Če se boste novoletnih zaobljub lotili tako, jih boste zagotovo uresničili!

29. december 2022

Če se boste novoletnih zaobljub lotili tako, jih boste zagotovo uresničili!

29. december 2022
Foto: Unsplash

Novo leto, novi mi ali še eno leto neuresničenih novoletnih zaobljub?

Psihologi pravijo, da večina ljudi obupa nad zastavljenimi zaobljubami. Novo leto namreč ne pomeni nobene večje spremembe, kar se tiče naše motiviranosti za spreminjanje navad, ob novem letu pa si zadamo spremeniti prav tiste navade, ki so najbolj zakoreninjene v nas: želimo shujšati, spremeniti našo prehrano, več telovaditi ali prenehati s kajenjem. 

Namesto da bi si zadali majhne in merljive cilje, si pogosto zadamo zelo splošen cilj, kot je na primer “več telovadi”, toda pri tem ne razmišljamo o tem, kako bomo to dosegli in kaj je zares naš cilj.

Poleg tega je zelo težko uresničiti več težkih ciljev naenkrat. Težko je na primer zmanjšati obseg obroka, obenem pa se tudi odpovedati sladkarijam, kokakoli in zraven še vsak dan hoditi v fitnes. 

Foto: Pexels

Cilji morajo biti manjši in merljivi, tako boste namreč točno vedeli, kaj morate storiti, da bo cilj dosežen. Tu je sedem ciljev, ki jih boste v novem letu zagotovo dosegli, če si jih zastavite na tak način.

1. Postavite si dnevno namero

Lahko je nekaj zelo enostavnega, kot je “če me družinski člani spravljajo ob živce, se ne bom preveč vznemirjala” ali pa “vsak dan si bom vzela čas za sprehod”. Če si boste vsako jutro postavili takšen cilj, boste hitro dobili občutek, da imate nadzor nad svojim življenjem. 

Foto: Unsplash

2. Najprej se lotite najtežjih 

Ugotovite, kaj vam je največji izziv in katero od zaobljub bo najtežje uresničiti. Začnite vsak dan posebej – lotite se stvari, ki vas najbolj straši ali pa vam predstavlja največji izziv. Tako boste hitro dobili občutek zadovoljstva in motivacijo, da opravite tudi druge stvari, ki vas čakajo.

3. Dihajte s trebuhom

Kadar smo pod stresom, plitvo dihanje prav nič ne pomaga, še več, takšno dihanje še poslabša občutek stresa. Namesto tega se moramo naučiti dihati s prepono oziroma s trebuhom. Tako svojim možganom pošljemo sporočilo, da je vse mirno in pod kontrolo, zmanjša se občutek anksioznosti. Gre za odlično novoletno zaobljubo, saj se boste tako znali umiriti ne glede na to, kje ste.

4. Pojdite po stopnicah namesto z dvigalom

Stopnice so odličen način, da svoje telo spravimo v gibanje, povečamo srčni utrip in izboljšamo svoj metabolizem brez obiska fitnesa. Gre za opredeljiv cilj, ki ni previsok, gre le za majhen korak k temu, da se več gibamo in smo bolj aktivni.

Foto: Unsplash

5. Iskreno se opravičite

Ne glede na to, za kakšen prepir gre in s kom, naučite se biti boljši pri opravičevanju. Potrudite se, da zgladite spore, namesto da kuhate zamere. Opravičilo naj bo iskreno, saj tako lahko začutite pozitivna čustva, kot so zadovoljstvo, toplota in zaupanje. 

6. Vsak teden izpostavite eno dobro stvar, ki se vam je zgodila

Pogosto smo preveč osredotočeni na vse, kar nam gre narobe, namesto da bi se osredotočali na dobre stvari. Vsak teden zato premislite o preteklem tednu in družinskim članom, partnerju ali prijateljem zaupajte, kaj lepega se vam je v tistem tednu zgodilo. Na tak način se boste opomnili na ves potencial, ki ga imate in na vpliv, ki ga imamo na svet okoli sebe. 

Foto: Pexels

7. Vsak dan si vzemite deset minut zase

Službene obveznosti, popoldanske aktivnosti … urnik je vsak dan napet, toda postavite si cilj, da vsak dan posvetite deset minut sebi. Počnite tisto, kar vas veseli – berite revijo, meditirajte, igrajte se z domačim ljubljenčkom, skratka počnite stvari, ki izboljšajo vaše počutje in vas razbremenijo stresa (vrečka čipsa in gledanje TikToka naj ne sodita pod ta cilj). 

Ne glede na to, za kateri cilj se odločite ali katere novoletne zaobljube si zadate, pomembno je le, da ste jim predani, da praznujete tudi male uspehe in da ste sočutni sami do sebe. Pripravite se na to, da vam morda ne bo uspelo in oprostite si za vse neuspehe, saj boste tako dobili motivacijo, da poskusite znova.

Avtor
Piše

B. P.

Style. Več novic

New Report

Close