne vem, če zmorem tako spremeniti svoje življenje zaradi ženske, za katero vem, da se bo njeno zdravstveno stanje slabšalo, da najina prihodnost ne bo rožnata. Zame je to velika žrtev.”

Nekatere sanje bodo umrle

Diagnoza je v takih primerih težka za oba, a Linda Blair, klinična psihologinja, je za The Guardian povedala, da če imate partnerico res radi, se skupaj potrudite poiskati načine, kako olajšati življenje. “Dejstvo je, da vsaka naša odločitev v življenju nosi tveganje, tudi naše zdravje,” razlaga. “Predstavljajte si, kako težko je šele vaši partnerici, ki je ravnokar izvedela, da ne more imeti otrok, ter da je bolna. Med vsem tem pa še nima vaše podpore in je v tem sama. Kaj, če se odločite jo zapustiti, si najdete novo partnerico, imate z njo otroka in se ta rodi bolan ali invalid?”

Težke diagnoze lahko partnerja zbližajo, mnogi poročajo, da so njihovi odnosi po diagnozi postali neuničljivi, a lahko vas tudi oddalji. Mnogi se po diagnozi spopadajo z odzivno depresijo, ki pa je značilna tudi za partnerje.

Odzivna depresija se zgodi kot reakcija na velike stresne situacije v življenju, ki pa vas lahko spremlja celo življenje, ko se bolezen slabša. V takih trenutkih je ključno, da sta si s partnerjem v oporo in se o vajinih občutkih pogovarjata.

Avtor: Pexels

Ko je žena dobila diagnozo z MS, sva v resnici pohitela s stvarmi, ki sva jih želela storiti. Če ne bi zbolela, bi najbrž s temi stvarmi zavlačevala celo življenje,” je za Guardian povedal RT, njegova žena pa ima MS že 20 let. “Na noben točki se nisem odločil ‘ostal bom’, me je pa bilo grozno strah prihodnosti. Tudi otroke lahko imate, samo pogovoriti se morate z zdravnikom,” je še dodal.

Kaj lahko storite?

Mnogi oboleli pravijo, da se njihovo življenje po diagnozi z MS ni končalo in še vedno živijo svoja življenja kar se da uspešno. Vsekakor pa ni preprosto, sklad za MS v Veliki Britaniji poudarja, da je na začetku najpomembnejša potrpežljivost. “To predvsem vključuje, da ne vskočit v vsak pogovor kot vsevednež, kadar imajo težave s kognicijo. Bodite potrpežljivi, kadar vas ne bodo dohajali miselno ali fizično, in kadar bodo potrebovali čas, da se sprijaznijo z diagnozo,” svetujejo.

Veliko se pogovarjajte. “Nekateri brez težav govorijo o svoji diagnozi z MS, nekateri pa manj, pomembno je, da jih poslušate, kadar so pripravljeni o tem govoriti.”

Informirajte se o bolezni. O MS in ostalih redkih boleznih pogosto velja veliko mitov, zato je pomembno, da ločite med njimi. “Poiščite čim več informacij, da boste vedeli s čem se spopadate. Prav tako lahko ponudite partnerici, da se ji pridružite na pregledih. Bolj kot boste bolezen razumeli, lažje ji boste pomagali.”

Obdržite občutek normalnosti. Najbrž bo zelo mamljivo, da svojo partnerico samo zavijete v vato in jo utapljate ljubezni in naklonjenosti. Vendar je pomembno, da ima vaša partnerica občutek, da še vedno živi čim bolj normalno življenje ter da je ne sprašujete neprestano, če je vredu. “Prosila vas bo za pomoč, ko jo bo potrebovala.”

Več je manj.Eden izmed najpogostejših in najhujših simptomov MS je utrujenost, zato sprejmite, da bo včasih vajina skupna aktivnost samo to, da bosta skupaj ležala v postelji,” opozarjajo na skladu.

Bodite prilagodljivi. MS je zelo nepredvidljiva bolezen, ljudje imajo zelo različne simptome med seboj, počutje obolelih pa se tudi zelo hitro spreminja. Pomembno je, da ste prilagodljivi in fleksibilni, saj se lahko iz ure v uro počutje vaše partnerice spreminja.

Na prvem mestu ste njen partner, šele nato njen skrbnik. Zapomnite si, da kljub temu, da jim pomagate, je vaša prva vloga to, da ste njihova boljša polovica. Vsekakor pa si tudi vzemite čas zase in poskrbite zase. “Kadar se počutite preobremenjene, se ne počutite krive, če potrebujete pomoč. Tudi vi se morate dobro počutiti, da ste lahko v oporo.”

Avtor
Piše

Meta Vražič

Style. Več novic

New Report

Close